Xarrups amb sabor
Els cinc millors combinats amb orxata
Els representants de cinc orxateries històriques de Barcelona i Badalona proposen cinc refrescants barreges amb les quals fondre’s de gust

L’orxata és una de les begudes més refrescants i agraïdes quan fa calor. Es pot disfrutar sola però també en combinats que són pur vici.
Li demanem a cinc representants de diferents orxateries històriques de Barcelona i Badalona que ens proposin els seus.
Cubà (La Campana)

És el combinat més exitós d’aquest establiment del carrer de Princesa: orxata amb gelat de xocolata, «tot i que el ventall és infinit perquè l’orxata és molt amiga d’altres sabors com el torró de Xixona i fins i tot el tiramisú», explica Laura Ferrer, de La Camapa. El cubà és una bola de gelat de xocolata «tal qual» en un vas mitjà d’orxata. «Es potencien els sabors de tots dos», valora Ferrer sobre aquesta creació de mitjans del segle XX.
La Campana (Princesa, 36).
Pantera Rosa (Fillol)

Un divertit nom per a una divertida combinació: tres quarts d’orxata amb un quart més de granissat de maduixa per sobre. «El granissat es va desfent dins de l’orxata i li dona un gust i una textura molt peculiars», explica Xavi Juan, de Fillol. «Als nens els encanta, tot i que hi ha gent gran a qui li encanta també». Aquest combinat es va inventar cap als anys 70 del segle passat com a versió del que es va crear inicialment, amb grosella en comptes de granissat de maduixa. Com aquest, aquell tenia un nom graciós: vaca rosa.
Fillol (Sant Joaquim, 4, de Badalona).
Gelat de pistatxo batut amb orxata (La Valenciana)

A La Valenciana, el combinat que més triomfa és el batut de qualsevol gelat amb orxata. «Abans eren amb llet i ara, amb orxata sense sucre, que són més saludables. De maduixa, de xocolata, de torró, de vainilla, de pistatxo... Del que vulguis», enumera Severino Cortés, que posa meitat i meitat per elaborar els batuts.
La Valenciana (Aribau, 16).
Piscolabis (Sirvent)

Sirvent és una altra orxateria històrica de Barcelona. Tenen molts combinats amb orxata, però Dídac Mullor, quarta generació dels Sirvent, en destaca un amb segell familiar: el Piscolabis. És orxata amb granissat de cafè (tres quarts de la primera i un quart del segon). «Aquesta combinació només es prenia en família però a la meva àvia li agradava tant –recorda Mullor– que va animar el meu avi a vendre-la als clients». Corrien els anys 50 quan van tenir la feliç idea de compartir el seu bon gust amb la resta dels barcelonins. I així fins avui.
Sirvent (Parlament, 56),
Murciana (El Tío Che)

En un altre llocs l’anomenen Palmera, Canari, Barreja... Però a El Tío Che se li diu Murciana. Allà, des d’almenys fa 40 anys, es porta servint aquesta barreja d’orxata i granissat de llimona. Està molt bo i és molt refrescant, i no es talla com alguns creuen», assegura Teresa Moreno. «De fet, molta gent a qui no li agrada l’orxata demana aquest combinat. ¡I això que porta tres quartes parts d’orxata i una de granissat!».
El Tío Che (rambla del Poblenou, 44).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Educació Sánchez reduirà per llei les hores lectives del professorat
- Apunt La sort va salvar Fermín
- Seguretat viària ¿Es podrà circular a més de 120 km/h? Els canvis que venen a les autopistes i autovies europees
- El Govern aprovarà l’embargament dimarts després de superar els esculls
- El Rei agraeix a Al-Sisi el seu paper per a un alto el foc a Gaza
- Natalia de Santiago, experta en finances: "A Espanya hi ha moltíssima aversió al risc, gent poruga que els ho transmet als seus fills"
- Cas Koldo El jutge manté pres Santos Cerdán tot i que avança que sortirà abans de complir sis mesos a la presó
- Tribunals Sandro Rosell davant la jutge del cas Negreira: «amb 250 euros per informe com podem comprar àrbitres»
- Urbanisme i educació Més de la meitat de les escoles de la metròpolis de Barcelona conviuen amb entorns «crítics» per a la salut dels nens
- Noves inversions La modernització dels aeroports catalans: més espai a la pista i millors accessos