MEMÒRIA AUGMENTADA

¿Recordeu tots els detalls de la vostra vida? Patiu hipertimèsia, descobriu què és

Anomenem hipertimèsia la capacitat que tenen algunes persones de recordar fins a l’últim detall dels esdeveniments viscuts personalment al llarg de la seva vida, així com els esdeveniments públics, sense trucs mnemotècnics i sense esforç.

¿Recordeu tots els detalls de la vostra vida? Patiu hipertimèsia, descobriu què és
1
Es llegeix en minuts

«El terme ‘hipertimèsia’ vol dir ‘memòria augmentada’, i el terme HSAM és més específic, ja que es refereix al tipus de memòria que realment tenen desenvolupada aquests pacients», detalla. Això sí, el doctor Santonja reconeix que després de ser conegut per la població general hi ha moltes persones que pensen que tenen aquestes capacitats, però a l’estudiar-les amb detall la majoria no són capaces de donar detalls concrets i diferents dates al llarg dels anys. En qualsevol cas, diu que els casos ben documentats són molt excepcionals.

Sobre si és més freqüent aquest fenomen entre les dones o els homes, el neuròleg diu que amb el nombre tan escàs de persones documentades amb aquestes capacitats no es pot afirmar que sigui més freqüent en un gènere que en l’altre, «tot i que en les dues sèries més àmplies publicades el percentatge d’homes era més elevat». Ara bé, ¿fins a quin punt pot ser beneficiós recordar les coses amb detall? Perquè no s’ha d’oblidar que no només els hipertimèsics són capaços de recordar les coses bones, sinó que també recorden les dolentes.

Notícies relacionades

Referent a això, l’especialista de la salut manté que algunes persones viuen aquesta condició com una obsessió, ja que els venen els records constantment i no se’ls poden treure del cap: «Si estan fent qualsevol activitat i senten una data en concret, els ve al cap tots els detalls de l’ocorregut en aquesta data i no s’ho poden treure del cap. Viuen constantment pensant en el passat, ja que els venen una vegada i una altra els records, i probablement aquesta constant repetició ajuda que es consolidin els records».

És més, el coordinador del grup de Neurologia Cognitiva de la Societat Valenciana de Neurologia ressalta que les vivències que tenen amb les persones que coneixen la seva condició són molt variables.