Eurobasket 2022

La Finlàndia del prodigiós Markkanen es creua en el camí d’Espanya a la semifinal

«Ha sigut complicat preparar el partit. És un rival molt eficaç i amb una estrella de categoria mundial», admet Scariolo sobre l’encreuament de quarts (17.15 h, Cuatro)

La Finlàndia del prodigiós Markkanen es creua en el camí d’Espanya a la semifinal

Alberto Nevado / FEB

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Espanya torna aquest dimarts a un territori conegut: els quarts de final de l’Eurobasket, en què s’enfrontarà a Finlàndia (17.15 hores, Cuatro). Al vestidor ja no hi ha els ‘nois d’or’, la generació que va encapçalar Pau Gasol, i en ple procés de renovació, amb moltes cares noves i sense un líder clar, fins i tot el seleccionador Sergio Scariolo qualifica com «un conte de fades» haver-se colat entre els vuit millors del torneig.  Però el triomf contra Lituània, a vuitens, ha disparat la il·lusió del grup, que té la possibilitat de tornar a lluitar per les medalles en un gran campionat.

«Estem superant qualsevol expectativa. El millor és que no tenim pressió, no tenim res a perdre, venim a disfrutar, a deixar-nos la pell i lluitar pel nostre objectiu», assegura un dels líders de la selecció, Willy Hernangómez davant el desafiament de quarts.

Només pel seu recent passat (amb tres títols, dues plates i un bronze en els últims cinc tornejos), i també per la falta de pedigrí del seu rival, que mai ha arribat a quarts (un sisè lloc en el torneig de 1967 és el seu millor resultat) es podria considerar l’encreuament com un cop de fortuna per al conjunt de Scariolo. Però el rival a qui s’enfrontarà aquest dimarts la selecció és lluny d’assumir el paper de víctima.

La selecció dirigida pel joveníssim tècnic Lassi Tuovi, de 35 anys, s’ha colat entre els vuit millors del torneig liderada pel talent d’una superfigura com Lauri Markkanen, de 25 anys i 2,13 d’alçada, que diumenge es va mostrar imparable per derrotar Croàcia (94-86) amb 43 punts en només 33 minuts, el rècord de la seva carrera.

«Tenim opcions»

Markkanen no va arribar al torneig amb el reconeixement d’altres estrelles. Però, per números (27,8 punts i 7,7 rebots de mitjana) podria lluitar sens dubte per l’etiqueta de l’MVP del torneig amb Antetokounmpo (Grècia), Doncic (Eslovènia) i Jokic (Sèrbia). Àgil i ràpid malgrat la seva envergadura, Markkanen compta amb tot el repertori possible en atac: és capaç de llançar des del triple, jugar a prop de cistella o córrer amb la pilota i culminar un contraatac, com va demostrar contra Croàcia i abans contra la República Txeca (34 punts).

 «És molt especial estar en aquesta situació», valora Markkanen sobre l’encreuament de quarts, «i crec que també tenim opcions contra Espanya si juguem el nostre bàsquet; el que hem de fer és intentar preparar-nos física i mentalment per aquest partit», assegura l’aler finlandès, company de Ricky Rubio la temporada passada als Cavaliers i traspassat aquest estiu als Utah Jazz.

«Estem orgullosos del que hem aconseguit, però encara no és temps de celebrar. Això segueix. Però intentarem jugar el nostre millor bàsquet per batre Espanya, que és una de les millors seleccions del món, i seguir endavant», sentencia el seleccionador finlandès.

Amb Markkanen, hi ha un equip de jugadors ben coneguts pel bàsquet espanyol com Sasu Salin (Lenovo Tenerife), Elias Valtonen (Baxi Manresa) i l’exbase blaugrana Petteri Koponen, i les idees molt clares d’un seleccionador que ha aconseguit que Finlàndia practiqui un joc espectacular, amb moltes transicions i joc exterior.

«Ha sigut difícil preparar el partit tàcticament», va admetre Scariolo sobre les virtuts del conjunt finlandès. «És un rival que juga de forma molt eficaç, atípica, amb cinc jugadors de perímetre, amb una estrella de categoria mundial com Markkanen i altres excel·lents llançadors, perquè és l’equip que millor llança de tres. Hem de ser capaços de fer el nostre joc i carregar el rebot i veure si estem mentalment a l’altura del que uns quarts ens exigeixen».

Notícies relacionades