Producte local

El bon menjar del Portugal buidat conquista Hollywood

  • La família Soares ha tornat la vida a aquesta pobra regió rescatant races autòctones en perill d’extinció

El bon menjar del Portugal buidat conquista Hollywood
2
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

Atrapat entre el turisme de l’Algarve i l’Extremadura més profunda, el Baixo Alentejo portuguès, una zona desèrtica i la més despoblada d’Europa, exhibeix el seu incipient èxit com a destí gastronòmic capaç d’atraure grans figures de Hollywood, esportistes d’elit, empresaris i polítics disposats a gaudir del bon menjar humil i contundent lusità, centrat en el producte local i en uns vins d’una qualitat a l’altura dels més premiats d’Espanya.

Per l’Alentejo hi han passat Monica Bellucci, Madonna i Kristin Scott Thomas, els monegascos Casiraghi, Sarkozy i Carla Bruni, el sabater Christian Louboutin, José Morinho i altres famosos patris com Tamara Falcó, Vicky Martín Berrocal i la supermodel Eugenia Silva.

Vessants i planes serpentegen aquesta regió del Portugal buidat on alzines sureres i alzines creixen en extenses deveses per les quals el ‘porco preto’ de l’Alentejo fotja el terra per oferir una carn suculenta, saborós i saludable.

«Cada vegada són més les persones disposades a descobrir aquest racó màgic», assegura Rita Soare, propietària junt amb la seva família d’Herdade da Malhadinha Nova, una finca de 450 hectàrees dedicada al vi, l’agricultura i la ramaderia que compta amb unes de les viles més luxoses d’aquesta zona pobra del sud de Portugal.

L’origen d’Herdade da Malhadinha Nova es remunta a 1983, quan el matrimoni format per Maria Antonia i João Soares van fundar a l’Algarve Garrafeira Soares, cadena de botigues de distribució de vins i destil·lats. Els seus fills, João i Paulo, van plantar el 2021 les primeres vinyes en aquesta hisenda i el 2007 van obrir un restaurant amb productes orgànics de la mateixa finca que des de 2020 està inclosa en la prestigiosa associació hotelera Relais & Châteaux.

Vinyes orgàniques, oliverars, horts i un bosc en el qual es crien en llibertat vaques de la regió, porcs ibèrics i ovelles merines han sigut convertits en reclam per als amants de la natura que somien a desconnectar del sorollós dia a dia. A la propietat, cavalls de pura sang de raça lusitana troten en aquest paratge al qual la família Soares ha tornat la vida rescatant races autòctones en perill d’extinció. «Més d’un centenar de persones de pobles pròxims treballen a la hisenda», celebra Rita Soares.

El restaurant d’Herdade da Malhadinha Nova està dirigit pel xef alemany Joachim Koerpe i assistit pels cuiners Rodrigo Madeira i Vitalina Santos, especialista en plats tradicionals de la regió. El rebost està ple dels productes orgànics —mel, ous, oli d’oliva, enciams, porros, cols, cebes, carbassons, herbes aromàtiques i fruites com maduixes, llimones, nespres i taronges— que broten de la finca, així com de les carns procedents de les vaques de la regió que crien de manera extensiva i que conviuen amb altres races autòctones: porcs negres ibèrics, alimentats amb glans en època de pastura de glans, i ovelles merines blanques i negres.

Notícies relacionades

Els vins que elabora la propietat reguen els plats de la zona amb varietats especialment escollides per a petites produccions, com la touriga nacional, la touriga franca, la tinta miúda, la trincadeira i l’antão vaz.

«El 80% de la producció es queda a Portugal i la resta és exportada cap a Suïssa, Angola i Brasil», conclou Rita Soare en una de les estades de la hisenda decorada per una estrella mundial de l’interiorisme, l’asturiana Patricia Urquiola resident a Milà, i il·luminada per Philippe Starck.