Ball d'estrelles a la Volta

La flor i nata del pilot amb Froome, Contador, Quintana, Aru i Purito, competeix fins diumenge a Catalunya

segea25442844 deportes richie porte160315205911

segea25442844 deportes richie porte160315205911

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Volta a Catalunya (96 edicions des de demà) sembla tocada per una vareta màgica en l’aspecte esportiu des que va aliar les seves dates amb l’entrada de la primavera, després de la desubicació que li va provocar als 90 el trasllat de la Vuelta de l’abril al setembre, on vivia feliç. És, sens dubte, la ronda per etapes d’una setmana que reuneix millor cartell, digne de la sortida del Tour. No obstant, aquesta màgia, aquest afecte de les estrelles, no es correspon amb els problemes de patrocini, i per tant de diners, que pateix any sí i any també la Volta, com la persona que, desgraciadament, s’ha d’acostumar a viure amb una malaltia crònica.

No hi ha manera que trobi una firma comercial que es faci càrrec d’almenys una part del pressupost de la carrera. Les figures vénen per lliure, assignades pels seus equips, i fins i tot, marques vinculades a la societat catalana, prefereixen invertir en altres carreres espanyoles abans que apostar per l’única prova centenària per etapes que es disputa al sud dels Pirineus.

Així li toca viure a la Volta, al seu impulsor Rubén Peris i a la Generalitat, sense l’auxili del qual la ronda catalana ja seria història des de fa uns quants anys. I ho fa amb televisió en directe (Esports 3, Teledeporte i Eurosport), dues interessants etapes de muntanya (dimecres, a la Molina, i dijous, a Portainé), la mitja muntanya a través principalment del Maresme de demà, amb sortida i arribada a Calella, i la nerviosa i atractiva jornada de tancament, diumenge que ve, a les costes de Montjuïc, a Barcelona.

Una llista interminable

Però, sobretot, parteix amb la flor i nata del pilot mundial; tots, si se n’exceptuen Vincenzo Nibali i Alejandro Valverde. Tots, els millors, encapçalats pels guanyadors de les tres grans el 2015: Chris Froome (Tour), Alberto Contador (Giro) i Fabio Aru (Vuelta), ciclistes que sonen per lluitar pel mallot groc del pròxim Tour, amb el permís, per descomptat, de qui serà el líder del conjunt espanyol del Movistar a la Volta, i que no és un altre que Nairo Quintana, guanyador del Giro del 2014, i també un dels grans favorits per anotar-se el triomf a Barcelona.

Notícies relacionades

La llista encara augmenta més quan es contempla el repartiment de dorsals de la Volta, amb Purito Rodríguez al capdavant del Katuixa, amb la veterania de Samuel Sánchez al BMC, on a part de l’últim vencedor a Catalunya (Richie Porte) hi assisteix el nord-americà Tejay Van Garderen, amb Geraint Thomas, al costat de Froome, després de guanyar la París-Niça, amb Dan Martin, que ja va vèncer a Barcelona el 2013, amb dos valors colombians que apunten ben alt, Esteban Chaves (Orica) i Miguel Ángel Superman López (Astana),sense oblidar Tom Dumoulin, la revelació de la Vuelta 2015, Romain Bardet, Ryder Hesjedal, Domenico Pozzovivo, Rigoberto Urán o l’esprintador francès del Cofidis Nacer Bouhanni, la crème de la crème, com es diu en francès, la llengua principal en l’únic esport, el ciclisme, que encara intenta resistir a la pressió de l’anglès.

Amb Olot, Valls i Vilanova i la Geltrú com a complement d’arribades intermèdies en la prova, la Volta recorrerà Catalunya amb 27 ports de muntanya, sense contrarellotges (anul·lades també per l’elevat cost que suposa programar-les a efectes de seguretat i trànsit) però amb la música que acompanya el ball d’honor amb totes aquestes figures apuntades. H