El Madrid remata la conquesta de la Lliga ACB

Tavares (41 de valoració) va ser un colós insuperable per al quintet blaugrana, amb una millora insuficient per competir amb els blancs

@realmadrid

2
Fermín de la Calle

La Lliga ACB va acabar a Madrid, com s’intuïa. El Barça va donar indicis de reaccionar davant el negre panorama que se li presentava, però van ser només això, indicis. Massa poc per competir contra un Reial Madrid que es va presentar a la final (3-1) molt més sencer de forces i també d’encert en el quart partit (81-74) i sustentat en un colossal Walter Tavares, imparable dins la zona. El pivot va ser una barrera defensiva i un martell ofensiu, acabant amb un 41 de valoració i emportant-se, merescudament, el títol individual de MVP.

El partit va començar amb el mateix guió de les anteriors partits. Un Reial Madrid molt més enèrgic que el Barcelona obrint un parcial de 7-0 inicial, amb quatre rebots ofensius blancs en els cinc primers minuts. Ofensivament, el panorama era encara pitjor per als de Jasikevicius: dos punts (de Mirotic) en sis minuts. La sortida de Sanli i Jakubaitis va oxigenar els de Saras, que van maquillar el marcador final del primer quart (13-10), en què va dominar Tavares amb 8 punts, 4 rebots i 15 de valoració.

Triples d’Exum

Les pèrdues blaugrana, sis als deu minuts, dessagnaven el Barça davant la frustració del seu entrenador, que movia la banqueta per trobar solucions. La sortida de Llull va tornar a obrir una bretxa en el marcador (24-10), tornant a posar el partit costa amunt per als visitants. Als dotze minuts de partit el Barcelona sumava 10 tirs de camp ¡per 25 del Madrid! Es trencava el partit, s’allunyava el títol i Jasikevicius esbroncava cada jugador que substituïa. Però el Barça es va reenganxar amb una altra ratxa amb els triples de Mirotic i Exum, per a un parcial de 3-10 que deixava el marcador en 27-20. El matx anava a batzegades, però els blaugranes havien igualat els blancs en actitud i els va començar a funcionar la transició defensiva. La tornada de Tavares va semblar obrir un altre parcial, però els exteriors culers ho van compensar amb encert, arribant al descans amb un enganyós 34-33. El Barça havia sobreviscut a si mateix.

El Barcelona va tornar del vestidor amb la seva segona unitat i un cinc baix per moure Tavares en defensa. Jasikevicius mantenia l’energia dels seus amb rotacions constants. I mentre els pivots madridistes castigaven la cistella blaugrana, els exteriors de Saras mantenien l’equip dins el partit. Kuric i Mirotic clavaven dos triples que els subjectaven al marcador. Cada un explotava el seu punt fort: els locals, les penetracions i la pintura; els visitants, el llançament exterior. Era un combat de pesos pesants i Tavares, que començava a fer cara de MVP, era qui més mans posava.

La superioritat física blanca obria bretxa (52-45), obligant el lituà a demanar un temps mort. El Barça escenificava un excel·lent exercici de resistència contra un Madrid dominant. Combatia la inferioritat física amb el canell dels seus llançadors. Ajudava el descans de Tavares, amb un parcial de 5-13 sense el de Cap Verd, que deixava el final del tercer quart amb 57-56. El Barça es va arribar a posar per davant per segona vegada (57-58), però va ser un avantatge tan mínim com efímer.