tecnologia aplicada a la medicina estètica

Làser: molt més que depilació

La depilació corporal ha passat d’aconseguir resultats correctes però caducs en el temps a altres mètodes més sofisticats que tenen vocació d’aconseguir una pell lliure de pèl de per vida. El més eficaç i, per tant, utilitzat és el làser.

Làser: molt més que depilació

Especial Cuídate

3
Es llegeix en minuts

En efecte, «la depilació làser és la tècnica que permetrà aconseguir els millors i més duradors resultats», resumeix l’especialista en tècniques i depilació làser de l’IMEMA, Nuria Naharro. Actua «de manera controlada», puntualitza l’experta, sobre l’arrel del pèl i el debilita a poc a poc. Naharro explica que «funciona gràcies a un mesurador òptic d’alta intensitat melànica», cosa que permet que es pugui «regular la intensitat del làser aplicat sobre la pell, i adaptar-lo a la pell i el pèl dels pacients».

La possibilitat d’adaptació a les condicions individuals del pacient en qüestió és un els beneficis de la depilació làser, però l’experta n’esmenta alguns més. Els divideix en beneficis a curt, mitjà i llarg termini. En primer lloc, a curt termini, la depilació amb làser compleix la funció més òbvia: possibilitar una disminució de la quantitat de pèl. Aquesta reducció del pèl corporal és d’«al voltant d’entre un 30% i un 40% per sessió», especifica l’experta. Un altre benefici a curt termini d’aquesta tècnica és que fa que el pèl sigui més fi a mesura que es van fent sessions, «inclòs des de la primera», manifesta Naharro.

No obstant, l’efectivitat del tractament depèn, en gran manera, del color de la pell i el pèl, a més del seu gruix, de la profunditat a la qual es trobi i de l’etapa de desenvolupament, matisa la Societat Espanyola de Medicina Estètica. Com a regla general, segons la societat, és més eficaç en pacients de pell clara i pèl fosc i gruixut.

Amb referència al mig termini, el principal benefici de la depilació làser és que «la pell es va allisant, suavitzant i fent més flexible», esmenta l’experta de Naharro. Per la seva banda, els beneficis a llarg termini de la depilació làser inclouen, principalment, que el pèl desapareixerà, segons Naharro, i amb aquest també se n’aniran els «molestos granets i irritacions típiques del rasurat o de la cera», completa l’experta. Així mateix, «l’aspecte de la pell canvia per complet: es veu més tersa, amb el porus minimitzat, més suau i uniforme», afegeix Naharro. Un altre benefici és que, al ser un tractament permanent, desapareix la necessitat de realitzar-se tractaments mensuals i s’estalvia temps i diners, conclou l’experta. «A l’acabar el tractament, només faran falta una o dues sessions de manteniment a l’any», afegeix.

Entre els contres, l’especialista en làser destaca que es poden produir molèsties i ardor després d’una sessió de làser si la pell és més sensible. Una possible solució és «consultar al metge l’ús de cremes anestèsiques si la zona a tractar és molt sensible o té una gran densitat fol·licular», apunta Naharro. En aquest context, l’experta manifesta que els professionals solen aconsellar utilitzar àloe després d’un tractament de làser, cosa que contribuirà a una «bona hidratació i regeneració de la zona tractada».

L’error mes freqüent sol ser no elegir un centre adequat, ja que el que es busca és una depilació definitiva, sigui per problemes estètics, cansament de la depilació tradicional o problemes mèdics com la pseudofol·liculitis (pèls que es claven abans de travessar la pell per complet i produeixen infeccions i cicatrius) o hirsutisme derivat d’una patologia hormonal (aparició de pèl en zones del cos clàssiques de l’home que en adolescents pot provocar problemes psicològics).

Per tot això s’ha d’acudir a un centre mèdic per al diagnòstic i tractament adequats. Si són motius cosmètics, també ha d’estar supervisat per un metge perquè si el làser té poca potència no hi haurà problemes tot i que no eliminarà de forma definitiva el pèl, que és l’objectiu. No obstant, si el làser és potent la persona ha de passar per una història clínica adequada realitzada per un metge que donarà les pautes de cures prèvies i posteriors amb el tractament més adequat», diu la dermatòloga.

Més aplicacions estètiques

Notícies relacionades

Més aplicacions estètiquesEl làser no s’utilitza únicament per depilar en un context estètic, sinó que és una eina que pot ajudar en multitud d’intervencions. L’experta d’IMEMA esmenta que s’utilitzen làsers per al tractament de problemes vasculars, com varius, rosàcia o angiomes, a més de la remodelació de teixits. Així mateix, hi ha làsers quirúrgics o ablatius, tot i que també es poden fer servir en la remodelació de teixits de tipus no ablatiu fraccionari. Finalment, els làsers també se solen utilitzar en procediments relacionats amb el rejoveniment.

El làser facial o lífting làser és una tècnica de cura de la pell que en millora la textura i l’aparença. El làser estimula la producció de col·lagen al dirigir feixos de llum cap a àrees amb imperfeccions i irregularitats, com poden ser arrugues o cicatrius d’acné.

Contraindicacions