Núria Tarifa Garcia, Pablo Quiroga, Úrsula Salvador

«Els problemes de fertilitat poden generar vivències i emocions que són un repte en la relació»

En casos greus, la infertilitat pot arribar a provocar depressió major al perdre el sentit de la vida que li donava el projecte de la maternitat o paternitat

«Els problemes de fertilitat poden generar vivències i emocions que són un repte en la relació»
2
Es llegeix en minuts

Centre GRAT és un centre de psicoteràpia a Barcelona. Ajuden adults, adolescents i nens a superar el seu malestar i sentir-se bé amb ells mateixos, el seu entorn i la seva vida, mitjançant serveis especialitzats: teràpia individual, de parella, familiar, grupal i psiquiatria. Els psicòlegs que conformen l’equip estan especialitzats en diversos tipus de teràpies i problemàtiques i es caracteritzen pel seu caràcter positiu, pròxim, càlid i sincer. 

-La infertilitat, més enllà de posar difícil el fet de tenir fills, ¿quins problemes pot portar a la persona?

-Moltes persones tenen com a projecte vital tenir fills, de manera que els problemes en la concepció pot generar, a nivell individual, una gran crisi al veure que és molt possible no aconseguir-ho. Durant el temps en què la parella intenta concebre i no té èxit, els dos membres poden experimentar una sensació d’ansietat, tristesa i estrès que afecta la resta d’àrees de la seva vida, entre elles la parella. En casos greus, la infertilitat pot arribar a provocar depressió major, perquè es perd el sentit de la vida que donava el projecte de la maternitat o paternitat.

-¿Com afecten aquests problemes a la parella?

-Els problemes de fertilitat poden generar vivències i emocions que suposen un repte en la relació. En molts casos hi ha canvis importants, per exemple mantenir relacions sexuals segons dicti el calendari d’ovulació, de manera que l’acte espontani esdevé programat. Això pot produir refredament de les relacions sexuals, inapetència sexual, ejaculació precoç, el rebuig de l’altre en el pla sexual, etc. Si es prolonguen en el temps, poden acabar minant una part de la relació. Si la parella se sotmet a tractaments de fecundació, s’inicia el trànsit per una odissea entre costosos, complexos i dolorosos tractaments (sobretot per a la dona, que n’experimenta els efectes físics) que provoquen un còctel emocional que pot afectar la relació de parella. Si els tractaments s’allarguen i no tenen èxit, el nivell de frustració, sofriment i desgast emocional pot ser molt gran, especialment si el projecte de maternitat o paternitat és prioritari en la projecció futura. La manera com la parella gestioni aquestes emocions és clau: algunes es donen suport mútuament i fins i tot s’arriben a unir més; d’altres, no obstant, no ho suporten, la relació es desgasta i pot arribar a la ruptura.

-¿Quines solucions proposeu des de Centre GRAT?

Notícies relacionades

-És imprescindible una bona comunicació en la parella, que expressin com se senten, s’escoltin i empatitzin per donar-se suport i evitar malentesos. Per exemple, si un està frustrat, l’altre ho pot percebre com a mal humor o enuig.

Si noteu que cada vegada hi ha més malestar entre els dos i no aconseguiu reconduir la situació, una bona opció és consultar amb un psicòleg expert en teràpia de parella que us ajudi a aclarir la situació i tornar a unir-vos. En els casos en què no s’aconsegueix la concepció, serà necessari treballar el dol del projecte vital i de parella i donar-li un nou sentit a la vida