Oda a l’aperitiu

Patates fregides de bossa: aquestes són les set millors d’Espanya

  • De nord a sud, exemples meravellosos que el fregit, de vegades, sí que és bonic

Patates fregides de bossa: aquestes són les set millors d’Espanya
3
Es llegeix en minuts

«¿Que no en pots menjar només una?» era la pregunta retòrica que formulava un antic anunci televisiu dels anys 90. Es referia, és clar, a les patates fregides. Obrir una bossa és submergir-se en una allau de sensacions: que si el cruixit, que si el cop punxant del salat, que si el rutilant daurat del fregit...

Impossible sotmetre’s a la tortura de menjar-ne una i deixar la resta per a un altre moment perquè, siguem realistes, sempre és bon moment per menjar-ne un grapat. Les patates fregides són versàtils i efectives: tant valen per al mal d’amors que per a les finals esportives o les trobades entre amics. I si a sobre aconseguim una bossa d’aquestes set marques, millor que millor.

El Gallo

Amb una reeixida imatge de marca que sembla inspirada en el gall Claudio dels Looney Tunes, fa més de 80 anys que aquesta marca de patates fa la vida més feliç als de Càceres. Resulta difícil trobar-les fora de la seva província natal i és una pena: la patata El Gallo és lleugerament oliosa –una mica més del recomanable però ¿què carai?– , de tall tirant a gruixut i mossegada crocant. Acostar-se a la bossa gran, de 350 grams, és fer-ho a la felicitat més completa i absoluta. Fregides en oli de gira-sol.

Espinaler

Des del 1896 porta Espinaler entenent l’aperitiu com una de les belles arts (o sigui, com el que és). Des de la localitat barcelonina de Vilassar de Mar arriben aquestes patates fregides elaborades a partir de noble matèria primera soriana. Poc més: oli d’oliva i sal per aconseguir un producte que és pura artesania. Cruixents i de tall generós, són ideals per ser regades amb la prestigiosa salsa d’aperitiu d’aquesta santa casa. ¿El millor de tot? Que poden trobar-se en multitud de botigues dedicades al bon menjar de tot el país.

San Nicasio

Per la seva bossa rosada les reconeixereu. Les patates fregides San Nicasio, cordoveses i orgulloses, van tan sobrades que ni tan sols han de mostrar el producte a l’envàs. Guardonades amb centenars i centenars de premis, estan fetes a partir de patata agra seleccionada i fregida en oli d’oliva verge extra de Priego de Còrdova. El toc especial el posa la sal rosa de l’Himàlaia que porten i que les converteix en un mos deliciosament exquisit. Fins i tot el xef José Andrés és fan del seu prodigiós sabor i la seva textura inigualable. No hi ha botiga de ‘delikatessen’ que no les tingui entre la seva llista de temptacions.

Perdi

Feliçment trobades per un servidor a la tristament desapareguda botiga Pesoneto a Madrid, les patates fregides Perdi estan entre les millors mai disfrutades en aperitius, festes i altres gresques informals. Obrir una de les seves bosses ben estretes i farcides de substància, que ningú acusarà mai de contenir aire, és sinònim de celebració. Cruixents, saboroses... aquestes patates fregides arribades des d’Aracena (Huelva) estan elaborades a partir de matèria primera acuradament seleccionada i fregida en una barreja d’oli d’oliva i gira-sol amb molt art. Perdi podria venir de «perdició», sense cap dubte.

El Valle

Rere la pista d’aquestes patates fregides ens va posar Joan Abril, el capitost al capdavant de Ca Joan (Altea, Alacant), aquest temple de la carn madurada. A la seva barra serveix unes patates fregides prodigioses elaborades per al restaurant per Snacks El Valle. Les patates fregides ‘supreme’ que fan a Villena (Alacant) exciten els sentits al màxim. Fregides en oli de gira-sol, tenen un cruixent estratosfèric. Ideals per a un aperitiu etern, vermut torero o obreboques interminable. I que ja se sent a menjar-ne un altre.

Rubio

Les patates extragruixudes que l’empresa Rubio elabora a Múrcia són perfectes per exercir de base canapera sobre la qual posar musclos de bona mida, mitja llauna d’escopinyes o un matrimoni d’anxova i seitó ben avingut. Compte perquè també són perfectament disfrutables per si soles, acompanyades d’un bon vermut (o dos). Per als fetitxistes del tall gruixut, aquí tenim una experiència pròxima al nirvana. Sabor elevat a l’enèsima potència.

Añavieja

Sòria, capital mundial de la patata. Aquí trobem alguns dels millors exemplars de l’univers així que, ¿com no havien de fer aperitius de categoria superior? Les d’Añavieja estan elaborades de forma artesanal i es fregeixen en oli d’oliva per aconseguir que tot el sabor de la patata de la zona no només no es perdi, sinó que es realci. Per a tots els que pensen que no hi pot haver ‘terroir’ en una bossa de patates fregides.