Bàsquet

Quan el Manresa va ser el rei

L’equip de Bages celebra aquest dijous el 25 aniversari del títol de Copa que va conquerir davant el Barça amb un triple final de Joan Creus

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Si existeix una cistella que es manté gravada a foc en la memòria col·lectiva dels aficionats al bàsquet de Manresa, és el triple de Joan Creus que li va valer a l’històric TDK la seva primera i única Copa del Rei.

D’aquesta final davant el Barcelona, que el quadro manresà va resoldre al seu favor en la pròrroga per 94-92, amb la cistella del genial base de Ripollet, es compleixen aquest dijous 25 anys. El pas del temps ha posat encara més en relleu aquell títol aconseguit a Múrcia un 25 de febrer de 1996, una de les dates emblemàtiques en la història del club del Bages.

«Va ser la confirmació que una ciutat de bàsquet com la nostra, que havia estat durant 50 anys en l’elit, aconseguia un títol que ens posava molt per sobre del nivell del club, que era competir cada any a l’ACB», reconeix Valentí Junyent, exalcalde de Manresa, actual regidor d’Hisenda, que exercia de gerent del club en el 96.

Pocs creien en les opcions d’aquell grup dirigit per Salva Maldonado, que va comptar com a heroi amb Joan Creus, de 39 anys, elegit MVP de la final, en la qual va sumar 25 punts, amb un nodrit de joves jugadors espanyols (Esteller, Peñarroya, Lázaro, Lisard González, Singla, Paco Vázquez...) i dotat del talent i la química de tres nord-americans de bon nivell (Linton Townes, Harper Williams i Tellis Frank).

Davant aquell Barça d’Aíto que va guanyar amb claredat el títol de Lliga i que va perdre la final de l’Eurolliga davant el Panathinaikos (la del tap il·legal de Vrankovic a Montero a París), va prevaler un Manresa a l’alça que travessava un etapa interessant a nivell esportiu: semifinalista de la Lliga l’any anterior que va repetir l’any següent i que va guanyar el títol de Lliga dos anys després.

Un documental a Movistar +

 «Hi ha vegades que el bàsquet i l’esport donen alegria i m’atreviria a dir que allò va ser un miracle, que segurament va coincidir amb les festes de la Llum», valora Maldonado, l’equip del qual arribava amb molta confiança, com ho va demostrar eliminant a quarts el Lleó i a semifinals el Múrcia. «Crec que érem favorits fins i tot en els dos primers partits, però va sorprendre tots que poguéssim guanyar un rival com el Barça, que aquella temporada va guanyar la lliga amb facilitat», rememora Joan Peñarroya, el capità d’aquell equip que va aixecar la Copa.

La festa, amb els nombrosos aficionats del TDK que es van desplaçar a Múrcia, va durar tota la nit. I l’endemà va continuar a Manresa amb una rua i una festa improvisada a la plaça de l’Ajuntament que va reunir més de 6.000 persones.

Notícies relacionades

La gesta d’aquell equip històric serà part del documental «Irrepetible, la gesta del TDK Manresa», que Movistar+ estrenarà aquest dijous i que repassarà l’excepcional dècada que va viure als 90 l’equip de Bages: des de l’arribada d’un llegenda de la NBA com George Gervin al Nou Congost fins a la consecució del títol de Lliga.

Aquest dissabte el Baxi Manresa s’enfrontarà a l’UCAM Múrcia al Nou Congost (18 hores), per al qual ha dissenyat una samarreta especial amb què es rendirà homenatge als Campions del 96.