Un clàssic nord-americà

Com cal cuinar el gall dindi d’Acció de Gràcies a casa per no espifiar-la

  • Aquesta festa nord-americana és cada vegada més popular a Espanya: aquí teniu cinc consells perquè el plat principal surti bé

Com cal cuinar el gall dindi d’Acció de Gràcies a casa per no espifiar-la
3
Es llegeix en minuts

A Espanya estem abraçant les festes de la tardor nord-americana amb entusiasme. Halloween és, des de fa anys, una celebració més al nostre calendari, i ara sembla que li arriba el torn a Acció de Gràcies, que se celebra l’últim dijous de novembre als Estats Units i que congrega familiars i amics entorn d’una taula en què mai falta el plat principal: un gall dindi farcit. No obstant, una cosa és aconseguir l’au i una altra de molt diferent saber cuinar-la. Fran Matoso, xef de l’escola de cuina Umami de Gijón, ens dona cinc consells perquè sembli que ho hàgim fet tota la vida: com si fóssim de l’estat de Washington.

Seguint-los hauríem de ser capaços d’aconseguir un gall dindi d’Acció de Gràcies espectacular, tot i que hi ha qui, amb l’objectiu d’aconseguir un gall dindi molt sucós, opta per cuinar el farcit a part, en una cassola i servir-lo després per separat, però el resultat, és clar, és menys vistós. O dit d’una altra manera, s’assemblarà menys al gall dindi que fa anys i anys que veiem a les pel·lícules de Hollywood.

Netegem i salem el gall dindi

Una vegada que ja tenim l’au en el nostre poder, li traurem les parts que no ens interessen. Retirem el coll i vísceres del gall dindi i el netegem i l’assequem amb tovalloles de paper. També és el moment de salar-lo, «tant per fora com per dins». «Els nord-americans utilitzen sal caixer, però com que sol ser difícil de trobar, podem utilitzar sal comuna», explica Matoso.

No injectis la carn si no vols assecar-la

Un error molt comú és posar-se a injectar amb una xeringa de cuina la carn del gall dindi amb vi –potser perquè ho hem vist en multitud de pel·lícules–. Matoso explica per què: «Hi ha qui considera que aquesta és la manera més adequada perquè el vi penetri a la carn i en remarqui més el sabor. No obstant, al fer-ho, obrim un forat pel qual surten els sucs, cosa que provoca que el resultat sigui més sec i es perdi gust». L’alternativa és: «Col·loquem el gall dindi en una plata gran on el cobrirem amb aigua freda. La deixem a la nevera perquè maceri durant 12 hores. Aquest primer pas fa que quedi més sucós i tendre. A continuació, cal marinar-lo durant 8 hores més. Si volem realçar el sabor de la carn i que les aromes durin, el més important és marinar-la amb vi i espècies. Per al gall dindi, un bon marinat es pot fer a base de vi blanc, suc de taronja, sal, pebre i espècies».

El farcit ideal és...

Arriba el moment clau perquè un gall dindi comú es converteixi en un gall dindi d’Acció de Gràcies. Matoso recomana aplicar mantega fosa dins del gall dindi, una ceba trossejada, pastanaga, api, un branquilló de farigola i una fulla de llorer. «Una vegada omplert i abans de posar-lo al forn amb el pit cap amunt, untem de mantega tota la pell exterior i hi afegim sal, pebre, una barreja d’espècies i el marinat en què l’hem deixat durant 8 hores. Cal tapar el gall dindi amb paper d’alumini per protegir-lo i que no es cremi i posar-lo en una safata en què càpiga còmodament».

Calcular l’enfornat, qüestió de pes

El temps que el gall dindi haurà de passar al forn depèn del pes de l’animal. «Hem de pensar que ha d’estar-hi una hora per cada quilo de carn. És a dir, per a un gall dindi de 8 quilos, el temps seria 8 hores. A més, és convenient que la temperatura no sigui alta i que estigui entre els 120 i 140 graus», explica el xef d’Umami.

Mantén-lo hidratat

Per evitar que la carn es ressequi, cada 45 minuts cal banyar el gall dindi amb el mateix suc que vagi deixant anar en l’enfornat i amb el marinat de vi. «D’aquesta manera aconseguirem un gall dindi molt suau», comenta Matoso, que indica que, a més, convé donar-li la volta un parell de vegades durant l’enfornat perquè es cuini de manera homogènia per tot arreu». I transcorregut el temps, tindrem el nostre gall dindi d’Acció de Gràcies llest.