Nou alcalde després del 28M

Manu Reyes (PP): «Estic en contra d’ampliar l’aeroport si suposa més avions sobre Castelldefels»

Manu Reyes (PP): «Estic en contra d’ampliar l’aeroport si suposa més avions sobre Castelldefels»

Jordi Otix

6
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Manu Reyes (Barcelona, 1976) ha recuperat l’alcaldia de Castelldefels (Baix Llobregat) després de vuit anys a l’oposició. Reyes, també president del PP de Barcelona, va arribar a un acord amb l’exsocialista Nico Cerpa, líder de Som Castelldefels, per governar els pròxims quatre anys amb majoria absoluta. Reyes parla amb EL PERIÓDICO sobre els reptes que afronta la ciutat, dels anys de governs locals multicolor i del paper dels populars a Catalunya.

Pregunta (P). Ha aconseguit recuperar l’alcaldia després de 8 anys en l’oposició. ¿Com valora la gestió dels últims governs de Castelldefels?

Resposta (R). La valoració no és gaire positiva. Per això el resultat és el que és. Vam fer una bona campanya, però també és cert que Castelldefels no s’ha gestionat de manera adequada i els veïns han premiat la bona gestió que vam fer entre el 2011 i el 2015. Això s’ha traduït en un resultat espectacular per a nosaltres i en l’aparició de Som. Els veïns volen un govern pròxim i que posi solucions als problemes. I el que ha generat l’anterior govern ha sigut complicar-los la vida amb projectes totalment innecessaris, com el de l’avinguda Constitució, que ha costat 11 milions d’euros.

P. ¿Quins són els principals reptes que encara la ciutat?

Estem revisant els comptes i faltaran [pressupostàriament] entre vuit i nou milions d’euros per acabar el 2023. Que no és cap broma. Una de les primeres accions que realitzarem és la rebaixa dels sous en un 4% de tot el consistori. També reduirem el nombre d’assessors i les aportacions als grups polítics. Posarem les persones en l’eix de les nostres polítiques. Per exemple, quan ve una persona de 80 anys a l’ajuntament, no podem dir-li que es descarregui un formulari amb un certificat electrònic i que el firmi digitalment. Per això, crearem una oficina d’atenció a la gent gran.

P. Ha defensat una rebaixa de la pressió fiscal. Si falten aquests milions, ¿és viable?

Treballarem al llarg d’aquest mandat perquè es produeixi la rebaixa fiscal. Tant de bo es pogués posar en marxa el primer dia. ¿Què farem? Primer, intentar quadrar els comptes d’aquest any i posar-nos a treballar des de ja en el pressupost del 2024. A partir d’allà, tenim quatre anys per treballar el tema de la pressió fiscal.

P. ¿Va faltar entesa en els anteriors governs?

Això dels altres mandats és normal que fracassi, perquè si pactes entre cinc candidatures i reparteixes l’ajuntament com si fos un pastís, és evident que no pot funcionar. No hi ha lideratge, no hi ha una direcció única. Cada partit tira cap a la seva banda i no anem enlloc.

P. Els millors resultats del PP s’han produït a Badalona amb Albiol i a Castelldefels amb vostè. Tots dos centren les seves campanyes en les seves persones i amaguen les sigles del PP. ¿L’única manera que el PP guanyi a Catalunya és minimitzant les sigles?

Si preguntes a Castelldefels, tothom sap que Manu és del PP. És més, soc el president de la província de Barcelona. El logo del PP hi apareix. Evidentment, en unes municipals elegeixes una persona més que un partit polític. És clar que hi ha un equip, que hi ha un programa i un partit darrere, però sobretot va de persones. Insisteixo, jo no ho oculto i estic molt orgullós de ser del PP, però també afegeixo que, abans que del PP, soc de Castelldefels.

P. Vostè s’ha oposat a nous plans urbanístics i que Castelldefels continuï creixent. ¿Per què?

R. Perquè no hi cabem. Així de clar. El terme municipal de Castelldefels ocupa 12 quilòmetres quadrats i el sòl urbanitzable està esgotat. Si no s’hi cap, no es tracta que cada vegada siguem més. ¿Quin és l’objectiu? ¿Que Castelldefels passi de ser la tercera ciutat del Baix Llobregat a ser la segona o la primera? Per a mi l’objectiu és ser la primera ciutat en qualitat de vida de Catalunya i d’Espanya. Si construir vivendes significa carregar-se el parc natural del Garraf, em sembla una barbàrie.

P. Castelldefels és una de la ciutats catalanes amb el lloguer més car. En altres municipis, el PP aposta per construir vivenda per mirar d’abaixar preus. En canvi vostè no ho considera per a la ciutat.

Fa poques setmanes es va publicar que Castelldefels és la ciutat més cara de la província de Barcelona i la sisena d’Espanya en lloguer. Uns 1.840 euros de lloguer al mes. És una bogeria. Podem mirar dins del nostre parc de vivendes quantes estan buides i quantes no. I després veure si es poden posar al mercat donant garanties als propietaris.

P. Ha promès més policia i tolerància zero amb les ocupacions. ¿Hi ha un problema d’inseguretat a Castelldefels?

Les dades que hem estudiat aquests últims mesos determinaven també un increment d’agressions sexuals i de robatoris. Sí que hi ha una sensació de falta de seguretat i hem fet una campanya per incrementar els mitjans de la policia local.

P. Si es compara amb el 2019 –com també ho fa el ministeri–, abans de la pandèmia i els confinaments, les dades reflecteixen una caiguda de més del 12%.

R. És que la comparació es pot fer amb el que vulguis. Al ministeri les dades que li sortien potser no li agradaven. El PSOE és expert a buscar la comparativa que més li interessa. I encara si comparem amb el 2019, és que hi continua havent milers de denúncies d’infraccions penals.

P. ¿Continua vostè reticent a l’ampliació de l’aeroport del Prat? Altres dirigents del PP l’han defensat.

Estic en contra que passin els avions per sobre de Castelldefels amb o sense ampliació. El que vull és que cada vegada en passin menys. No pot ser que Castelldefels sigui el municipi que més suporta el soroll. Tot apunta que si hi ha una ampliació hi haurà més operacions per minut i, amb la configuració de pistes que tenim, això implicaria que a Castelldefels hi hagués un major nombre d’operacions. Per tant, si l’ampliació significa més operacions per Castelldefels, hi estem radicalment en contra. Però és que tampoc estem a favor amb les que en tenim actualment. A Londres hi ha aeroports a 60 quilòmetres de la capital i estan connectats per alta velocitat. ¿Per què no es poden posar en valor l’aeroport de Reus o el de Girona?

P. Està pendent el Congrés del PP català. ¿Quan se celebrarà?

R. Els nostres congressos queden en suspens en el moment en què hi ha unes eleccions. El partit no pensa ara en això o en si ha de seguir Alejandro o no. L’important ara és que Pedro Sánchez no continuï al capdavant del Govern d’Espanya i que Alberto Núñez Feijoo sigui el pròxim president del Govern.

Notícies relacionades

P. Ha sonat com a candidat a la presidència del partit a Catalunya. ¿Es veu com a president?

R. Em veig com a alcalde i vull ser alcalde de la meva ciutat. Insisteixo: jo ara, com a militant del PP, poso el meu gra de sorra allà on el partit em demani o reclami.