Xarrups amb sabor

Els cinc millors combinats amb orxata

  • Els representants de cinc orxateries històriques de Barcelona i Badalona proposen cinc refrescants barreges amb les quals fondre’s de gust

Els cinc millors combinats amb orxata
2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

L’orxata és una de les begudes més refrescants i agraïdes quan fa calor. Es pot disfrutar sola però també en combinats que són pur vici.

Li demanem a cinc representants de diferents orxateries històriques de Barcelona i Badalona que ens proposin els seus.

Cubà (La Campana)

És el combinat més exitós d’aquest establiment del carrer de Princesa: orxata amb gelat de xocolata, «tot i que el ventall és infinit perquè l’orxata és molt amiga d’altres sabors com el torró de Xixona i fins i tot el tiramisú», explica Laura Ferrer, de La Camapa. El cubà és una bola de gelat de xocolata «tal qual» en un vas mitjà d’orxata. «Es potencien els sabors de tots dos», valora Ferrer sobre aquesta creació de mitjans del segle XX.

La Campana (Princesa, 36).


Pantera Rosa (Fillol)

Un divertit nom per a una divertida combinació: tres quarts d’orxata amb un quart més de granissat de maduixa per sobre. «El granissat es va desfent dins de l’orxata i li dona un gust i una textura molt peculiars», explica Xavi Juan, de Fillol. «Als nens els encanta, tot i que hi ha gent gran a qui li encanta també». Aquest combinat es va inventar cap als anys 70 del segle passat com a versió del que es va crear inicialment, amb grosella en comptes de granissat de maduixa. Com aquest, aquell tenia un nom graciós: vaca rosa.

Fillol (Sant Joaquim, 4, de Badalona).

Gelat de pistatxo batut amb orxata (La Valenciana)

A La Valenciana, el combinat que més triomfa és el batut de qualsevol gelat amb orxata. «Abans eren amb llet i ara, amb orxata sense sucre, que són més saludables. De maduixa, de xocolata, de torró, de vainilla, de pistatxo... Del que vulguis», enumera Severino Cortés, que posa meitat i meitat per elaborar els batuts.

La Valenciana (Aribau, 16).


Piscolabis (Sirvent)

Sirvent és una altra orxateria històrica de Barcelona. Tenen molts combinats amb orxata, però Dídac Mullor, quarta generació dels Sirvent, en destaca un amb segell familiar: el Piscolabis. És orxata amb granissat de cafè (tres quarts de la primera i un quart del segon). «Aquesta combinació només es prenia en família però a la meva àvia li agradava tant –recorda Mullor– que va animar el meu avi a vendre-la als clients». Corrien els anys 50 quan van tenir la feliç idea de compartir el seu bon gust amb la resta dels barcelonins. I així fins avui.

Sirvent (Parlament, 56),


Murciana (El Tío Che)

Notícies relacionades

En un altre llocs l’anomenen Palmera, Canari, Barreja... Però a El Tío Che se li diu Murciana. Allà, des d’almenys fa 40 anys, es porta servint aquesta barreja d’orxata i granissat de llimona. Està molt bo i és molt refrescant, i no es talla com alguns creuen», assegura Teresa Moreno. «De fet, molta gent a qui no li agrada l’orxata demana aquest combinat. ¡I això que porta tres quartes parts d’orxata i una de granissat!».

El Tío Che (rambla del Poblenou, 44).

Temes:

Begudes