Política municipal

El Ple de Castelldefels tomba el discutit planejament urbanístic dels «6 Eixos Verds»

  • Els 14 regidors dels grups del PP, Movem-En Comú Podem, Cs i el regidor no adscrit Fernando Cerpa van votar a favor d’aquesta paralització i retirada total de l’avenç de projecte

El Ple de Castelldefels tomba el discutit planejament urbanístic dels «6 Eixos Verds»

ACN / Àlex Recolons

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’oposició de l’Ajuntament de Castelldefels (Baix llobregat) va tombar el passat 17 de febrer el polèmic pla dels «6 eixos verds», una de les reformes urbanístiques més grans del municipi que projecta el govern local.

Els 14 regidors dels grups del Partit Popular, Movem-En Comú Podem, Ciutadans i el regidor no adscrit Fernando Cerpa van votar a favor d’aquesta paralització i retirada total de l’avenç de projecte.

Així, hi van votar en contra els regidors de l’equip del Govern local –el PSC, ERC i Junts per Castelldefels– i la regidora no adscrita Ana Quesada.

D’aquesta manera, el Ple extraordinari celebrat divendres passat 17 de febrer va paralitzar l’avenç de planejament de la modificació puntual del Pla General Metropolità per a «la millora de la xarxa d’espais lliures i equipaments de les urbanitzacions al terme municipal de Castelldefels», expliquen des del consistori.

Retrets entre Govern i oposició

En les seves intervencions, els grups contraris al projecte van plantejar els seus dubtes i crítiques sobre temes com la supervivència dels espais verds de la ciutat, la construcció de vivendes, garanties per a la flora i la fauna i també van criticar el procés participatiu.

L’equip de govern va lamentar que s’aturi un projecte que «es convertia en una veritable oportunitat de futur per repensar conjuntament amb la ciutadania el futur de Castelldefels» i va defensar que aquest avenç de planejament «garantia els espais verds en el futur, completava la ciutat a nivell d’equipaments i permetia comptar amb vivenda social per evitar la marxa de joves i avis de Castelldefels».

Des de l’executiu municipal també van defensar que la tala d’arbres portada a terme en diferents punts de la ciutat es va desenvolupar «exclusivament per complir el Pla de defensa d’incendis forestals aprovat per majoria absoluta del ple municipal, i que comptava amb la supervisió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació».

Fa aproximadament un mes, aquesta tala d’arbres va aixecar polseguera entre veïns i plataformes ecologistes, que, en declaracions a l’ACN van denunciar que aquesta actuació és una «desforestació total» que s’ha fet «sense cap control» i a la seva esquena. Pauline Damman, portaveu veïnal, va assenyalar llavors a l’ACN que s’actuï per minimitzar el risc d’incendi, però va criticar que sota aquest pretext s’actués «impunement». A més, els veïns van dir témer que després d’aquesta actuació s’amagués una nova operació «especulativa».

Discussió plenària

En la seva intervenció, l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda (PSC), va dir que tots els grups havien de fer «autocrítica» i es va mostrar totalment contrària a les «fake news’ i dades totalment falses i amb interessos electoralistes que s’han anat comptant sobre els eixos verds».

El primer tinent d’alcalde i regidor de planejament i Medi Ambient, Jordi Maresma (ERC) va expressar que «el Ple d’avui ha de llegir-se en clau electoralista. Movem, el PP, C’s i Nico han posat els seus interessos partidistes i individuals per davant del bé comú dels veïns i veïnes de Castelldefels. Per la seva banda, el portaveu de Junts per Castelldefels, Xavier Amate, va reiterar «la necessitat absoluta del blindatge del Parc Natural del Garraf, amb aquest document o qualsevol altre document normatiu, perquè l’amenaça existeix i qui ho negui està faltant a la realitat».

Pel que fa a l’oposició, el portaveu del PP, Manuel Reyes, va explicar que «avui tots tenim una oportunitat de repensar Castelldefels, aturar aquest projecte definitivament i començar a treballar tots junts amb el compromís de millorar la qualitat de vida dels veïns de Castelldefels».

La portaveu de Movem Castelldefels-En Comú Podem, Candela López, es va dirigir a l’equip de govern i el va instar a «pensar que en política rectificar no és una derrota i cal treure les connotacions negatives que això té. Avui es pot aturar aquest projecte sense problemes. I definir-lo millor». «Necessitem treballar conjuntament un projecte estratègic de la ciutat que defineixi la qualitat de vida i la convivència de la ciutat», va afegir la regidora.

Notícies relacionades

El portaveu de Ciutadans, Guillermo Massana, va explicar que «ens trobem davant un projecte que respon a interessos supramunicipals, a un projecte més gran que vol la conversió de la zona metropolitana de Barcelona en una gran urbs. ¿Castelldefels vol ser part d’aquesta gran urbs? El nostre grup municipal no hi està d’acord».

Llegeix totes les notícies de Castelldefels a EL PERIÓDICO Castelldefels