Recepta amb història
Un aperitiu amb estrella Michelin: albergínia d’Almagro amb samfaina manxega
Miguel Ángel Expósito, xef del restaurant Retama (Valdepeñas), prepara aquest platillo que enfonsa les seves arrels a la cuina andalusina

Avui, un plat de tota la vida, tradicional com pocs a Castella-la Manxa, el que proposa el restaurant Retama (a l’Hotel La Caminera Club de Campo, a Valdepeñas), distingit amb una estrella Michelin. «Estem treballant en la història de la gastronomia regional a través d’una reinterpretació del receptari tradicional manxec, actualitzant-lo», afirma el xef, Miguel Ángel Expósito, que fa unes setmanes va reobrir l’establiment.
Un bon exemple de la seva filosofia és aquesta albergínia d’Almagro amb samfaina manxega, «que són d’origen andalusí i estan basats en ingredients de proximitat i en una cuina típica de la regió». Aquesta recepta està disponible en els dos menús que ofereix el restaurant (Menú Retama i Menú Tradicional) com un dels aperitius.
Ingredients
Per a albergínia
500 g d’albergínia d’Almagro en llauna
Per a la tempura
50 g de farina de blat
200 ml de cervesa
Sal
500 g d’oli de gira-sol
Per a la samfaina manxega
Mig pebrot vermell
Mig pebrot verd
2 tomàquets triturats
Sal
Sucre
Elaboració:
Barregeu els ingredients per a la tempura amb la barnilla i passeu-hi les albergínies tallades per la meitat i sense l’interior.
Fregiu les albergínies en oli.
Poseu els pebrots a sofregir. Una vegada estiguin sofregits, afegiu-hi el tomàquet i poseu a foc lent una mitja hora, fins que estiguin ben cuits.
Quan estiguin llestos, afegiu-hi un toc de sal i sucre, i reserveu-ho.
Buideu les albergínies i ompliu-les amb la samfaina manxega.
Acabeu l’elaboració decorant amb flors de vern blanc.
- L’incendi de Paüls marca el pitjor inici d’estiu des del 2010
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes