CONVERSA

Els doctors Clotet i Fuster analitzen els tractaments per a la Covid-19

Tots dos participen dimarts en el debat La Caixa Health In Sight, que es restransmetrà en 'streaming'

Plantejaran solucions als interrogants que sorgeixen del repte sanitari més important al qual s'enfronta la societat

almacovid

almacovid

3
Es llegeix en minuts

Ànima és una nova manera de parlar del social. Amb actitud i optimisme. Des de la diversitat. I a partir de les històries de Fundació la Caixa. Volem ser també un punt de trobada de les infinites realitats socials del nostre món. Per això Alma és la xarxa social social.

¿Hi ha tractaments que estiguin funcionant amb èxit per tractar pacients amb Covid-19? ¿Es preveu que s’autoritzin nous medicaments ben aviat? ¿Com afecta la malaltia a les persones amb patologies cardiovasculars prèvies? Aquestes i altres preguntes són les que es plantejaran en el debat La Caixa Health In Sight, que es retransmetrà per ‘streaming’ el 22 de setembre sota el títol ‘L’èxit dels tractaments ja disponibles per a pacients amb Covid-19’.  En aquest debat, metges i investigadors de referència que reben ajuts del Programa d’Investigació de la Fundació La Caixa, el Dr. Bonaventura Clotet i el Dr. Valentín Fuster, moderats pel periodista Josep Corbella, donaran les respostes (fins a ara conegudes) als grans interrogants que planteja el major repte sanitari al qual ens enfrontem a escala mundial. Per seguir el debat, pots inscriure’t aquí

Paraules com a ‘remdesivir’, ‘anticoagulants’ o ‘dexametasona’ s’han colat en el nostre vocabulari diari més del que haguéssim imaginat. I és que qualsevol petit avenç per superar la pandèmia mundial en la qual ens ha sumit el coronavirus es percep com un raig d’esperança.

Recerca d’interrogants

No obstant, com sempre diu qualsevol bon científic, s’avança més obrint interrogants que trobant respostes. I la pregunta, en aquest cas, està relacionada amb ‘L’èxit dels tractaments ja disponibles per a pacients amb Covid-19’’. Així es titula el debat que ha organitzat la Fundació La Caixa, que se celebrarà dimarts 22, a partir de les 19.00 hores, que es retransmetrà en directe pel canal de Youtube de la Fundació La Caixa i al qual ja et pots inscriure aquí. Hi participaran el doctor Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i director de IrsiCaixa, i Valentín Fuster, director general del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) de Madrid i director de l’Institut Cardiovascular i Physician-in-Chief del Mount Sinai Medical Center de Nova York.

Els dos experts coincideixen que el factor temps és crucial, tant per desenvolupar una vacuna eficaç com per conèixer-ne més sobre aquest virus i tractar-lo de manera més òptima gràcies als avenços de la investigació. Fuster, de fet, remarca que aquesta pandèmia és «una crida a la humilitat de la comunitat científica, perquè amb prou feines coneixem res sobre aquest virus».

Tractaments esperançadors

El prestigiós cardiòleg ho compara amb el coneixement que es té sobre el seu camp, la cardiologia, que ha demostrat ser un dels talons d’Aquil·les en pacients que presenten un quadro greu de la malaltia. «La Covid-19 és una patologia en la qual els coàguls de sang juguen un paper important. Hem fet observacions en més de 5.000 pacients que hem tractat amb un cert tipus d’anticoagulants que redueixen la mortalitat. Els resultats amb aquests tractaments són molt esperançadors», comenta.

Els anticoagulants no són l’únic camp en el qual s’estan desenvolupant tractaments per frenar l’avenç de la malaltia, sobretot cap a estats més greus. «El remdesivir és un inhibidor del virus dins de la cèl·lula que s’ha demostrat eficaç en etapes inicials de la malaltia. I la dexametasona administrada precoçment també és molt eficaç per reduir la necessitat d’intubacions i la mortalitat», apunta el doctor Bonaventura Clotet.

El director d’IrsiCaixa afegeix que «la taxa de mortalitat es reduirà segur, perquè s’estan fent servir tractaments de manera més eficaç i de manera més primerenca. A més, les persones es diagnostiquen en etapes més inicials. Aconseguirem reduir la mortalitat perquè el tractament és més precoç i eficaç».

Notícies relacionades

La gran pregunta, la que es troba cada dia en boca de gran part de la ciutadania és: «¿Per a quan la vacuna?». «Sobre la Covid-19 estem aprenent contínuament. I vencerem, amb temps i paciència. És cert que s’estan desenvolupant diferents vacunes, però pensar que serà la solució... Crec que encara n’estem lluny, perquè no sabem com poden ser els efectes secundaris d’aquestes vacunes. Hem d’estar esperançats, però en sabem molt poc», apunta el doctor Fuster.

Continua llegint l’article a Mirades amb Ànima

Temes:

Coronavirus