Bàsquet

Espanya lluitarà per l’or en el Mundial sub-17 femení

La selecció remunta 14 punts i supera França per 66-59 amb el lideratge d’Iyana Martín i Awa Fam

FEB

2

La selecció espanyola de bàsquet sub-17 va aconseguir aquest dissabte a la localitat hongaresa de Debrecen classificar-se per a la final del Mundial femení de la categoria al derrotar, en una igualada semifinal, França per 66-59 després de remuntar desavantatges que van arribar a ser de 14 punts.

Liderat per una encertada Iyana Martín (20 punts) i una Awa Fam que es va acostar al doble-doble (12 punts i 9 rebots), l’equip que entrena Cristina Cantero es va saber refer d’un mal inici i va anar creixent amb el pas dels minuts fins aconseguir culminar la remuntada amb un gran últim quart, en què es va mostrar superior al rival.

Les franceses van pegar primer, amb un 9-0 en els tres primers minuts que va obligar la seleccionadora espanyola a parar el partit per posar ordre. Les seves jugadores van començar a produir en atac, tot i que els seus percentatges de llançament no eren bons i les gales, que no van abaixar el ritme, se’n van anar a la primera pausa 9 amunt (11-20) gràcies als punts de Ramouna Vitta, Inés Salahy i Dominique Malonga.

En el segon quart, les espanyoles van continuar sense estar còmodes, tot i que almenys un millor encert des del triple les va permetre acostar-se en el marcador i començar a creure en les seves possibilitats. Del 15-26 es va passar al 21-26 gràcies a dos encerts des del perímetre de Blau Tor i Iyana Martín, que van obligar el seleccionador francès, Vincent Bourdeau, a demanar temps mort per evitar un mal major.

Més intensitat

Al descans es va arribar amb França dominant per 26-33, tot i que amb més igualtat ja que Espanya havia ficat una marxa més en el seu joc. Després del pas pel vestidor, les jugadores que entrena Cristina Cantero van sortir amb les idees més clares. Amb el pas dels minuts, les diferències es van anar retallant i una nova embranzida de les espanyoles els va permetre arribar amb vida als últims 10 minuts (43-48, min 30).

Espanya va continuar esgotant les seves opcions i millorant les prestacions a les dues bandes de la pista en l’inici del quart definitiu, cosa que va equilibrar el marcador. Dos tirs lliures d’Awa Fam Thiam van empatar la semifinal a 51 punts a sis minuts del final.

La mateixa Awa Fam va continuar fent mal a la pintura i, després de culminar un parcial de sortida de 12-3, les espanyoles es van posar quatre amunt i es van llançar a buscar el triomf. Tot i que Malonga va tornar l’avantatge a les franceses, va ser un miratge perquè Espanya ja no va deixar escapar el bitllet per a la final i es va assegurar la medalla mundialista. En el partit per l’or l’espera aquest diumenge el vencedor de la semifinal que enfronta el Canadà i els Estats Units.