Distinció amb gust
Albert Sastregener (Bo.Tic), Premi Nacional de Gastronomia 2022
El xef de Bo.Tic (Corçà, Girona) rep el màxim reconeixement en la 20a edició dels premis que entrega l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició
Albert Sastregener, xef i propietari del restaurant Bo.Tic (Corçà, Girona), ha sigut distingit amb el Premi Nacional de Gastronomia 2022. Qui ho havia de dir quan era un jove amb vocació de cuiner, ja que la seva famlia no veia amb bons ulls les seves aspiracions. Però la seva vocació es va imposar i es va formar a l’Escola d’Hosteleria de Girona, on va aprendre de grans mestres com Salvador Brugués o Joan Roca entre altres, a més d’estudiar un any al restaurant-escola de pastisseria Espai Sucre de Barcelona.
També va fer estades a França i Bèlgica, va passar per restaurants com el Mas Pau (Avinyonet de Puigventós), L’Aliança (Anglès), l’Àbac (Barcelona), el Roser II, el Molí de l’Escala i la Cuina de Can Pipes (Mont-ran), on va exercir de cap de cuina.
El 2007, es va creuar amb Cristina Torrent, la seva dona. Amb 28 i 25 anys, respectivament, van decidir obrir el seu restaurant, Bo.TiC. La seva proposta gastronòmica de soca-rel catalana, creativa i de producte, complementada amb un excel·lent servei i celler, va merèixer una estrella Michelin quan no feia ni dos anys que havien obert. Una estrella que van mantenir durant 11 anys.
El 2017 van decidir fer canvis i van traslladar el negoci a una nova ubicació que combina l’encant d’una antiga casa de pedra restaurada amb una construcció més actual per oferir, segons les seves paraules «més sorpreses, dibuixar somriures més amplis i emocionar, encara més, a qui s’acosta a l’experiència Bo.TiC». El reconeixement a l’excel·lència què havia aconseguit amb els canvis va arribar el 2020 amb la segona estrella Michelin.
No han sigut les úniques distincions que aquest dimecres s’han entregat al restaurant Roca Mas Marroch, dels germans Roca durant la gala de la 20a edició dels premis que entrega l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.
Premi revelació: Elisabet Farrero (El Ventador)
Elisabet Farrero (xef i propietària d’El Ventador –Barruera, Lleida–) ha sigut guardonada amb el premi revelació per la seva proposta gastronòmica de producte de proximitat i temporada de l’Alt Pirineu tractat des d’una òptica personal. El que va començar sent un bar de vins i tapes obert amb la seva mare s’ha convertit en un restaurant de nivell en què participa ara la seva parella, Pierre Cosnard. Curiosament, Farrero, llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra amb un postgrau en realització documental, va començar a treballar uns anys en el sector cultural de Barcelona. En un viatge al Canadà va conèixer la seva parella i aquí va començar a canviar el seu destí.
Premi cap de sala: Joan Junyent (Windsor)
Joan Junyent, del restaurant Windsor (Barcelona), ha sigut reconegut amb el premi cap de sala. Va forjar la seva voluntat de millora constant, dedicació i passió per una professió que va començar a aprendre al Cafè Roy, al seu Sitges d’origen, a l’estiu. D’aquí es va emportar valors com la puntualitat, la força de voluntat, el compromís i la capacitat de resistència física per aguantar tot l’estiu. També va aprendre la importància del tracte al client. Als anys 90 va passar pel Gran Casino de Barcelona, a Sant Pere de Ribes, l’Hotel Arts i, finalment es va instal·lar al Windsor, on va anar creixent professionalment fins a ser el cap de sala.
Carla Simón, premi especial
La guionista i directora de cine Carla Simón s’ha emportat el premi especial per la seva contribució a la cultura gastronòmica de Catalunya. Amb ‘Alcarràs’ (Os d’Or del Festival de Berlín), aconsegueix transmetre el delicat equilibri entre el cultiu de la terra i les famílies que en depenen. Un equilibri que la implacable transformació del món ha alterat. «Un sector, l’agricultura, que té molt a veure amb la gastronomia i que actualment està patint l’impacte de la transformació en l’origen dels aliments que després cuinem i servim», en paraules del president de l’Acadèmia, Carles Vilarrubí.
Premi Nèstor Luján: Joan Esculies
Notícies relacionadesEl premi Nèstor Luján, que neix aquest any per reconèixer la tasca de divulgació i suport al sector gastronòmic per part del periodisme especialitzat, ha sigut atorgat a Joan Esculies, periodista i historiador.
Vilarrubí ha remarcat «la importància de reconèixer tots els actors que fan de la gastronomia un dels motors econòmics arreu del món». «Són uns premis que van néixer per preservar la identitat d’una herència tan íntima i pròpia com és la cuina del nostre país i que vam establir per ajudar a salvaguardar una dedicació tan noble i antiga com és l’ofici de cuinar. Cuinar i menjar constitueixen una activitat entranyable per compartir. El temps passa i el món canvia, però els propòsits que ens han portat fins aquí com acadèmia es mantindran immutables al costat i al servei de la nostra gastronomia».
- Eastwood se’n va per la porta del darrere
- Catalunya tanca més de 400 escoles i demana el teletreball a nou comarques
- Aquest dilluns Protecció Civil posa en alerta els residents del Barcelonès, Garraf, Baix Llobregat, Maresme i Vallès davant el risc de pluges torrencials
- "Soc viva gràcies als meus nets"
- La ràbia i la tensió esclaten contra els Reis, Sánchez i Mazón
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ¿Bo o dolent? ¿Per què la gent deixa la porta de la rentadora oberta quan finalitza el rentat?
- Aquest dilluns Protecció Civil posa en alerta els residents del Barcelonès, Garraf, Baix Llobregat, Maresme i Vallès davant el risc de pluges torrencials
- La ràbia i la tensió esclaten contra els Reis, Sánchez i Mazón