Jornada castellera

Castells de 9 sota la pluja a l’Arboç

Inicialment l’actuació s’havia de fer a l’església, cosa que després es va veure inviable per l’aforament.

Castells de 9 sota la pluja a l’Arboç

MARINA PEREZ GOT

3
Es llegeix en minuts

Segona diada castellera del cap de setmana sota la pluja. La Colla Vella Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de l’Arboç van actuar ahir, a l’Arboç, en una diada que en principi s’havia de celebrar dins l’església per la previsió meteorològica, però que finalment es va fer fora, a la plaça, sota la pluja en alguns moments. Tot i això, es van poder veure castells de nou pisos, i un gamma extra, castell de màxima dificultat, carregat.

No eren ni les dotze del migdia -l’actuació començava a la una- quan les colles castelleres anunciaven que no se suspenia, que es feia dins l’església. Una opció, però, que un cop allí van descarregar. «Quan hem vist l’aforament teníem clar que aquí no es podia fer», apuntava Manel Urbano, cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. I és que com a màxim hi cabien 400 persones, i només amb les quatre colles castelleres ja no hi podia entrar ningú més. El cap de colla de la Jove de Tarragona, Adrià Calvet, reconeixia que «prendre decisions en aquestes circumstàncies, pel que fa a l’organització, sabem que és complicat, però allí dins era inviable». Per aquest motiu, i veient que la pluja havia cessat, decidien fer-ho a la plaça. Seria una actuació diferent d’allò que s’haguessin plantejat les tres colles convidades amb un clima diferent, i que s’allargaria més del compte. De fet, entre prendre decisions, i saber si es feia o no, ja començava mitja hora tard.

L’encarregada d’obrir la plaça era la Jove de Tarragona, que, com ja fa habitualment, descarregava un bon 3d9f per escalfar-se. Els seguien els Minyons de l’Arboç, que feien un intent de 3d7. El castell pujava bé, però el ritme de la canalla l’hipotecava, cosa que, finalment, va fer que acabés cedint. Els Castellers de Vilafranca també començaven amb un bon 3d9f, i la Colla Vella Xiquets de Valls descarregava el 4d9f.

Intent de gamma extra

La segona ronda era el moment de l’únic intent de gamma extra que es veuria en tota la jornada. Era de part dels Castellers de Vilafranca, després que la Jove deixés en intent desmuntat el 2d8f, ja que, tot i intentar-ho, l’acotxadora relliscava i no podia pujar el pis de quarts. Els Verds provaven el 4d9fa, que carregaven amb èpica inclosa. L’estructura del quatre ja pujava amb certes dificultats, però l’aconseguien descarregar. Tot i això, quan el pd7f quedava descobert no el podien controlar, i just després de l’aleta cedia. La Colla Vella descarregava un bon 3d9f per tancar la segona ronda de castells. Els Minyons de l’Arboç descarregaven el 4d6a.

A la tercera la Jove hi tornava amb el 2d8f, que aquest cop sí que el feia sense excessives dificultats. Els Castellers de Vilafranca feien un intent desmuntat del 4d9f, que tornarien a fer a quarta ronda. Els Minyons de l’Arboç deixaven en intent desmuntat el 5d6a, igual que a la quarta, i el 5d8 de la Vella de Valls quedava també en intent desmuntat perquè l’enxaneta tirava enrere ja amb acotxadors col·locats.

La diada ja s’anava allargant més del compte, i la pluja anava i venia. La Jove de Tarragona era la primera a acabar l’actuació amb un molt bon 5d8, mostrant que estan perfectament preparats per pujar-lo un pis més. Els seguien des de la Colla Vella, que aparcaven el 5d8, i apostaven pel 4d8a, castell que ja han fet en diverses ocasions aquesta temporada. Els vilafranquins volien sortir amb tres castells de plaça, i aconseguien descarregar el 4d9f, tot i haver-lo de treballar, mentre que els Minyons de l’Arboç acabaven l’actuació amb el 3d6a. La pluja s’intensificava, i impedia que es poguessin fer els pilars de mèrit. Un dia en què la Jove de Tarragona ho tenia tot preparat per estrenar el pd6, que haurà de guardar uns dies més.

Notícies relacionades

Adrià Calvet, cap de colla de la Jove de Tarragona, es mostrava satisfet de l’actuació d’ahir, i de la del Catllar. Valorava molt positivament l’acceptació de la colla «pels canvis fets a última hora, i les decisions preses en cada moment», i reconeixia que els hauria agradat poder fer-hi «una mica més, però les circumstàncies són les que són».

Per la seva banda, Manel Urbano, cap de colla de la Colla Vella, creia que eren un encert les decisions que havia pres durant el cap de setmana. Assegurava que «sortir de 4d9fa dissabte al Catllar és molt positiu», i considerava que la colla arriba en un bon moment a Sant Fèlix.

Temes:

Castellers