jmexposito41433036 epa2613  mosc   rusia   29 12 2017   el p vot del barcelona 171229192258

jmexposito41433036 epa2613 mosc rusia 29 12 2017 el p vot del barcelona 171229192258 / MAXIM SHIPENKOV

4
José María Expósito

Només és una victòria i no garanteix que el Barça Lassa acabi entre els vuit millors a l’Eurolliga. Però el triomf d’ahir a la pista del Khimki (65-79) va ser una alenada d’aire fresc per a l’equip blaugrana, que va posar fi a una ratxa de sis derrotes consecutives (cinc en aquesta competició), una situació límit que obligava a tornar de Moscou amb la victòria davant un dels rivals als quals el Barça somia prendre la plaça per a vuitens de final. A la setena oportunitat va arribar el primer triomf culer lluny de casa. Amb un any de retard, Georgios Bartzokas, tècnic del Khimki, li va portar sort al seu anterior equip.

La primera volta del conjunt de Sito Alonso en aquesta Eurolliga continua sent horrible (5 victòries i 10 derrotes), però l’equip la va tancar ahir amb una bona imatge, potser la millor de la temporada. Les coses bones apuntades al tram final del partit a la pista del Baskonia, quan el quintet format per Ribas, Navarro, Hanga, Moerman i Tomic va estar a punt de remuntar 25 punts en els 13 minuts finals, ho va mantenir al llarg de tot el partit i, sobretot, en l’últim quart, habitual tomba dels blaugranes aquest curs.

Rècord d'assistències

«Per descomptat que ha sigut el nostre millor partit. En altres pistes hem tingut moments d’equip, però amb aquesta regularitat és el primer cop», va reconèixer Alonso, que va assenyalar com a claus del triomf que hi hagués «poca individualitat, molta generositat defensiva, moltes passades i treball grupal en el rebot defensiu».

Els números ratifiquen les sensacions del tècnic. Tomic, Séraphin i Claver van ser els màxims anotadors blaugranes, amb 12 punts cada un. La superioritat en el rebot va ser avassalladora: 39 del Barça per 20 dels russos, que només van capturar dues pilotes al tauler rival. Les 32 assistències del Barça suposen un rècord per al club i la millor marca global en aquesta Eurolliga (sisena en la història de la competició). «Hem fet un partit molt seriós, ens hem passat la pilota molt bé i gairebé hem doblat en rebots el rival. Aquest és el camí, ens falta ser més regulars», va valorar Navarro.

Plus de motivació

L’escorta va sortir en un quintet titular anunciat per Alonso en la prèvia, quan va exalçar els cinc quasi herois de Vitòria i, per descart, va assenyalar els altres. «Jugaran els que estiguin millor i més compromesos», va advertir. Una maniobra arriscada però que li va resultar al tècnic. Marginats Sanders i Pressey, la resta va fer un pas endavant quan van ser necessaris.

El triple de Ribas que va obrir el marcador era un bon presagi. Tomic, que va fer 5 dels 10 primers punts blaugranes, va impulsar un parcial de 0-7 gràcies al qual el Barça va anar al davant els tres primers quarts. El desencert de Xved (un triple en els seus 5 primers llançaments), màxim anotador de l’Eurolliga també hi va contribuir. Alonso va mantenir el seu quintet fetitxe fins que les forces van aguantar, però l’estirada d’orelles va desvetllar la resta. Un 2+1 de Séraphin i un triple de Claver van tancar el primer parcial amb el màxim avantatge (15-25), que el francès va elevar a 12 punts amb una esmaixada a l’inici del segon acte.

Moltes pèrdues

Però el Barça va començar a encadenar pèrdues (fins a 10 en aquest quart), fet que n’afectava la progressió. Per sort, al bàndol rus només Honeycutt semblava capaç de sumar, però tot i així el Khimki es va acostar a un punt (32-33). Un triple sobre la botzina d’un batallador Hanga va deixar el marcador en 32-36 al descans.

El partit es descontrolar en el tercer quart, amb un intercanvi de cistelles en què va brillar Navarro, replicant dues vegades els triples rivals. Però Xved va començar a carburar fins a aconseguir la seva mitjana anotadora (22) i el Khimki, a base de triples, es va avançar (57-55, m. 29). Dos tirs lliures de l’infatigable Hanga ho van deixar tot en l’aire per a l’acte final (57-57).

Col·lapse de Xved

Tot feia pensar que al Barça se li apareixerien els seus fantasmes i que el Khimki el remataria, però aquest cop els blaugranes no estaven disposats a morir a la riba. En una admirable tasca coral tant en atac (triple de Moerman, cinc punts consecutius de Claver, esmaixada brutal de Séraphin) com sobretot en defensa, el Barça va desactivar el Khimki, que només trobava el recurs dels triples, sense encert. Fins a cinc atacs consecutius van desaprofitar des de la línia de tres, en un embús monumental del qual ni Xved, que es va quedar a zero en l’últim quart, va aconseguir sortir. El Barça va poder assaborir els cinc minuts finals.

L’anhelada victòria a domicili (l’última era del febrer) va donar aire a un Barça que dijous que ve començarà rebent al CSKA al Palau la segona volta de l’Eurolliga, en què afrontarà vuit sortides. Abans, Fuenlabrada (demà) i Guipúscoa (dimarts) posaran a prova la reacció a l’ACB.

Khimki, 65 - Barça Lassa, 79

<strong>Khimki (15+17+25+8): </strong>Jenkins (9), Xved (22), Thomas (-), Gill (13), Anderson (-) -cinc inicial-, Honeycutt (18), Vialstev (-), Markovic (-), Monia (3) i Todorovic (-).