39% de mortalitat en accidents laborals

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort laboral

  • Els infarts i vessaments cerebrals van ser la principal causa d’accident mortal al lloc de treball a Espanya el 2020, amb un 38,9% del total, segons dades del Ministeri de Treball i Economia Social

  • A partir de les 46 hores de treball setmanal s’incrementa el risc de patir un atac al cor, una angina de pit o un ictus

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort laboral
3
Es llegeix en minuts

Segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social, els infarts i vessaments cerebrals van ser la principal causa d’accident mortal en el lloc de treball a Espanya el 2020, amb un 38,9% del total. En concret, l’any passat a Espanya es van produir 446.195 accidents amb baixa en jornada, 3.643 dels quals van ser greus i 634 van ser mortals.

Per gènere, 602 dels morts van ser homes i 32 dones. «No podem controlar factors com l’edat o característiques hereditàries, però sí que existeixen altres motius que poden desencadenar un accident cardiovascular i que podem prevenir amb un estil de vida saludable», ha indicat el responsable de Prevenció d’Umivale, José Luis Cebrián.

Factors que poden desencadenar una fallida cardíaca

Aquests factors tenen molta més transcendència del que pensem, i influeixen molt negativament en la nostra salut cardiovascular:

-Tabac: Segons el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), el tabac provoca prop de 50.000 morts anuals a Espanya i 443.000 als Estats Units, per malalties com l’EPOC, l’emfisema pulmonar, el càncer de pulmó i de faringe. Per si no fos prou, també és el factor de risc cardiovascular més important, ja que la incidència de la patologia coronària en els fumadors és tres vegades més alta que a la resta de la població. La possibilitat d’una malaltia del cor és proporcional a la quantitat de cigarrets fumats al dia i al nombre d’anys en què es manté aquest hàbit nociu.

Els investigadors han demostrat que el tabaquisme accelera la freqüència cardíaca, contrau les artèries principals i pot ocasionar alteracions en el ritme dels batecs del cor. Tot això fa que el cor s’esforci més. Fumar també incrementa la pressió arterial, que al seu torn augmenta el perill d’accidents cerebrovasculars en persones que ja tenen pressió arterial alta. Hi ha dos factors pels quals el tabac produeix una isquèmia coronària i provoca un infart de miocardi (obstrucció total del pas de la sang per les artèries) i/o angina de pit.

-Tensió arterial alta i estrès: Un excés en el temps dedicat a la feina perjudica la salut a llarg termini. A partir de les 46 hores de treball setmanal s’incrementa el risc de patir un atac al cor, una angina de pit o un ictus, segons una investigació del Centre de Ciències de la Salut de la Universitat de Texas. També és possible que algunes situacions personals us alterin. Si no teniu més remei que enfrontar-vos-hi ho haureu de fer amb serenitat, mirant de relativitzar el moment i ajudant-vos de tècniques de relaxació. 

-El colesterol: Massa colesterol tipus LDL (el dolent) pot posar-vos en risc de malaltia coronària, atac cardíac o vessament cerebral. Al contrari, nivells alts de colesterol bo, HDL, poden disminuir el risc d’un atac cardíac i vessament cerebral. És important saber que el colesterol alt no té signes ni símptomes. El primer pas és conèixer els nivells de colesterol (que es fa amb una prova de sang) i l’avaluació del risc per a un atac cardíac o un vessament cerebral.

Notícies relacionades

-La diabetis: La diabetis ‘mellitus’ tipus 2 és un factor de risc per a la insuficiència cardíaca. Diversos estudis observacionals han mostrat un increment de dos a quatre vegades el risc d’insuficiència cardíaca en individus amb diabetis en comparació amb aquells sense la malaltia. El risc d’insuficiència cardíaca en pacients amb diabetis ‘mellitus’ pot ser encara més alt en adults joves i dones. La diabetis ‘mellitus’ també és un predictor important d’insuficiència cardíaca simptomàtica en pacients amb disfunció sistòlica asimptomàtica.

-L’obesitat: La dieta mediterrània és la més aconsellada per la Societat Espanyola d’Hipertensió, ja que és rica en verdures, llegums, fruites i derivats lactis baixos en greixos. Mitja hora de caminada diària, o d’un exercici físic moderat resulta molt útil per prevenir aquest trastorn. D’aquesta manera s’evita l’obesitat i, per tant, els possibles infarts. A més, i segons un estudi de la Universitat d’Oxford, per protegir la salut general i mantenir el cor en bon estat, convé menjar fruita diàriament: consumint-ne una peça al dia es redueix fins al 34% el risc de desenvolupar un problema cardíac.