La Copa del Rei de bàsquet

Una Copa al bressol del bàsquet

Badalona rellança la seva marca en la tornada, 38 anys després, de la Copa del Rei, l’impacte econòmic de la qual pot arribar a 20 milions. El Madrid arriba com a favorit i el Barça defensa títol

Una Copa al bressol del bàsquet

ACB photo

4
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Gairebé quatre dècades després, la Copa del Rei de bàsquet torna a Badalona, una de les ciutats amb l’esport de la cistella a l’ADN. El bàsquet torna al bressol, al seu bressol, on sempre ha sigut un referent especial. Des d’aquest dijous i fins diumenge vinent el Palau Olímpic de Badalona (12.500 espectadors), l’escenari, que va veure jugar al Dream Team de Michael Jordan, Magic i Bird el 92 acollirà la gran festa del bàsquet i ho farà amb una pujada d’autoestima per a la ciutat, que rellança la seva marca després d’uns anys de crisi i que recupera un sentiment de marca per la tornada al primer pla del Joventut.

 «Aquest pot ser el punt d’inflexió que estàvem esperant», assegura l’alcalde socialista de la ciutat Rubén Guijarro, conscient de l’efecte que pot tenir a la ciutat el torneig, l’impacte econòmic del qual es xifra entorn dels 20 milions d’euros, i que deixarà un llegat també en reformes d’instal·lacions (uns 3,4 milions d’inversió) per als prop de 183 equips i més de 3.000 jugadors federats que hi ha a la ciutat. 

El Joventut torna a ser avui dia orgull de ciutat, el club de referència de la base i la Copa que es viurà a l’Olímpic (l’edició de 1985 es va celebrar al d’Ausiàs March) l’esperança de tornar a somiar amb títols per a l’afició verd-i-negra després d’uns anys molt complicats, en els quals ha resultat providencial el suport econòmic de la multinacional farmacèutica Grifols.

«Molta il·lusió»

«És una Copa especial pel que significa per a Badalona, la ciutat, per a tota la gent amant del bàsquet de la zona. Esperem estar a l’altura i que l’equip estigui amb la il·lusió que té tota la ciutat», assegura Pau Ribas, de 35 anys, criat al planter del Joventut, un dels vuit jugadors formats a la base amb què compta el tècnic Carles Duran.

Al vestidor de la Penya, que s’estrenarà divendres enfrontant-se al Baskonia, hi ha molta confiança, no només per la trajectòria de l’equip fins ara, sinó pel fet de ser a la part oposada del quadro en la qual apareixen Barça i Madrid. La plantilla verd-i-negra vol aprofitar el factor camp, tot i que des del 2002, quan el Tau va vèncer a Vitòria, no es trenca la maledicció de l’amfitrió. «Ho estem vivint amb molta il·lusió. És una oportunitat i intentarem aprofitar-la», assenyala el tècnic verd-i-negre.

El Joventut apareix a l’enquesta oficial de l’ACB prèvia a la Copa entre tècnics i directius dels equips no classificats, entre els quatre equips que reben vots. Però els pronòstics s’inclinen clarament per al Reial Madrid, amb un 52,6%, davant del  Baskonia (26,3%) i també del Barça (15,8%), l’equip que ha dominat hegemònicament l’últim lustre, amb quatre triomfs en les últimes cinc edicions.

Sense favorits

Notícies relacionades

 «Arribem més o menys bé amb una línia de treball bona. Encara no som un equip rodó, però és un equip que corre, que entra a la pintura, que intenta defensar com a grup tot i que no siguem els millors individualment», va explicar Chus Mateo. El Madrid serà el primer a obrir el foc en el torneig enfrontant-se al València, tot i que va voler treure’s de sobre la condició de favorit. «No hi ha avantatges, els vuit equips estan jugant bé i qualsevol pot guanyar. És el primer títol gran de la temporada. Només pensem en el València, que serà un escull gran», va remarcar.

El segon partit de quarts serà el que enfrontarà el defensor del títol, el Barça, amb l’Unicaja de Màlaga, un equip inferior sobre el paper (les baixes de Sima i Lima els perjudica) però que confia a firmar una de les sorpreses de la competició. «Cal jugar amb molta ambició i poca pressió», afirma Ibon Navarro, el tècnic dels malaguenys, que reconeix l’enorme potencial dels blaugrana («és un equip molt dur, si mires els seus recursos no acabes», afirma) però confia a portar els seus a les semifinals. «Tenim molta il·lusió i és millor arribar-hi bé, però tot comença de zero i la Copa és una competició molt especial. Sempre hi ha sorpreses», adverteix, sense caure en la confiança Sarunas Jasikevicius, el tècnic blaugrana, que per primera vegada en molt temps podrà comptar amb tota la seva plantilla.