SER MARES

Motius que incrementen la fertilitat

Voler un fill i no poder concebre’l genera estrès i neguit a les parelles que experimenten aquest problema, cada vegada més freqüent, d’altra banda

Tot i que esterilitat i infertilitat s’utilitzen actualment com sinònims, no ho són

Motius que incrementen la fertilitat
1
Es llegeix en minuts

Esterilitat és la impossibilitat de poder aconseguir una gestació clínica després de 24 mesos mantenint relacions sexuals sense utilitzar mètodes anticonceptius. És el que li passa a un 10-15% de parelles en edat fèrtil, això és un total de 800.000 parelles a Espanya. No obstant, la infertilitat és la impossibilitat d’aconseguir el naixement d’un nadó sa. Les causes de la infertilitat són diverses i difereixen segons l’entorn socioeconòmic que es considera, la qual cosa implica gran variabilitat.

En dones, les causes més importants que provoquen infertilitat són les derivades dels problemes ovulatoris, les alteracions a les trompes de Fal·lopi, les malformacions uterines, els miomes i l’endometriosi. Per la seva banda, en homes, el més freqüent és que no es conegui l’origen dels problemes, cosa que es denomina causa idiopàtica, observant alteracions en els paràmetres seminals sense cap causa que ho justifiqui.

No obstant, en ocasions sí que es poden establir aquestes causes que poden correspondre’s amb problemes de tipus genètic, alteracions anatòmiques, com la presència d’una varicocele, l’exposició a tòxics o la ingesta d’esteroides anabolitzants, entre altres factors.

Notícies relacionades

No obstant, sembla clar que el que realment incrementa els problemes de fertilitat és el retard en l’edat de la recerca del primer embaràs. El gran problema és que les dones amb prou feines tenen oportunitats de ser mares quan arriba el millor moment per a elles per tenir-lo: en la dècada dels vint. A l’estar la dona plenament integrada en el mercat laboral, buscar l’embaràs aviat pot modificar de forma substancial la trajectòria de moltes carreres.

Solucions

SolucionsEls avenços científics permeten esquivar aquesta circumstància. La vitrificació és una tècnica de congelació dels òvuls que permet obtenir unes taxes molt altes de supervivència i un comportament dels ovòcits després de la seva descongelació molt similar al que mostrarien amb el seu maneig en fresc. En aquest context, si la dona tria aquest mètode, el pronòstic que tindrà un tractament utilitzant els mateixos serà el mateix que en el moment de la congelació i no en el moment en què es quedarà embarassada, assumint que l’edat és el factor clau que limita les possibilitats d’aconseguir un embaràs.