Així és el segell que acredita l'origen artesà dels vins de la Denominació d'Origen Catalunya

‘Catalunya Vinyeró’ és un distintiu atorgat a les ampolles dels cellers que s'encarreguen de tot el procés productiu, des del cultiu fins a la comercialització

El projecte està obert als cellers que compleixin amb aquesta premissa i, ara com ara, a l'espera que se sumin més, ja formen part: Blancher, Mas de Pansa i Pla de Morei

Així és el segell que acredita l'origen artesà dels vins de la Denominació d'Origen Catalunya

Cedida

3
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

La gastronomia seria difícilment comprensible sense el seu maridatge i el vi ha estat sempre l'acompanyant estrella en la taula. Catalunya és una terra amb una llarga tradició vitivinícola ja des de l'antiguitat. Tant és així, que la seva cultura i el vi estan estretament lligats.

Una dada reflecteix la importància que la viticultura juga: en l'actualitat, Catalunya compta amb 11 Denominacions d'Origen que acrediten la qualitat dels seus vins. I la més important pel volum de superfície és la Denominació d'Origen Catalunya que, amb més de 42.000 ha de superfície vitivinícola, està repartida entre 426 municipis catalans i és la que major quota de mercat té.

Amb l'objectiu de mostrar una major transparència amb el consumidor i distingir aquells vins en els quals el productor assumeix tots els processos de manera artesanal, des del cultiu de la vinya fins a la comercialització del vi, la DO Catalunya ha creat el segell ‘Catalunya Vinyeró’.

El terme Vinyeró ve del francès ‘vigneron’, que és la paraula emprada per a descriure a l'artesà de la vinya. “Amb aquest distintiu la Denominació d'Origen Catalunya vol garantir que darrere d'aquesta ampolla de vi hi ha un viticultor o viticultora que també elabora i comercialitza el seu vi, que fa una aposta important per a fer arribar el seu producte directament al mercat, sense intermediaris, i que té cura del vi en la totalitat del procés: des de la vinya fins al celler”, expliquen des de DO Catalunya.

El nou segell 'Catalunya Vinyeró' /

Cedida

Què és el distintiu ‘Catalunya Vinyeró’?

El distintiu ‘Catalunya Vinyeró’ es trobarà en la part posterior de l'ampolla. “És, així mateix, un fort compromís del payés cap al seu producte”, expliquen donis de DO Catalunya, que destaquen dos objectius principals del selo ‘Catalunya Vinyeró’:

  1. Vetllar per l'expressió de les vinyes, del raïm i de l'entorn del celler, una vegada es troben dins de l'ampolla en forma de vi.

  2. Assegurar que el producte es posa en valor i que els preus al llarg de tot el procés són justos.

El naixement d'aquest segell no és una casualitat. El consumidor demanda cada vegada més informació sobre el que compra. “A més, el percentatge de persones que aposta per una compra més “conscient”, on entren els valors com la sostenibilitat, l'origen, la proximitat, o l'artesania del producte, és molt important”, afegeixen des de la Denominació d'Origen Catalunya.

Tres cellers catalans amb segell ‘Catalunya Vinyeró’

Part del sentit d'aquest nou segell, radica en la necessitat de diferenciació que tenen els cellers petits, en un territori compartit amb les grans. Ara com ara, són tres els cellers que s'han sumat ja al segell: el celler Blancher de Sant Sadurní d'Anoia que produeix el vi Parcel·els, un vi blanc que té l'empara de la DO Catalunya; Mas de la Pansa, microproductors de la Conca de Barberà, que també compten amb una referència de la DO; i Pla de Morei, un celler nascut en 2018 que produeix vins ecològics.

Una vinya de la DO Catalunya /

Cedida

Encara que ara com ara només s'hagin sumat aquests tres cellers, des de la DO Catalunya esperen que siguin més les que s'uneixin al nou segell ‘Catalunya Vinyeró’. “Podríem dir que són vins que tenen un compromís d'arrelament amb el territori i de preservació de l'entorn. Cal no oblidar el paper estratègic que juguen els pagesos quant a l'equilibri territorial, de sostenibilitat, de dinamització econòmica de moltes comarques, etc.”, apunten donis del Consell Regulador.

Temes:

Gastronomia Vi