Mikel Landa es llança pel Tour de França

El ciclista basc secunda una gran bogeria de Contador i se situa en la general a un minut del seu líder Froome

segea39302732 cycling   the 104th tour de france cycling race   the 101 km170714190052

segea39302732 cycling the 104th tour de france cycling race the 101 km170714190052 / BENOIT TESSIER

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Faltaven 68 quilòmetres per a la meta de Foix i dos ports de muntanya, el comiat dels Pirineus. Alberto Contador no s’ho va rumiar dues vegades. Era la seva etapa, com si fos un calc de la disputada l’any passat a la Vuelta, en ruta cap a Formigal, gairebé tan curta com la de Foix, i on el madrileny li va fer guanyar la ronda espanyola a Nairo Quintana. Va demarrar amb aquell toc explosiu que segueix mantenint i Mikel Landa, que ho va veure, va decidir secundar la fuga. L’inici de la revolta, del ciclista que no sap ser gregari, perquè l’ofici no va amb ell, i el que es va situar a un minut del seu líder, Chris Froome, i del mallot groc de Fabio Aru.

«Mikel, avui és el dia perquè entris a la general. És perfecte per a l’Sky». A 18 quilòmetres per hora, pujant Agnes, tampoc s’estava per oferir un discurs. Però aquestes van ser les paraules de Contador a Landa, la frase que podria ser la que comencés a canviar la història d’aquest Tour. Fins al comentari de Contador, Landa era simplement el vigilant de l’Sky, el ciclista que, avançat, podia ser el comodí perfecte per ajudar Froome, per si arribava l’ofensiva del britànic pujant el Mur de Péguère, l’últim port del dia i dels Pirineus. Però quan va parlar Contador, quan li va dir que la fuga era ideal per a ell, tot va canviar, cosa que de fet beneficiava el ciclista madrileny, convertit en un corsari que volia destrossar totes les naus del Tour. Landa es va posar a col·laborar. Els relleus del corredor basc eren els que donaven més força a una fuga que va anar adquirint minuts i que el va col·locar no només a la general, si no que va provocar que Froome comentés al final de l’etapa que els moviments de Landa eren idonis per a la tàctica de l’Sky. Però no van quedar dubtes. Landa va iniciar camí de Foix la seva revolució particular. Es veu fort. «Soc un escalador i quan hi ha muntanya puc lluir-me perquè tinc més cames que galons. Sé quin és el meu rol en l’equip. Tant de bo Froome guanyi el Tour... o, si no, jo».

L'INCONFORMISTA

Landa va ser l’inconformista, el que va veure que la fuga d’un Contador amb gairebé més cor que cames era perfecta, que ningú a l’Sky el frenaria, es va llançar a  buscar el mallot groc i si no ho va aconseguir va ser, precisament, perquè Froome va decidir atacar per darrere ajudat pel seu gregari polonès Michal Kwiatkowski. I, encara que no va aconseguir distanciar cap dels seus perseguidors a la general, la fúria del britànic va accelerar el ritme per darrere i va evitar que Landa es vestís de groc, cosa que de fet no sembla que li faci gràcia. 

«La situació és perfecta per a nosaltres. ¡Que tirin uns altres!», va admetre Nicolas Portal, director de l’Sky, a la televisió francesa, en plena ofensiva de Landa, mentre enllaçaven amb la parella espanyola Nairo Quintana (un altre cop ficat a la general , a dos minuts del liderat) i Warren Barguil, francès, rei de la muntanya, i guanyador a Foix, un 14 de juliol.

ELS SKY, PER TOT ARREU

Landa liderava la prova i més endarrere el seu company Kwiatkowski encapçalava la persecució. Els Sky, per tot arreu i amb la sensació que Froome es posava nerviós.

Contador seguia animant Landa, que s’escalfava per mantenir sempre les distàncies amb els perseguidors, amb els quals lluiten per una classificació general que manté cinc ciclistes separats per un minut i amb Romain Bardet (tercer) i Rigo Urán (quart) també atacant en el llarg descens del Mur de Péguère a la meta de Foix per intentar noquejar sense èxit Froome Aru.

Notícies relacionades

Han passat les muntanyes del Jura i els Pirineus. Queda una fugaç escala pel Massís Central i els poderosos Alps, però el que s’ha vist és que Froome, a diferència d’altres anys, no ha aconseguit obrir el forat desitjat. La tercera setmana, la que se li acostuma a posar costa amunt al britànic, és a tocar. Landa té dubtes perquè és el supervivent del Giro que resisteix més bé a la general. Però qui sap si ahir, com va fer a la Vuelta amb NairoContador no va començar a donar-li el Tour a Landa

Totes les classificacions a la pàgina oficial del Tour.