Iniciativa pionera

Els Castellers Barcelona, els primers amb un protocol contra l’abús sexual infantil

El grup ha posat el document a disposició de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

Els Castellers Barcelona, els primers amb un protocol contra l’abús sexual infantil

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els Castellers de Barcelona són els primers de l’àmbit casteller a comptar amb un protocol contra l’abús sexual infantil que té l’objectiu de «preservar» els drets dels nens i adolescents, a més de «prevenir, detectar i protegir-los» davant qualsevol tipus de violència o maltractament. El pioner document l’ha presentat aquest diumenge el president de l’entitat, Ramon Gil: «És un pas molt important perquè la colla ha de ser un espai segur per a tothom».

El grup ha posat el document a disposició de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya perquè, si ho volen, altres grups que la integren el puguin adaptar a les seves particularitats.

L’educador social i responsable d’Equitat de la junta de l’entitat, Gregori Samper, ha assegurat que aquests grups intergeneracionals són «espais pedagògicament rics, però, alhora, comporten uns riscos, juntament amb el contacte físic, que va més enllà de l’habitual, o la diversitat d’espais, que és necessari identificar per minimitzar».

Espai segur

Amb el protocol també es volen activar els recursos en cas de violència o maltractament, així com «capacitar i educar els nens per identificar situacions de risc, sensibilitzar i formar les persones adultes sobre l’abús sexual infantil i, en definitiva, convertir l’espai social de l’entitat en un espai segur i lliure d’agressions».

Notícies relacionades

Al document s’indica, d’altra banda, que si hi ha sospites o informacions relacionades amb la possibilitat de situacions d’aquest tipus, s’«estableix l’obligatorietat de notificar-les». L’incompliment d’aquest principi «podrà ser motiu de sancions que poden oscil·lar entre la prohibició d’exercir càrrecs de responsabilitat a l’entitat i l’expulsió definitiva». Alhora, s’ha de «donar suport a les possibles víctimes de qualsevol situació d’aquestes característiques».

En cada àrea tècnica i administrativa dels Castellers de Barcelona hi haurà, a partir d’ara, un tècnic d’equitat, encarregat de rebre aquestes notificacions, si n’hi hagués, i traslladar-les a la comissió d’Equitat i la junta.