Acords postmunicipals

El PP recuperarà l’alcaldia de Castelldefels gràcies al pacte amb un exsocialista

El PP recuperarà l’alcaldia de Castelldefels gràcies al pacte amb un exsocialista

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Manu Reyes recuperarà l’alcaldia de Castelldefels (Baix Llobregat) per al PP vuit anys després. El president dels populars de Barcelona i exalcalde del municipi del Baix Llobregat, que va vorejar la majoria absoluta després de sumar 12 dels 13 regidors necessaris el passat 28M, ha aconseguit un acord amb la formació municipalista Som Castelldefels, que lidera l’exsocialista Nico Cerpa.

El pacte arriba després de més de dues setmanes de negociacions i processos interns en els diferents grups que componen el ple castelldefelenc, principalment en els grups d’esquerres, que han governat durant els últims dos mandats i el 28 de maig van patir pèrdues en el nombre de representants.

Així, al llarg d’aquests dies, les formacions han mirat de llimar les múltiples asprors sorgides al llarg de l’últim mandat amb l’objectiu de reeditar un pacte de govern a cinc bandes que desbanqués de nou al PP Manu Reyes, guanyador de les últimes quatre convocatòries electorals a la ciutat. Però no ha sigut possible. D’aquesta manera, després de la majoria absoluta d’Albiol a Badalona, els populars recuperen els seus dos grans bastions catalans.

«Per als veïns»

Segons explica el president del PP, Manu Reyes, a aquest diari, les dues formacions han estat aquests dies «comparant programes» i «treballant en un projecte en favor de Castelldefels». Segons Reyes, els resultats a les urnes del PP i Som exposen la «clara voluntat majoritària de la ciutat».

Així, el líder dels populars assenyala que els dos grups han trobat un «encaix enorme» ja que Som és un partit municipalista i el seu, un partit amb «voluntat municipalista» i que ha apostat per la «transversalitat».

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Nico Cerpa serà el primer tinent d’alcalde del nou Govern de Castelldefels, tot i que Reyes insisteix que «l’important és el que farem per Castelldefels».

Cerpa, la clau

Des del moment en què es van conèixer els resultats electorals del 28M a Castelldefels, quedava clar que el Som Castelldefels de Nico Cerpa seria la clau que obrís les portes de l’alcaldia per al mandat 2023-2024, tant per a un bàndol com per a un altre.

Cerpa va aconseguir un resultat històric el 28 de maig després que Som passés de zero a tres regidors i se situés com a tercera força en nombre de vots –en regidors empata amb el Movem En Comú Podem de l’exalcaldessa Candela López–, tan sols per darrere del PP de Manu Reyes i el PSC de Maria Miranda, actual alcaldessa.

Ja des d’abans de les municipals, des de Som explicaven que parlarien amb els dos blocs: el PP i forces de progrés, tot i que reconeixien que un acord amb el PSC era més complicat a causa, principalment, de la figura de Miranda.

Per a les municipals del 2019, Nico Cerpa va anar com a número tres del PSC, però, a principis d’aquest mateix any, va abandonar el govern local entre retrets creuats amb l’alcaldessa Maria Miranda, de qui Cerpa es va distanciar al llarg del mandat.

Victòria rotunda de Reyes

Manu Reyes va guanyar les eleccions per primera vegada el 2011 i va posar així fi a l’hegemonia local dels socialistes. Tot i que en els comicis del 2015 i el 2019 Reyes va repetir victòria i va augmentar successivament el nombre de vots, des del 2011 sempre havia comptat amb vuit regidors, lluny dels 13 necessaris per assolir la majoria absoluta, fet que l’ha portat a poder governar només quatre anys (del 2011 al 2015).

No obstant, Reyes, president del PP a Barcelona, es va imposar aquest 28M a la ciutat amb un 42,11% de les paperetes –fins aquest 2023 la seva millor marca era un 29,28%, el 2019– i els seus 12 regidors –a un de la majoria absoluta, que va arribar a assaborir durant els primers minuts del recompte electoral–.

Notícies relacionades

De fet, és probable que Reyes hagués repetit l’èxit d’Albiol a Badalona i hagués aconseguit la majoria absoluta si no s’hagués presentat també Nico Cerpa, que també va capitalitzar bona part del vot descontent amb el govern municipal.

Llegeix totes les notícies de Castelldefels a EL PERIÓDICO Castelldefels