Dolç tradicional

La falta d’oli de gira-sol passa factura a les ‘torrijas’ de Setmana Santa

  • La guerra d’Ucraïna dificulta i encareix la producció d’aquest mos típic d’aquestes dates

La falta d’oli de gira-sol passa factura a les ‘torrijas’ de Setmana Santa
1
Es llegeix en minuts
EFE

Els productes típics de Setmana Santa han tornat aquests dies a les pastisseries i les cuines espanyoles malgrat els inconvenients soferts en els dies anteriors com la falta d’oli de gira-sol derivada de la guerra a Ucraïna, obstacles que, segons part de la indústria, sí que els han afectat. A més, segons han confessat en declaracions a Efeagro fonts de l’Associació Espanyola de la Indústria de Fleca, Brioixeria i Pastisseria (Asemac), el preu de l’energia sí que «afecta la producció de ‘torrijas’».

El desproveïment de les setmanes anteriors a determinats productes ha derivat que, tal com han explicat, en molts casos no es pugui fregir amb oli de gira-sol, per la qual cosa hauran d’«utilitzar grasses vegetals alternatives». A més, han remarcat que la producció aquest any es farà «partint de matèries primeres més cares».

Les xifres de les grans superfícies

Per part de les grans superfícies, des d’empreses com El Corte Inglés preveuen que durant aquesta setmana es produeixin al dia entorn de 10.000 unitats de ‘torrijas’, unes 90.000 durant la Setmana Santa només en aquests establiments. Durant la resta de l’any, l’empresa ha indicat que elaboren aproximadament 450.000 peces d’aquestes postres, tot i que, segons han incidit, «la majoria es venen durant aquestes setmanes».

Per a la seva elaboració han estimat que es necessiten entorn de 294 tones de matèries primeres com 180.000 quilos de pa ‘brioix’, 240 quilos de pa comú, 4.400 litres d’ou i 15.000 quilos de sucre. També 50.000 litres de llet fresca de vaca, 200 quilos de canyella, 1.000 litres de vi blanc, 40.000 litres d’oli, 500 quilos de mel.

Cinc milions d’unitats a la Comunitat de Madrid

D’altra banda, les empreses i associacions de distribució i les de pastissers no compten amb una estimació concreta sobre quantes ‘torrijas’ pot consumir cada espanyol.

Notícies relacionades

L’Associació d’Empresaris Artesans del sector Pastisseria de Madrid (Asempas) sí que ha ofert una aproximació sobre el consum a Madrid, una xifra «pròxima» als cinc milions de ‘torrijas’ durant la Setmana Santa a la comunitat.

Des d’Asempas també han detallat l’elaboració d’altres productes venuts durant aquestes dates en pastisseries. Per exemple, han datat en 800.000 les figuretes o mones de Pasqua i en gairebé 2.500.000 d’unitats de ‘pestiños’ venuts.