EUROBASKET-2017

Guinda de bronze per a Espanya

La selecció s'imposa a Rússia en el comiat de Navarro amb un partit espectacular dels germans Gasol (93-85)

TOL08. Istanbul (Turkey), 17/09/2017.- Spain’s Sergio Rodriguez (C-L) in action against Russia’s Semen Antonov (C-R) during the EuroBasket 2017 third place match between Spain and Russia, in Istanbul, Turkey 17 September 2017. (España, Estanbul, Baloncesto, Rusia, Turquía) EFE/EPA/TOLGA BOZOGLU / TOLGA BOZOGLU (EFE)

TOL08. Istanbul (Turkey), 17/09/2017.- Spain’s Sergio Rodriguez (C-L) in action against Russia’s Semen Antonov (C-R) during the EuroBasket 2017 third place match between Spain and Russia, in Istanbul, Turkey 17 September 2017. (España, Estanbul, Baloncesto, Rusia, Turquía) EFE/EPA/TOLGA BOZOGLU
lainz40156727 tol18  istanbul  turkey   17 09 2017    l r  spain s pau gas170917184954

/

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola / Istanbul (Enviat especial)

Un bronze en un Europeu a Istanbul va ser el principi de tot el 2001. I també un bronze a l’Europeu del 2017 a la capital de Turquia deixa intuir el final a prop. Això sí, un final dolç, el que garanteix un nou podi, el sisè consecutiu en les últimes sis edicions de l’Eurobasket, després d’un partit agònic en què Espanya va aconseguir doblegar Rússia (93-85). És el premi merescut a l’esforç de l’equip de Sergio Scariolo i la millor manera d’acomiadar Juan Carlos Navarro en el seu últim partit com a internacional.    

En aquell Europeu del 2001 va arribar una eclosió de talent a la selecció, que va enlluernar pel seu desvergonyiment i la seva frescor. I les últimes genialitats d’aquella generació única, la que han capitanejat Pau Gasol, Navarro o Reyes els últims 16 anys, van lluir encara ahir en la victòria contra Rússia. El que vingui, pot ser millor o pitjor. Però, per força, serà una etapa nova com rubriquen les successives renúncies de Calderón, Reyes i  Navarro, que va penjar les botes amb la samarreta espanyola.

Espanya li va donar el comiat que es mereixia al seu capità. Això sí, al límit de les seves forces. Amb Pau Gasol oferint visibles mostres de cansament, amb Ricky Rubio expulsat a falta de cinc minuts després de rebre dues faltes antiesportives, amb els jugadors deixant-se fins a l’últim gram d’energia a la pista. Gràcies a això va posar un final dolç a un campionat d’alts i baixos, però que deixa un bon regust de boca.

L’actuació conjunta dels germans Gasol (26 punts i 10 rebots del Pau i 25 punts del Marc) van ser la base sobre la qual es va construir la victòria. Però hi va haver molts pares als quals atribuir l’èxit, començant pels seus bases, Sergio Rodríguez i Ricky Rubio, que van tancar un torneig complet. Tots, al final, van tenir el seu moment, fins i tot Navarro, que va acomiadar l’últim minut a la pista, com corresponia, i va acabar mantejat pels seus companys. 

Per bé i per mal, Marc Gasol va protagonitzar el primer quart. Va ser la principal referència ofensiva de l’equip de Scariolo, anotant 10 dels 21 primers punts de l’equip. I des del seu lideratge, Espanya va aconseguir assentar-se en el partit (13-5, m. 6).

El partit semblava ben controlat, quan el Marc va robar una pilota en defensa a Xved, va sortir al contraatac i va acabar caient a terra després d’una falta antiesportiva de Kurbanov en què es va fer mal al genoll esquerre. L’alarma es va disparar a la banqueta per por d’una lesió.

El que es podia intuir com un revés no va tenir cap efecte, perquè Espanya va mantenir la mateixa actitud defensiva, vigilant especialment el marcatge de Xved, l’estrella del Khimki. Però també perquè Sergio Rodríguez i Pau Gasol van fer un pas endavant en atac, especialment el pivot dels Spurs, que va acabar amb 12 punts el quart. Amb una concentració i un tracte especial de la pilota, Espanya va aconseguir, fins i tot, fer créixer els seus avantatges i obrir una important bretxa en el primer temps (45-28).

El retorn del Marc, després del descans va tornar el control a Espanya. El pivot dels Grizzlies, molt motivat, va agafar les regnes mentre Ricky marcava el ritme. Fins i tot Navarro es va dedicar a buscar el cèrcol. I va sumar la cistella del 56-40 (m. 26), molt celebrada per la banqueta.

El desgast en defensa, però, va començar a passar factura a Espanya, coincidint amb un despertar dels tiradors russos, fet que va donar un gir inesperat al panorama.

Notícies relacionades

Els triples van tornar a fer entrar l’equip de Serguei Bazarevitx en el partit, després d’arribar-se a veure amb 17 punts de desavantatge, i Rússia, tot i prescindir molts minuts de Xved, va arribar a posar la por al cos a la selecció després d’ajustar el marcador en un perillós 78-76 amb un triple, a dos minuts del final, de Zubkov.

En els instants de màxima pressió, Espanya va serrar les dents i va saber mantenir el cap fred, encomanant-se a Pau Gasol i a Rodríguez, i aprofitar la precipitació de Rússia per atrapar una medalla que deixa un regust de conquista.