Bàsquet

Jasikevicius i Mirotic, la combinació guanyadora

  • La intel·ligència del tècnic lituà a la banqueta i el lideratge del jugador montenegrí tornen el Barça a l’excel·lència

  • La victòria sobre el Madrid a la final de Copa de Granada apunta al canvi de cicle en el bàsquet espanyol 

Jasikevicius i Mirotic, la combinació guanyadora

ACB Photo

4
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

El Barça sembla haver trobat, a la fi, la combinació guanyadora. L’arribada de Sarunas Jasikevicius al Palau i la seva connexió amb el millor jugador actual de l’Eurolliga, l’hispanomontenengrí Nikola Mirotic, ha tornat l’equip blaugrana a l’excel·lència, un estat d’ànim que no vivia des de l’època de Xavi Pascual a la banqueta i Juan Carlos Navarro com a referència a la pista.

La Copa que va aixecar el Barça aquest diumenge a Granada, després d’una batalla èpica contra el Madrid (59-64), confirma un canvi de cicle que s’apuntava des de l’arribada del geni lituà al Palau fa any i mig, igual que l’arribada de Pablo Laso a la banqueta madridista va obrir una era triomfal (21 títols, amb 30 finals de 41 possibles), que va començar a gestar-se amb el seu primer títol, la Copa del 2012 al Sant Jordi. Els tres últims títols importants a l’ACB, l’última Lliga i les dues últimes finals de Copa porten el segell blaugrana, amb els madridistes com a víctimes. Amb Saras al capdavant, el Barça s’ha imposat en 10 dels seus 13 enfrontaments en aquests dos anys.

«Guanyar més títols»

«Ja tenim la Copa, ara hem de guanyar més títols», va proclamar Jasikevicius després d’una final passional, en què sense citar-ho expressament va deixar entreveure que l’objectiu dels barcelonistes aquesta temporada se situa en l’Eurolliga, el repte que se’ls va escapar en la temporada del seu debut, després d’arribar a la final.

En aquest seu segon any els ha contagiat el caràcter que exigia («són bons nois, ho intenten, però per guanyar les coses importants han de ser encara més cabrons», va dir entre rialles el tècnic lituà, després d’estrenar-se fa un any amb el seu primer títol de Copa) i amb ell al capdavant el Barça amenaça l’hegemonia blanca en el palmarès històric de títols de la competició (28 per 27) i ja regna amb claredat en l’era ACB (14 davant 10). 

«Cada títol es guanya suant sang, és una feina increïble la que s’ha de fer i és molt difícil guanyar els títols, per això ens hem de treure el barret pels nois, perquè hi havia molt en contra seu i han sabut aixecar-se en el segon temps», va reconèixer a la sala de premsa el tècnic lituà per elogiar la capacitat de reacció i el sofriment dels seus per culminar la remuntada.

«Saras està fent una feina genial», valora el responsable esportiu de la secció, Juan Carlos Navarro, després de reconèixer que s’ha complert el primer objectiu. «És un entrenador molt intens, que vol tots els jugadors molt ficats i hi ha bona química entre tots, i això és el que importa».

La xerrada de Saras

En la seva tercera campanya. Mirotic també està oferint la seva versió més efectiva, tant a l’ACB com a l’Eurolliga, malgrat que el tècnic lituà està dosificant-lo al màxim. L’exigència de Jasikevicius està traient el millor d’ell. «Per a ell fer 20 punts és fàcil. Sempre n’hi demano més. Lideratge, detalls que no castiguin en defensa. En atac és molt bo. Està molt implicat i està fent un pas més. No és només un anotador i és el que volem de la gent que ha de ser el nostre líder», assenyalava el curs passat el tècnic per elevar-li el llistó. «Em sento molt estimat pels aficionats, un més important dins d’aquest grandíssim equip, dins d’una gran família com és el Barcelona», assegura l’ala pivot, peça fonamental en la remuntada de la segona meitat junt amb el base lituà Rokas Jokubaitis, i merescut MVP del torneig (16 punts, 5 rebots i 23,3 de valoració de mitjana).

El mateix Mirotic va descobrir després de la final que va ser la confiança del tècnic la que va propiciar la remuntada contra el Madrid, amb un discurs motivador en el descans. «Va estar de 10, sobretot en descans. Semblava que era l’únic que confiava en l’equip. Va tenir una grandíssima xerrada que em va posar la pell de gallina», va apuntar.

En una entrevista aquest dilluns a RAC1, l’estrella blaugrana va aprofundir en el tema. «Estem acostumats a les bronques del nostre entrenador quan ens ho mereixem. No va ser un bon primer temps i vam arribar al vestidor amb una mica de fluixera i dubtes. La majoria de nosaltres esperava un Saras molt tocat i que ens caiguessin pals. Però va venir molt motivat, tranquil, donant-nos confiança. Ens va dir que havíem de creure. Que estàvem bé i que sens dubte tindríem l’oportunitat de guanyar el partit si teníem paciència i si anàvem pas a pas. I crec que aquesta tranquil·litat i aquesta motivació ens va donar una empenta. Va ser la clau del nostre èxit a la final».

Notícies relacionades