PREVENCIÓ

Salut potencia la vacunació de la grip per evitar la sobrecàrrega del sistema

S'han habilitat 635 espais alternatius als CAPs per vacunar-se, amb l'objectiu de fer-ho més fàcil i segur per a tothom

28426311 59

28426311 59

4
Es llegeix en minuts

El Departament de Salut ha iniciat la campanya ‘#Capfred’ per conscienciar la ciutadania que aquest any, en plena pandèmia de la Covid-19, és més important que mai la prevenció de la grip i d’altres malalties respiratòries d’hivern.

Aquestes malalties sovint presenten símptomes similars, que poden generar consultes que provocarien la sobrecàrrega del sistema sanitari i empitjorarien el nivell de qualitat de l’assistència sanitària, amb repercussions més o menys directes en la salut de tota la població.

Per aquesta raó, el Govern de la Generalitat ha reforçat la campanya de vacunació de la grip, que va començar el 15 d’octubre, per minimitzar-ne l’impacte. Entre altres mesures, s’ha avançat l’inici de la campanya respecte de l’any passat, s’han adquirit més vacunes que a l’últim hivern i s’han habilitat 635 espais comunitaris annexos als CAPs, com centres cívics, casals o biblioteques, on els equips d’atenció primària vacunen seguint totes les normes de seguretat i higiene necessàries per evitar contagis.

Per a les persones amb alguna condició de risc, vacunar-se de la grip és la millor estratègia per evitar la malaltia i la coinfecció amb la Covid-19. Diferents estudis apunten que la vacunació contra la grip podria associar-se a un menor nivell de gravetat i de mortalitat per coronavirus. Per aquesta raó, aquest any més que mai, és fonamental que la ciutadania ho tingui en compte, a més de continuar seguint les mesures de seguretat: mantenir la distància, rentar-se les mans sovint, utilitzar la mascareta, ventilar els espais tancats i reduir l’activitat social presencial.

¿Per a qui està indicada la vacuna?

Com és habitual, es recomana vacunar-se de la grip a les persones de més de 60 anys, a les dones embarassades i puerpèries, els nens d’entre 6 mesos i 2 anys amb antecedents de prematuritat, a les persones amb problemes de salut crònics o que la grip pugui agreujar, com obesitat mòrbida o hipertensió, i al personal sanitari. També s’inclouen entre els grups prioritaris a vacunar els professionals sociosanitaris i de serveis essencials, les persones que es cuiden de persones amb alguna condició de risc i, per primera vegada, els docents per la seva consideració de personal essencial.

Per primera vegada, també es recomana als docents  que es vacunin per reduir la transmissió 

Salut posa a disposició dels ciutadans un total de 1.450.000 vacunes, 230.000 més que l’any passat, que s’ampliaran fins a les 2.000.000 vacunes amb l’aportació rebuda del Ministeri de Sanitat, una quantitat adequada perquè tothom que necessiti vacunar-se ho pugui fer.

El període òptim de vacunació és fins al 15 de desembre, uns 15 dies abans que la grip arribi previsiblement al llindar epidèmic, que aquest any se situa en els 95,69 casos per 100.000 habitants. Malgrat això, les dosis estaran disponibles també durant tota la temporada de grip.

Eficaç i segura

A pena que diferents factors influeixen en l’efectivitat de la vacuna, la probabilitat que la persona vacunada contragui la malaltia és molt baixa. En aquest sentit és fonamental la coincidència entre els virus seleccionats per elaborar-la i els que circulen en la temporada, l’edat i l’estat de salut de la persona que la rep. A més, és important tenir en compte que l’objectiu principal de la vacunació no és només evitar la infecció, sinó que també ajuda a prevenir les complicacions que pot comportar en persones especialment vulnerables. En aquest sentit, es calcula que la temporada passada la vacunació de la grip va evitar el 26% de les hospitalitzacions i el 40% d’ingressos a l’uci en majors de 64 anys.

La vacuna que s’utilitza a Catalunya no conté només virus vius, s’elabora a partir dels seus fragments i, al contrari del que diuen algunes creences populars, no pot produir la malaltia, tenint en compte que és capaç d’activar el sistema immunitari, però no pot infectar les cèl·lules.

Cartell de la campanya d’aquest any per a la vacunació de la grip  / Generalitat de Catalunya

Dispositius annexos als centres d’atenció primària

Per evitar aglomeracions als CAPs, Salut ha habilitat aquest any 635 espais a prop dels centres d’atenció primària per a tot el territori on les persones es podran vacunar de la grip.

Els dispositius són des d’espais cedits pels ajuntaments, com centres cívics, casals o biblioteques, fins a Àrees Sanitàries Bàsiques del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Hi treballarà personal d’infermeria i auxiliar dels mateixos equips d’atenció primària i també podran estar acompanyats de personal administratiu per planificar les visites.

¿Com vacunar-se i demanar cita prèvia?

Notícies relacionades

Les persones amb alguna condició de risc que vulguin vacunar-se de la grip han de contactar per telèfon o presencialment amb els CAPs de referència per demanar cita prèvia. Allà, els donaran dia i hora per vacunar-se i els informaran del lloc on ha d’anar per fer-ho (al mateix CAP o als espais comunitaris habilitats aquest any). També es pot fer per internet, a citapreviasalut.cat.

Les persones amb alguna condició de risc ingressades en un centre sanitari o en una residència de gent gran estan sent vacunades als mateixos centres o residències per l’equip responsable de la campanya de vacunació de la grip assignat. Per a més informació, es pot consultar la web canalsalut.gencat.cat.

Temes:

Grip Generalitat