GUIES DAVANT DE LA COVID-19

Visitar un celler com si fóssiu a l'IKEA

Turisme recomana que les entitats industrials i comercials que ofereixin atraccions lúdiques delimitin recorreguts a les seves instal·lacions, des de l'entrada fins a la sortida, per evitar aglomeracions

En els tastos gastronòmics no hi haurà racions comunitàries i l'utillatge serà d'un sol ús. Prohibit compartir instrumental als tallers didàctics i, per utilitzar les audioguies, millor portar els auriculars de casa

unnamed-2

unnamed-2

3
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

El turisme d’experiències és una opció de lleure cada vegada més sol·licitada pels qui se senten saturats de fórmules suades i prefereixen canviar el tradicional ‘camp i platja’ per altres solucions més creatives, com aprendre nocions d’enologia en un celler, munyir vaques en una granja escola o descobrir els secrets de l’argila en un centre terrisser. La majoria dels establiments que ofereixen aquestes formes d’oci es disposen a recuperar l’activitat després de passar tres mesos tancats per culpa del coronavirus, però la visita a les seves instal·lacions no serà igual que abans.

S’ha acabat compartir racions en les cites gastronòmiques, intercanviar eines amb altres aprenents als tallers d’artesania i utilitzar estovalles, coberts o copes que no siguin d’un sol ús en els tastos de vi. Tampoc es permetrà que un grup de turistes topi amb un altre que hagi entrat abans, sobretot en els espais tancats. Les normes d’higiene i distanciament social recomanen que les visites a aquests centres segueixin circuits clarament delimitats des de l’entrada fins a la sortida per evitar aglomeracions. Com si es tractés d’una visita a un IKEA.

Aquests suggeriments formen part de la guia que ha elaborat l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) per prevenir que es produeixin indesitjats contagis del coronavirus a cellers, granges i altres instal·lacions comercials o industrials d’ús turístic, així com en llocs culturals, històrics i naturals. Es tracta que una experiència lúdica no acabi convertida en un malson amb la Covid-19 de protagonista.

Que corri l’aire

El distanciament és, juntament amb la mascareta, el principal dogma de comportament al món post-Covid-19. No es tracta d’anar per la vida amb un metre mesurant l’espai que ens separa dels altres, però tots els nostres usos habituals hauran d’adaptar-se a aquesta amplitud social. Les activitats turístiques també, sobretot les que es desenvolupin en locals tancats.

La majoria de les recomanacions que fa l’ICTA per a la reobertura dels centres amb atraccions d’oci van orientades a garantir que els grups de turistes no s’aproximin entre si més del convenient. Per aconseguir-ho, els tallers d’artesania, els tastos de vi i les sessions amb explicacions didàctiques estaran sotmeses a estrictes controls d’aforament. Com a norma general, s’aconsella cancel·lar totes les activitats que impliquin contacte físic entre els visitants.

Prohibit tocar

Les mans constitueixen una de les principals vies de contagi del coronavirus. Per això, pel que fa a la manipulació d’objectes, la norma dels nous temps és no agafar res que prèviament hagi pogut estar a mans alienes, a part de l’aplicació intensiva de gels hidroalcohòlics. En el cas dels centres que ofereixen experiències d’oci interactiu, aquesta recomanació es tradueix en la supressió de tots els elements tàctils d’ús compartit. Desapareixen els fullets i mapes de l’abast del visitant, tret que siguin individuals i d’un sol ús, així com tots els equipaments que no es puguin desinfectar després de cada ús, com maquetes o taulons expositius.

Emporteu-vos els auriculars de casa

Moltes visites a seus culturals, recintes arqueològics o centres d’interpretació històrica inclouen serveis d’audioguia. En la nova normalitat, el recomanable és portar els auriculars de casa per evitar que les orelles entrin en contacte amb instrumental que pugui haver-se utilitzat prèviament. En les degustacions gastronòmiques, els aperitius o acompanyaments hauran de servir-se de forma individual i s’evitarà que les ampolles estiguin a l’abast dels visitants. El joc de coberts i la vaixella s’haurà de rentar a més de 80º, o serà d’un sol ús, però en cap cas podrà ser compartida per més d’un usuari.

Seguiu la fletxa

Notícies relacionades

El disseny de les visites a aquests establiments, tant les de caràcter lliure com les que compten amb assistència de guia, també canvia en la nova etapa. La llibertat de moviments del passat ara se substitueix per un control estricte dels visitants, que preferentment han de seguir circuits traçats i assenyalats pels centres.

Aquests itineraris persegueixen evitar que diferents grups de turistes comparteixin el mateix espai. Sempre que sigui possible, ordenaran el flux de públic des de l’entrada fins a la sortida en rutes d’un únic sentit. En les visites guiades, el recomanable és que les parades per a les explicacions o exhibicions didàctiques es facin en espais oberts.