Idees originals

Què fer amb una carbassa a la cuina (en comptes de decorar-la per a Halloween)

  • Alain Guiard (La Mundana, A Restaurant, Hotel Wittmore) et proposa tres plats amb un toc divertit elaborats amb aquest versàtil ingredient

ealos9267582 dia por delante calabazas181105122145

ealos9267582 dia por delante calabazas181105122145

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Arriba Halloween i les carbasses decorades amb aquelles mirades i boques que –suposadament– fan por. Nosaltres som més de fer goig, així que aquestes carbasses les utilitzarem per cuinar-les. I per a això acudim a un xef amb idees efervescents com Alain Guiard, un dels caps de La Mundana, que també dirigeix A Restaurant, a l’hotel Neri, on acaba de renovar la carta per adaptar-la a la tardor, i la proposta gastronòmica de l’hotel Wittmore, la tornada del qual, al febrer, estarà marcada per uns plats d’arrel clàssica amb tocs contemporanis.

Guiard ens suggereix fer aquests tres plats amb un toc divertit perquè pugueu donar carbassa en el millor sentit de l’expressió. És a dir, en el gastronòmic.

Amanida de carbassa i ‘stracciatella’

«Talleu per la meitat, horitzontalment, una carbassa violina i poseu-la a escalivar sense res, amb la pell, al forn a 190 graus durant 45 minuts, fins que quedi ben escalivada i tendra. Deixeu refredar fora del forn. Peleu-la, talleu-la a grills i reserveu-los.

D’altra banda, poseu la ‘stracciatella’ en el centre del plat, uns grills de la carbassa escalivada, tireu-hi oli de pipes de carbassa, una mica de vinagreta de mostassa tradicional molt suau (per donar-li acidesa), sal de Maldon i pebre, i acompanyeu-ho amb brots d’enciam, fulles de mostassa salvatge, espinacs i unes torrades de pa de cereals».

Crema de carbassa amb pipes garapinyades i anguila fumada

«A la carbassa li va molt bé el toc fumat. En aquest plat, en comptes de bacó hi posarem una anguila fumada, que és més lleugera. Feu un sofregit de ceba amb la carbassa, afegiu-li quatre pells de l’anguila fumada, sofregiu-ho bé i cobriu-ho amb brou de verdures.

Quan la carbassa estigui ben cuita, com compota, passeu-ho tot per la batedora per triturar-ho amb un parell de daus de mantega perquè quedi cremós, amb textura de puré, no líquid.

Poseu-ho al plat i afegiu-li unes gotes de nata agra, pipes garapinyades i uns trossets d’anguila fumada. La crema tindrà prou consistència perquè els trossos quedin flotant».

Crema catalana de carbassa a la vainilla

«Unes postres divertides per a unes quatre o cinc persones. Talleu per la meitat una carbassa violina de mig quilo, poseu-li una mica de mel al centre. Obriu una vainilla de manera horitzontal i rasqueu-la per treure-li tots els grans i el pal, i poseu-los també sobre la carn de la carbassa. Emboliqueu-la en paper d’alumini i poseu-la a escalivar al forn a 190 graus durant 45 minuts. Traieu-la del forn, retireu el paper d’alumini, peleu la carbassa i traieu el pal de la vainilla. Tritureu la polpa en una batedora.

Ara toca fer la crema catalana amb mig litre de llet, quatre rovells d’ou, 50 grams de sucre, 10 grams de maizena i una pell de taronja. Bulliu la llet amb la pell de taronja i després deixeu-la infusionar i reserveu-la.

D’altra banda, blanquegeu amb la barnilla els rovells d’ou, la maizena i el sucre sense que quedin grumolls, i aboqueu-ho en un cassó. Coleu la llet, afegiu-la al cassó i poseu-ho a foc suau amb la barnilla removent fins que bulli i aconseguiu el punt d’espessor necessària. Retireu del foc, continueu removent i afegiu-hi 150-200 grams de la polpa de la carbassa amb la vainilla i el toc de mel. Barregeu bé i ompliu pots de ceràmica amb el resultat.

Deixeu refredar a la nevera i, quan aneu a servir-lo, cobriu cada pot amb una capa de sucre morè i caramel·litzeu-lo amb un bufador o amb una pala».