ESTIU

Protectors solars: sis aspectes clau per protegir la pell correctament del sol

Les farmàcies de la província de Barcelona comencen la campanya 'Atenció Pell 365' per conscienciar sobre la importància de protegir-nos del sol tot l'any

-

-

3
Es llegeix en minuts

A la província de Barcelona estem exposats a més de 2.500 hores de sol a l’any. Aquesta xifra ens indica dues coses. D’una banda, que és molt important prendre mesures per prevenir el càncer de pell, un dels més freqüents al nostre país; segons dades del Departament de Salut del 2016, a Catalunya, com en tot Europa, la incidència de melanoma cutani augmenta, amb 10,2 nous casos anuals per 100.000 habitants. De l’altra, que s’ha de fer una bona fotoprotecció durant tot l’any i sempre que es faci qualsevol activitat a l’aire lliure.

Per protegir-nos del sol correctament, és essencial escollir un bon protector solar. I, per fer-ho amb garanties, s’ha de saber interpretar el seu etiquetatge.

1. ¿Què vol dir l’FPS?

El Factor de Protecció Solar (FPS) és un número que indica el grau de protecció davant la radiació ultraviolada B, principal responsable de la cremada i de l’aparició de càncer de pell. Es calcula a través d’un mètode estandarditzat a nivell europeu que classifica el tipus de protecció en baixa (FPS de 6 a 10), mitjana (FPS de 15 a 25), alta (FPS de 30 a 50) o molt alta (FPS 50+).

2. ¿El protector solar pot parar altres radiacions?

Si el protector té a l’envàs un símbol amb les sigles UVA dins d’un cercle, és eficaç davant la radiació ultraviolada A, responsable també de l’aparició de càncer de pell com a conseqüència de l’oxidació cel·lular.

Al seu torn, els protectors solars que paren la radiació infraroja porten les sigles IRA al seu envàs. Els que poden parar la llum visible d’alta intensitat tenen les sigles HEVL. Aquestes dues radiacions provoquen fotoenvelliment i potencien els efectes nocius dels ultraviolats.

3. ¿Com he d’escollir el que em pot anar millor?

Cada protector té una textura diferent, adequada a cada tipus de pell, d’activitat i d’exposició al sol. Demana al farmacèutic que t’aconselli el millor protector per a tu. Tots els protectors solars i els cosmètics de les farmàcies compleixen la normativa vigent que garanteix la qualitat, la seguretat i l’eficàcia.

Els envasos de crema solar ofereixen informació imprescindible per a l’ús del producte.

4. ¿Com sé si és resistent a l’aigua o a la suor?

A l’envàs es pot observar la resistència que té a l’aigua: ‘wet skin’ significa que es pot aplicar amb la pell molla; 'water resistant', que és resistent a banys curts, llàgrimes, suor i humitat, i 'waterproof', que la protecció es manté després de banys de llarga durada. D’altra banda, si el protector indica que és 'sweatproof', vol dir que és resistent a la suor, i en cas que sigui 'rubproof', marca la resistència a la fricció.

5. ¿Fins quan el puc guardar?

Els protectors solars caduquen. El símbol d’un envàs cilíndric obert alerta que, un cop obert i tret el precinte del protector, no és possible assegurar l’eficàcia passats els mesos indicats. Per exemple, si diu 12M, significa que no convé utilitzar-lo al cap de 12 mesos. Això és independent de la data de caducitat (indicada amb el símbol d’un rellotge de sorra); per tant, és important prendre nota de la data en la qual s’obre l’envàs.

6. ¿Quina quantitat m’he d’aplicar?

És molt important aplicar la quantitat de protector solar necessària perquè el producte faci el seu efecte. Hi ha tècniques fàcils de recordar que ens ajuden a complir aquest requisit, com per exemple, imaginar al palmell de la mà la superfície d’un ou dibuixat. 

Notícies relacionades

Necessitarem mig ou per cobrir correctament la cara i coll i cada un dels dos braços. Farà falta un ou i mig per cobrir l’esquena i les espatlles, la panxa i els lloms i cada una de les cames. Per cobrir tot el cos, serà necessària la superfície de gairebé vuit ous, que s’haurà d’aplicar una estona abans de l’exposició i que s’haurà de renovar cada dues hores.

Text: Marta Gento i Gemma Vila, farmacèutiques.

La mesura del palmell de la mà indica la quantitat de crema que s’ha d’aplicar a les diferents parts del cos.

Temes:

Estiu