Cata Menor
La tapa com a engany, per Pau Arenós
La cuina d’autor té en les tapes l’excusa per a la racioneta a preu alt
Alcohol, addiccions i hostaleria
¿Existeix la cuina de Barcelona?

La tapa no és un format original de servir el menjar, però sí el nom. ‘Tapa’ ja com a paraula universal, una aportació del castellà al món.
Les petites racions formen part de la gastronomia japonesa tradicional, sense oblidar els ‘mezze’ de l’Orient Mitjà ni els ‘cicchetti’ de Venècia.
Experts en tapes majestuoses i en tapes sarnoses, amb amanides pansides i amansides patates braves, s’imposa un model que, massa vegades, és trampós.
Al restaurant diuen:
–Hem pensat la carta per compartir.
S’estén aquesta modalitat, que passa per divertida i relaxada. ¿Quantes vegades has sentit la frase?
Fuig: hi ets a temps.
Problema número u: si vas sol, llepes per la limitació de les opcions. El cas més escandalós que conec és el del Barr, que ocupa, a Copenhaguen, l’espai del Noma. De quatre segons, tres són per col·lectivitzar. Els solitaris no són ben rebuts.
Problema número dos: no és tapa, és plat. He pagat recentment 15 euros per ¡un espàrrec!, que els meus veïns de barra es van repartir: preciosista, cobert amb pil-pil, amb probable baralla per qui s’emportava el tercer tros.
Al ser (suposades) tapes, no demanes dos platillos per cap (més postres), sinó tres o quatre (més postres) per comensal, i el compte comença a naufragar. O és plat o és tapa.
Ah, i la desagradable sensació d’haver tastat de tot i no haver gaudit de res.
La cuina d’autor té en les tapes l’excusa per a la racioneta a preu alt.
Recordo un acabat de coronar amb una estrella (llavors encara no en tenia) que, a l’avisar que no volia atipar-me en excés, em va dir sense despentinar-se.
–No t’ho mengis tot.
Notícies relacionades¿Suggeriment d’invitació? De cap manera. Una bonica factura.
Poc després, va contractar una agència de comunicació per convidar periodistes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Urbanisme Les obres a l’interior de l’estació de Sants desorienten els viatgers
- Ferran Olivé, tresorer del FC Barcelona: "Limak té més solvència tècnica que totes les constructores espanyoles"
- SANITAT València tampoc fa tots els cribratges de càncer
- TRIBUNALS La justícia reactiva la investigació de la mort d’Andic
- Carmen Llasat, presidenta de l'Observatori de Zones Inundables de Catalunya: "El que ha passat al Montsià pot passar en qualsevol punt del litoral"
- Ports El Port de Tarragona participa en dos projectes relacionats amb el desplegament de drons en entorns portuaris
- Esports El Consejo Superior de Deportes reconeix Tarragona com la ciutat més promotora de l'esport en 2024
- Jornades a Cardona Junts activa la seva fundació amb una escola de formació per debatre sobre el seu ideari
- Famosos Gabriel Rufián i Ester Expósito, enxampats ballant en un after: es van conèixer en un club de salsa
- Sector bancari El president del BBVA descarta dimitir i defensa que el desenllaç de l’opa no és un fracàs sinó una «oportunitat perduda»