Concurs dolç

Panes Creativos i L’Atelier elaboren els millors ‘panettones’ artesans d’Espanya

  • Les pastisseries barcelonines de Daniel Jordà, en la categoria de millor peça clàssica (de fruites), i Eric Ortuño, en la de xocolata, respectivament, guanyen el certamen del 2022

Panes Creativos i L’Atelier elaboren els millors ‘panettones’ artesans d’Espanya
2
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Els pastissers Daniel Jordà (Panes Creativos) i Eric Ortuño (L’Atelier Barcelona) han sigut els millors entre els gairebé 100 participants en la setena edició del concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya 2022, que organitza l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB). El primer s’ha imposat en la categoria de millor peça clàssica (de fruites), i el segon, en la de xocolata.

Jordà és llicenciat en Belles Arts i tercera generació de forners. Després de molts anys dedicats al món de l’art i de compartir aquesta passió amb la feina diària a l’obrador familiar, va decidir fer de la fleca el banc de proves on bolcar tota la seva creativitat. Des d’aleshores, Panes Creativos és un laboratori d’idees on elabora tota mena de pans destinats a un client exigent que busca propostes de qualitat diferenciades pel seu sabor i creativitat.

Per la seva banda, Ortuño és xef pastisser i soci fundador de l’escola i pastisseria L’Atelier Barcelona. Va començar la seva carrera el 1986 amb el xef Jean François Arnaud com a mestre. Del 1993 al 1997 va ser segon pastisser de Yves Thuries, un dels pastissers més reconeguts de França. Ja a Barcelona, va ser xef pastisser i cap d’estudis de l’escola d’hostaleria Hofmann des del 2000 fins al 2018. Ha guanyat premis com el Millor Croissant Artesà de Mantega; Millor pasta de Te Artesana, Millor Coca de Sant Joan de crema i pinyons, Fava de Cacau reconeixent la seva pastisseria com una de les 50 millors de Catalunya.

Sabor, olor, molla i forma

En la final del concurs, que s’ha celebrat a Gastronomic Forum Barcelona, un jurat format per prestigiosos professionals del sector com Iban Yarza, Ramon Bosser, Pepe Isla, Ramon Morató, Begoña San Pedro i Xavier Barriga ha valorat el sabor, l’olor, l’estructura de la molla i la forma, entre altres factors.

Els participants en la categoria ‘clàssic’ han hagut d’entregar dos ‘panettones’ artesans de fruites (llimona o cedre, taronja i panses) d’elaboració pròpia, amb corona de sucre llustre i amb un pes d’entre 1.050 i 1150 grams. En la categoria ‘xocolata’, han hagut de presentar ‘panettones’ de xocolata negra o amb llet (mínim 40% de cacau) i també amb un pes d’entre 1.050 i 1.150 grams.

Notícies relacionades

Panes Creativos i L’Atelier Barcelona se sumen als premiats en les anteriors edicions: l’any passat es van estrenar les dues categories (de fruites i de xocolata, guanyats respectivament per Dolç par Yann Duytsche i Cal Jan de Rafael Aguilera) 2021, en les quals només es premiava el millor ‘panettone’ de fruites: Xocosave (2020), Cloudstreet (2019), Ochiai (2018), Oriol Balaguer (2017) i Dolç par Yann Duytsche (2016).

‘Boom’ en els últims anys

Aquestes postres han viscut un autèntic ‘boom’ en els últims anys al nostre país. Un dolç d’origen milanès i amb diverses llegendes sobre el seu origen, com la que assegura que va néixer a la mansió d’un duc de Milà al segle XV quan, per accident, al cuiner se li van cremar les postres i un dels servents, anomenat Toni, va elaborar un pa dolç amb ous, farina, llard, cítrics i raïm. Va tenir tant èxit que molts el van començar a elaborar sota el nom de «pa de Toni».