Comicis locals

Resultats eleccions Castelldefels 2023: el PP de Manu Reyes creix i voreja de nou l’alcaldia

Els populars poden trobar en l’entrada del Som Castelldefels de Nico Cerpa la clau per recuperar la vara de comandament

Resultats eleccions Castelldefels 2023: el PP de Manu Reyes creix i voreja de nou l’alcaldia

Kike Rincón / Europa Press

  • DIRECTE ELECTORAL | Última hora sobre les eleccions municipals a Catalunya

  • QUI ÉS QUI | Així són els alcaldables de les municipals del 28M a Castelldefels

  • GUIA DE VOT | Tot el que s’ha de saber per votar a Castelldefels

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Manu Reyes (PP) s’acosta de nou a l’alcaldia de Castelldefels després de sumar 12 regidors i quedar-se tan sols un de la majoria absoluta. D’aquesta manera, i després de la majoria absoluta de García Abiol, els populars estan a punt de recuperar els seus dos grans feus catalans.

Tot i que no sumi els 13 regidors necessaris per governar en solitari, en aquesta ocasió, Reyes pot buscar una aliança amb el Som Castelldefels de Nico Cerpa, que ha irromput en el ple amb 3 regidors. Cerpa, que el 2019 va anar com a número tres del PSC i que a principis d’aquest mateix any va abandonar el Govern local entre retrets creuats amb l’alcaldessa Maria Miranda, de qui Cerpa es va distanciar al llarg del mandat. Així, encara segueix en el ple com a regidor no adscrit.

L’auge del PP contrasta amb la baixada del PSC, formació que actualment ostenta l’alcaldia de la mà de Maria Miranda i que passa de 6 regidors a 4. També baixen la candidatura de Movem-En Comú Podem, amb l’exalcaldessa Candela López al capdavant i que passa de 4 regidors a 3, i l’ERC de Jordi Maresma, que passa de 4 –el seu millor resultat històric– a 2. Per la seva banda, Junts aconsegueix mantenir el seu únic representant, Xavier Amate, mentre que Ciutadans, que va patir una opa per part del PP de Reyes, desapareix de l’hemicicle.

La participació en la cita electoral d’aquest diumenge va arribar al 56,95% del cens electoral, cosa que representa un descens del 4,61% en relació amb els últims comicis municipals celebrats el 2019. Un total de 25.436 persones s’han acostat a les escoles per dipositar el seu vot a les urnes

Castelldefels, una ciutat al marge

Castelldefels és un dels municipis més singulars del Baix Llobregat i de bona part de l’àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta de la ciutat amb el percentatge d’estrangers més elevat de la comarca, tot i que a diferència de Martorell (segona en el rànquing) i Cornellà (tercera), on la marroquina és la nacionalitat principal, el principal grup de migrants són els italianoargentins (no sempre està clar el país d’origen). Així, Castelldefels és alhora l’urbs del Baix amb més renda per càpita i menor atur, però la que té un índex més gran de desigualtat, és a dir, la que té una diferència més substancial entre rics i pobres.

Aquest complex context social es tradueix en un ple fragmentat que trenca amb la dinàmica de la resta de grans ciutats del Baix Llobregat, on el PSC impera sense pràcticament oposició.

Notícies relacionades

Així, aquestes han sigut les quartes eleccions que ha guanyat el popular Manu Reyes, que, tot i que fins ara havia millorat els seus resultats elecció després d’elecció, mai havia aconseguit superar el seu sostre de 8 regidors. Fins ara, clar, que el president del PP a Barcelona s’ha imposat a la ciutat amb un 42,11% de les paperetes –fins aquest 2023 la seva millor marca era un 29,28%, en 2019– i els seus 12 regidors –a un de la majoria absoluta, la qual ha arribat a assaborir durant els primers minuts del recompte electoral.

La victòria aclaparadora de Reyes contrasta amb la caiguda de les candidatures liderades per dues regidores que han sigut alcaldesses: Maria Miranda (PSC), que ha sumat gairebé un 5% menys dels vots que en els passats comicis –s’ha quedat en poc més d’un 15%–, i Candela López (Movem-En Comú Podem), que també ha aconseguit un 5% per sota del total de votants respecte a 2019.

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya: