Cata Menor
La tapa com a engany, per Pau Arenós
La cuina d’autor té en les tapes l’excusa per a la racioneta a preu alt
Alcohol, addiccions i hostaleria
¿Existeix la cuina de Barcelona?
La tapa no és un format original de servir el menjar, però sí el nom. ‘Tapa’ ja com a paraula universal, una aportació del castellà al món.
Les petites racions formen part de la gastronomia japonesa tradicional, sense oblidar els ‘mezze’ de l’Orient Mitjà ni els ‘cicchetti’ de Venècia.
Experts en tapes majestuoses i en tapes sarnoses, amb amanides pansides i amansides patates braves, s’imposa un model que, massa vegades, és trampós.
Al restaurant diuen:
–Hem pensat la carta per compartir.
S’estén aquesta modalitat, que passa per divertida i relaxada. ¿Quantes vegades has sentit la frase?
Fuig: hi ets a temps.
Problema número u: si vas sol, llepes per la limitació de les opcions. El cas més escandalós que conec és el del Barr, que ocupa, a Copenhaguen, l’espai del Noma. De quatre segons, tres són per col·lectivitzar. Els solitaris no són ben rebuts.
Problema número dos: no és tapa, és plat. He pagat recentment 15 euros per ¡un espàrrec!, que els meus veïns de barra es van repartir: preciosista, cobert amb pil-pil, amb probable baralla per qui s’emportava el tercer tros.
Al ser (suposades) tapes, no demanes dos platillos per cap (més postres), sinó tres o quatre (més postres) per comensal, i el compte comença a naufragar. O és plat o és tapa.
Ah, i la desagradable sensació d’haver tastat de tot i no haver gaudit de res.
La cuina d’autor té en les tapes l’excusa per a la racioneta a preu alt.
Recordo un acabat de coronar amb una estrella (llavors encara no en tenia) que, a l’avisar que no volia atipar-me en excés, em va dir sense despentinar-se.
–No t’ho mengis tot.
Notícies relacionades¿Suggeriment d’invitació? De cap manera. Una bonica factura.
Poc després, va contractar una agència de comunicació per convidar periodistes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successos Cau el "gran banc clandestí" de la màfia xinesa més activa a Catalunya: blanquejaven un milió d'euros setmanal
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- ELS EFECTES DEL TEMPORAL Trobada a Paiporta la víctima mortal de la dana número 223
- Crisi al Pròxim Orient "Ho van destruir i ho van cremar tot"
- Champions Amb Pajor, el Barça no perdona i es classifica per a quarts
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Santa Llúcia omple Manresa de tradició
- OCAFÚ A Barcelona la cuina gallega parla amb honestedat
- Ruta amb història Peralada, un viatge fins a l’edat mitjana
- AGENDA DE BARCELONA El Nadal brilla a Barcelona