Recepta amb història
Un aperitiu amb estrella Michelin: albergínia d’Almagro amb samfaina manxega
Miguel Ángel Expósito, xef del restaurant Retama (Valdepeñas), prepara aquest platillo que enfonsa les seves arrels a la cuina andalusina
Avui, un plat de tota la vida, tradicional com pocs a Castella-la Manxa, el que proposa el restaurant Retama (a l’Hotel La Caminera Club de Campo, a Valdepeñas), distingit amb una estrella Michelin. «Estem treballant en la història de la gastronomia regional a través d’una reinterpretació del receptari tradicional manxec, actualitzant-lo», afirma el xef, Miguel Ángel Expósito, que fa unes setmanes va reobrir l’establiment.
Un bon exemple de la seva filosofia és aquesta albergínia d’Almagro amb samfaina manxega, «que són d’origen andalusí i estan basats en ingredients de proximitat i en una cuina típica de la regió». Aquesta recepta està disponible en els dos menús que ofereix el restaurant (Menú Retama i Menú Tradicional) com un dels aperitius.
Ingredients
Per a albergínia
500 g d’albergínia d’Almagro en llauna
Per a la tempura
50 g de farina de blat
200 ml de cervesa
Sal
500 g d’oli de gira-sol
Per a la samfaina manxega
Mig pebrot vermell
Mig pebrot verd
2 tomàquets triturats
Sal
Sucre
Elaboració:
Barregeu els ingredients per a la tempura amb la barnilla i passeu-hi les albergínies tallades per la meitat i sense l’interior.
Fregiu les albergínies en oli.
Poseu els pebrots a sofregir. Una vegada estiguin sofregits, afegiu-hi el tomàquet i poseu a foc lent una mitja hora, fins que estiguin ben cuits.
Quan estiguin llestos, afegiu-hi un toc de sal i sucre, i reserveu-ho.
Buideu les albergínies i ompliu-les amb la samfaina manxega.
Acabeu l’elaboració decorant amb flors de vern blanc.
- Els missatges de Feijóo el dia de la dana deixen en evidència Mazón
- "Volíem aprofitar les onades"
- Un poble de Lleó ven més butlletes del Gordo de les que va comprar
- Obituari Mor Carles Vilarrubí, empresari i exvicepresident del Barça, als 71 anys
- Festes Aquests són els regals de segona mà més sol·licitats pels catalans: una opció més sostenible que triomfa a Nadal
- El futur de Palestina ¿I què faran amb cinc milions de palestins?
- Naufragi Suspenen aquest diumenge la recerca dels desapareguts a Indonèsia sense resultat
- La caixa de ressonància ¿Els millors discos de l’any o els més importants?
- Tradició nadalenca El pessebre més gran de Catalunya s’obre pas a Parets del Vallès: «És un tribut als cultius catalans»
- Estil de vida El secret de la longevitat de Lewandowski per seguir a l’elit amb 37 anys: «No és el que faig ara, sinó el que he fet els últims 10 anys»
