BÀSQUET

Sito Alonso, acomiadat com a entrenador del Barça

Els mals resultats han condemnat el tècnic madrileny, que serà substituït per Alfred Julbe de forma interina

lmendiola41713896 graf4235  andorra la vella  21 01 2018   el entrenador del f180125142212

lmendiola41713896 graf4235 andorra la vella 21 01 2018 el entrenador del f180125142212 / Fernando Galindo

3
Es llegeix en minuts
Jordi Tió

L’etapa de Sito Alonso al Barça ha arribat al final només vuit mesos després d’iniciar-se. El tècnic blaugrana va ser destituït ahir per la pèssima trajectòria de l’equip (eliminat ja a Europa i cinquè a la Lliga) i, especialment, després de la humiliant derrota davant el Baskonia a Vitòria (31-7 en el primer quart), sense que es veiessin símptomes de reacció ni per part dels jugadors ni des de la banqueta durant tot el partit.

Alonso va ser l’aposta dels nous responsables del bàsquet blaugrana (Nacho Rodríguez, mànager esportiu, arribat també a l’estiu, i Albert Soler, directiu al capdavant de totes les seccions professionals), en un altre intent de redreçar el projecte del bàsquet després de la també convulsa i erràtica etapa del grec Giorgios Bartzokas.

Sense explicació

El cert és que els responsables de la secció no s’expliquen el que passa a l’equip, renovat profundament aquesta temporada, al qual Sito no ha aconseguit treure el rendiment que es pressuposa que poden donar els seus jugadors. És més, els números del tècnic madrileny són fins i tot pitjors que els del seu antecessor (19 victòries i 21 derrotes).

I és que Bartzokas, acomiadat al juny, va haver d’afrontar infinitat de problemes, especialment en forma de lesions, a més de les inesperades fugues de Satoranski i Abrines, dos dels pilars sobre els quals pretenia construir el seu projecte.

No ha tingut, en aquest sentit, tanta mala sort Alonso, però el cert és que després d’un esperançador inici, l’equip ha entrat en una deriva perdedora, de mal joc i pitjors resultats, que han portat a la destitució de l’entrenador, a qui es va veure molt tocat diumenge a Vitòria, ja durant l’últim quart i, especialment, al donar explicacions a la sala de premsa. «El que ha passat en el primer i el segon quart no ho havia viscut mai. No hi ha una explicació lògica», va lamentar mirant de buscar explicacions al desastre.

El desig de Rodríguez i Soler, no obstant, era el de mantenir en el càrrec Alonso fins a, almenys, la fase final de la Copa del Rei, que es disputarà la setmana que ve a Gran Canària, torneig en què el Barça jugarà precisament amb el Baskonia a quarts de final.

Credibilitat esgotada

Però la debacle al Buesa Arena ha sigut el detonant per liquidar l’etapa de Sito, un tècnic molt treballador, expliquen al club, però que ha deixat de tenir l’ascendència imprescindible sobre els jugadors, que han deixat de creure en ell i els seus mètodes.

El relleu d’Alonso no vindrà de fora sinó del mateix club. Alfred Julbe, entrenador del Barça B des del 2015, al qual va arribar amb l’objectiu de consolidar el filial i donar sortida a jugadors del planter cap al primer equip, assumirà el càrrec provisionalment.

Julbe, de 58 anys, fa anys que està allunyat del màxim nivell del bàsquet, ja que l’últim equip que va entrenar a l’ACB va ser el Càceres (2000-01). No obstant, el tècnic català sí que atresora una àmplia experiència en l’elit, ja que és el vuitè entrenador amb més partits dirigits a la Lliga espanyola, amb un total de 542. Va entrenar el Joventut de Badalona en dues etapes (1986-1989 i 1996-2000), a més del Saragossa (1994-96) i el Càceres, el seu últim equip en la màxima competició.

Notícies relacionades

Abans de fitxar com a responsable del filial blaugrana, Julbe va dirigir el Titánicos de León de la Lliga mexicana (2014-15). «Mèxic m’ha servit per treure’m el clixé que estic mig retirat», va valorar llavors. Ara té l’oportunitat de tornar a la màxima competició en l’elit com a entrenador del primer equip blaugrana, encara que pot ser que sigui per molt poc temps.

Perasovic, una altra alternativa

De fet, els responsables de la secció ja han començat a sondejar el mercat d’entrenadors, en què en aquests moments hi ha lliure Velimir Perasovic, destituït de l’Anadolu Efes de Turquia. El preparador croat, de 52 anys, també té una gran experiència a l’ACB, on ha dirigit, entre altres, el València (2012-15) i el Baskonia (2015-16). Es dona la circumstància que l’ajudant de Perasovic és Agustí Julbe, germà de l’Alfred, que també va ocupar el lloc de primer ajudant de Xavi Pascual en la seva etapa com a tècnic del Barça. Ara, podria tornar el Palau. Mentrestant, hi és el seu germà.