Bàsquet

Sèrbia aparta Espanya de la lluita per les medalles de l’Eurobàsquet

La selecció de Mondelo cau a la pròrroga de quarts i no podrà defensar el seu títol europeu (71-64)

FEB

2
Luis Mendiola

Espanya no podrà defensar el títol a l’Eurobàsquet. Sèrbia la va superar en la pròrroga dels quarts de final (71-64) en el partit disputat aquest dimecres a València i va relegar la campiona de les dues últimes edicions a lluitar per les posicions entre el cinquè i el vuitè lloc. L’equip serbi, liderat per Sonja Vasic (19 punts, 9 rebots, 4 assistències), una de les estrelles de l’Spar Girona, va saber jugar millor els minuts decisius i es va guanyar de forma merescuda la seva plaça a les semifinals de dissabte, on els espera Bèlgica. L’altra semifinal enfrontarà Bielorússia i França.

La defensa de Sèrbia va desconnectar el joc brillant de la selecció, que va començar amb molta força, però va anar desinflant-se, com si li pesessin les cames, desfigurant-se i perdent les seves principals virtuts: l’agressivitat defensiva i el joc en el contraatac. Si en el primer quart va saber viure de l’encert d’Astou Ndour, després no va saber trobar la pivot nacionalitzada, que es va quedar en els 12 punts del primer quart, totalment desconnectada també pel marcatge de Krajisnik. Sèrbia tampoc va concedir llançaments fàcils i Espanya es va apagar en atac en l’últim període i, en especial, en els cinc minuts de la pròrroga, tancats amb només dos punts, trobant a faltar, més que mai, la seva estrella Alba Torrens, present a la grada, que va caure en l’últim moment del torneig per un positiu de Covid, igual que Tamara Abalde. L’objectiu de totes dues serà afegir-se a l’equip de cara als Jocs de Tòquio.

Bon inici

La intensitat i la determinació de Ndour, d’inici, va empènyer l’equip de Mondelo en una bona primera part, en la qual no va cedir la iniciativa, es va aplicar amb molta agressivitat i intel·ligència en defensa, i va dominar la lluita pel rebot. Ouviña i Domínguez es van encarregar de donar-li velocitat al conjunt. La selecció es troba molt còmoda quan aconsegueix desplegar el contraatac i això va succeir en els primers minuts, en els quals Espanya va atresorar un avantatge de fins a vuit punts (17-25), però Sèrbia va aconseguir aferrar-se al partit amb el talent de Yvone Anderson, va pujar la seva pressió en defensa i va deixar un escenari molt obert en el descans (23-27).

Va ser l’equip serbi el que va marcar el guió de la segona part. Vasic es va mostrar imparable (va aconseguir 17 dels seus 19 punts), Anderson es va convertir en un malson per a la defensa espanyola i els punts de Jovanovic li van donar la iniciativa a Marina Maljkovic, tot i que Espanya va saber mantenir-se viva en la lluita a base d’accions individuals d’Ouviña, Cazorla o Domínguez, i fins i tot va disposar de dos tirs lliures a 1,5 segons de la mateixa Ouviña per sentenciar. Només en va anotar un i això va donar pas a la pròrroga, on només hi va haver un equip: Sèrbia.