Competició xarcutera

Les millors botifarres d’ou artesanes de Catalunya

  • El Concurs Nacional distingeix Enric Rosell, de Ca l’Estevet (Ordal); Francesc Colom, de la carnisseria Colom-Vila (Manlleu), i Xavi Bou, de Xarcuteries Bosch (Barcelona)

Les millors botifarres d’ou artesanes de Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Com cada any per aquestes dates, avantsala del Dijous Gras i la setmana de Carnaval, se celebra el Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana. Els guanyadors d’aquesta setena edició han sigut Enric Rosell, de Ca l’Estevet (Ordal), en la categoria de millor botifarra d’ou tradicional; Francesc Colom, de la carnisseria Colom-Vila (Manlleu), en la categoria de millor botifarra d’ou singular, i Xavi Bou, de Xarcuteries Bosch (Barcelona), en la categoria de millor farcit de Carnaval.

En el concurs de botifarra d’ou de l’any passat van guanyar Alemany (Girona), Badia Xarcuters (Tremp) i Fàbregas Xarcuters (Barcelona) en les categories tradicional, singular i millor farcit de Carnaval, respectivament.

Gairebé 80 participants

En aquesta edició, en el concurs organitzat per la Fundació Oficis de la Carn i la Confraria del Gras i el Magre, amb el recolzament de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters, s’han presentat 71 botifarres d’ou (41 de tradicionals i 30 singulars) i 7 farcits de Carnaval. Aquestes xifres de participació són les més altes de totes les edicions celebrades fins ara i amb més diversitat territorial.

El jurat compost per experts professionals ha puntuat els productes pel seu aspecte extern i intern, i també n’han avaluat el sabor. I aquestes han sigut les classificacions finals.

Millor botifarra d’ou tradicional

Guanyador

Enric Rosell Gili (Ca l’Estevet, Ordal), per la seva botifarra «elaborada amb productes de qualitat, sense additius ni conservants i que segueix la recepta familiar» que ha anat evolucionant sense perdre la seva essència inicial».

Segona posició

Xevi Codina Ricart (Can Codina, Taradell).

Mencions del jurat

Gloria Curto Calduch (Carnisseria del Paulo, Camarles).

Enric Hernández Martín (Embotits Mallart de la Fundació Privada Mas Albornà, Vilafranca del Penedès).

Francesc Colom Molas (Carnisseria Colom-Vila, Manlleu).


Millor botifarra d’ou singular

Guanyador

Francesc Colom Molas (Carnisseria Colom-Vila, Manlleu), per una botifarra d’ou amb mongetes de Collsacabra i allioli «fruit d’anys de treball i millora minuciosa, que vol rendir un homenatge a la gastronomia d’Osona a través de la barreja dos productes típics de la comarca: la botifarra d’ou i les mongetes de Collsacabra».

Segona posició

Carlos Tarazaga Tardio (Los Extremeños Cosas Buenas, Pineda de Mar), per la seva botifarra d’ou amb calçots en salsa romesco.

Mencions del jurat

Laia Valls Vila (Can Valls, Argentona), per la seva botifarra d’ou amb carxofa.

Enric Rosell Gili (Ca l’Estevet, Ordal), per la seva botifarra d’ou amb croissant i pernil curat.

Xevi Codina Ricart (Can Codina, Taradell), per la seva botifarra d’ou amb figues i pernil d’ànec.


Millor farcit de Carnaval

Guanyador

Xavi Bou Bosch (Xarcuteries Bosch, Barcelona), per un farcit que «malgrat no ser típic de la zona, és el resultat de la cerca de nous productes i sabors que ens ofereix la cultura gastronòmica catalana». «Amb matisos dels ingredients molt compensats i intensos, el farcit vol traslladar l’essència pirinenca a través del seu sabor pronunciat i intens», ha explicat.

Notícies relacionades

Menció del jurat

Alejandro Jordan Montané (Carns i Elaborats Cerdanya, La Seu d’Urgell).