Els restaurants de Pau Arenós

Bodega Borràs (Barcelona): la gilda, de l’escuradents al plat

  • Els germans Muñoz Borràs han fitxat el xef Álex Clavijo per a un espai de vins i platillos amb llums i taules autoconstruïts

  • 7 restaurants on es pot menjar formidablement al migdia per menys de 20 €

  • Restaurant Kuzu: aixecar la casa sobre els nigiris

  • Restaurant Llamber: la gran cuina d’un xef secret

Bodega Borràs (Barcelona): la gilda, de l’escuradents al plat

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer a assenyalar de la Bodega Borràs és la traça dels germans Muñoz Borràs, Roger i Adrià, dissenyador gràfic el primer i industrial el segon, hotelers de segona generació i responsables de llums i mobiliari. ‘Bricoleurs’, doncs. «YouTube és un mestre», diu l’Adrià, que ja planeja unes plaques al sostre per reduir l’impacte sonor.

La bodega és filla dels nous temps, àmpliament explicats en aquestes cròniques. El restaurant, paraula i lloc, és massa solemne; la bodega, la casa de menjars, la fonda, la taverna i el bar són llocs complaents i desinhibits. Qüestió d’actitud, i de llenguatge.

Bodega Borràs

Casanova, 85. Barcelona

Tel.: 936.042.669

Menú del dia: 17,50 €

Preu mitjà (sense vi): 35-40 €

Pregunto què és la Borràs i què volen: «Servir el menjar que ens agrada, menjar de tota la vida; menjar i vins». I sí, i no. «Tota la vida» és massa temps i, com ja he dit, els temps són uns altres, i també el que mengem i, sobretot, com es cuina.

Per al menester, els Muñoz han fitxat Álex Clavijo, nascut a l’Equador, amb llarga experiència gastro a Catalunya i exconcursant de ‘Top Chef’. Fa dues dècades, l’Álex va entrar de rentaplats al restaurant Sant Bartomeu de Sant Cugat –i hi recordo alguns ressenyables àpats– i en va sortir com a cuiner. Té traça també.

Van obrir al gener i han situat la Gilda Borràs com a reclam. ¿Què és? La versió cuinada i emplatada del clàssic donostiarra, nascut a Casa Vallés de Sant Sebastià a finals dels anys 40 i que pren el nom de la pel·lícula de Rita Hayworth, que els ulls franquistes i censors van veure amb excés de sensualitat i picant.

La gilda bàsica punxa una piparra, unes olives i una anxova. El 2017, al Disfrutar, van portar la idea al plat: verat marinat, olives líquides i cruixents, crema/llavors de piparres i suc de fruita de la passió.

A la Borràs hi ha un canvi en el peix: sorell (curat sal/sucre), puntejat amb una emulsió d’olives i anxoves tallades i, a la base, un cremós de piparres/coriandre, que hi dona un punt semblant al cebiche. Bona, sí, amb el sorell al seu punt, tot i que reduiria la quantitat de salsa. 

Curiós viatge ‘gilder’: bar-alt restaurant-bodega refinada. 

És dijous i està ple, amb clients atrets pel menú de migdia de 17,50 euros, i el Roger atén les taules i l’Adrià està darrere la barra, on hi ha tamborets alts i on m’han acomodat. 

Van traspassar el negoci familiar del carrer de Tarragona, El Pati, on servien esmorzars i menús del dia, per concentrar-se en la bodega. El terme em porta als vins, amb una selecció atraient basada en monovarietals; tot i que, per ‘bodeguejar’ degudament, hi falten vins a copes. En tasto tres: la malvasia de Sitges d’Augustus 2022, la morenillo d’El Desafío 2021 i el macabeu de Camí de la Font 2018. Morenillo i macabeu, en el meu palmarès.

No baixo del tamboret: papada ibèrica (que bona) amb calamarsets i salsa de vi dolç.

Vull tastar el menú i trio el rosbif, marinat durant dos dies embolicat en una pasta amb mostassa, Sriracha, soja, vi blanc i oli fumat; passat després pel forn de carbó i servit en companyia de patata trufada i cebetes glacejades. Podria entrar com a titular.

#Arrosperaun: llàgrimes de porc ibèric, calamarsets, calçots i arròs bomba d’Illa de Riu. Salmorreta, sofregit de tomàquet i ceba, caldo de peix i cop de forn i fum: el gra, bé, però al conjunt li falta definició. 

Notícies relacionades

Un altre mos al menú amb el pastís de poma i tornada a la carta amb un segon pastís, aquest, de formatge, individual i no l’acostumat tall triangular d’una peça gran, i en companyia –encert– d’una confitura de codony.

La bodega actualitzada dels germans Muñoz, uns manetes.

L’equip

Alejandro Malavé, Nil Vegada, Francesca Cama i Jawad Benshaim.