FINALISTES DEL PREMI CATALÀ DE L'ANY (3)

Bayona, un cineasta que juga en una altra lliga

undefined20566484 barcelona   2012 10 15         icult  juan antonio bayona  d170420223020

undefined20566484 barcelona 2012 10 15 icult juan antonio bayona d170420223020

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El cineasta J. A. Bayona (Barcelona, 1975) és un nen ficat en el cos d’un adult. Va arrasar a la taquilla espanyola de l’any passat i ara té entre mans una franquícia milionària supervisada pel seu idolatrat Steven Spielberg. No obstant, de 'Jurassic World 2' ell en parla com d’«una de dinosaures», una pel·lícula amb la qual està intentant «passar-s’ho bé». Perquè això és el que fan els nens: divertir-se.

'Un monstre em ve a veure', que parla de com la imaginació és l’únic que ens permet tirar endavant, és el títol més taquiller del 2016 a Espanya, la pel·lícula amb la qual es tanca una accidental trilogia sobre les relacions entre mare i fill. El protagonista pateix 'bullying' a classe i va veient com el càncer està matant la seva mare a poc a poc. El seu pare no vol fer-se’n càrrec i la seva àvia és massa rígida. ¿Com sobreviure? De la mà de la fantasia. De la mà d’un monstre que el ve a veure cada nit per explicar-li un conte amb el qual fugir de la realitat. O, més ben dit, enfrontar-s’hi.

"CRÉIXER FA POR"

«Complir anys és envellircréixer és una altra cosa. És adonar-se que la vida no és el que t’esperes. No és justa, ni predictible, ni controlable. És comprovar que a vegades es guanya i al mateix temps es perd. Créixer és acceptar la incertesa», assegura el realitzador en el pròleg del llibre en què es va basar per fer la pel·lícula.

«Créixer fa por. Molta por». Però ell ho va fer. El nen que es va tornar boig el dia que va veure volar Superman al cine Urgell, el xaval que, fascinat pel costat gore de l’obra del genial Goya, gargotejava en un paper, el jovenet que va realitzar un videoclip per a Camela és ara un cineasta que juga en una altra lliga. Ja no és Juanan. Ni Jota ni Jotilla. És Bayona, el cineasta que no va voler respondre a Martin Scorsese quan li va trucar perquè no estava disposat a fer el que li demanaria el realitzador i productor nord-americà i el que es va atrevir a dir que no a l’actor Brad Pitt per realitzar la seqüela de 'Guerra Mundial Z'.

Fill d’uns pares econòmicament humils que van entendre perfectament que en la formació dels seus fills estava el seu futur, Bayona defensa a capa i espasa el valor de l’educació i la cultura. El seu germà bessó es dedica a la música, una de les seves germanes és escriptora, i l’altra, psicòloga.

Notícies relacionades

«A Espanya tenim talent per ser els millors del món. L’Estat hauria d’aprofitar aquesta mina d’or», va dir desafiant el llavors ministre de Cultura, el polèmic José Ignacio Wert, mentre recollia el Premio Nacional de Cine el 2013, un guardó que l’homenatjat va dedicar al seu pare (pintor d’edificis) i la seva mare (mestressa de casa). En aquella ocasió vam veure Bayona molt emocionat. Perquè és el que fan els nens: emocionar-se amb facilitat.

També se li van escapar les llàgrimes el mes de febrer passat en la cerimònia dels premis Goya, d’on va sortir amb nous premis per 'Un monstre em ve a veure', incloent-hi el de millor director. Les seves llàgrimes al veure gent que ha treballat per a ell recollint els premis més importants de la indústria són l’expressió més dolça d’amor a l’ofici. Encara que Bayona, reconeguem-ho, és de llàgrima fàcil. Plora amb 'Masterchef'. 

RADIOGRAFIA

El 2013 va obtenir el Premio Nacional de Cine.