L'EUROPEU DE BÀSQUET

Rodríguez salva Espanya en un partit espès contra Croàcia

L'encert del base canari i la defensa en l'últim quart assegura la primera plaça de grup a la selecció (73-79)

lmendiola39962678 gra326   cluj napoca   ruman a   05 09 2017   el jugador de 170905182746

lmendiola39962678 gra326 cluj napoca ruman a 05 09 2017 el jugador de 170905182746 / Juan Carlos Hidalgo

2
Luis Mendiola / Barcelona

Espanya acabarà primera del grup D de l’Europeu, faci el que faci demà davant Hongria. Chacho Rodríguez va sortir al rescat del grup en un partit exigent contra Croàcia (73-79) i més espès del que és habitual, que només en els minuts decisius la selecció va jugar amb la contundència que havia mostrat fins ara. És la seva quarta victòria consecutiva al torneig.

El base canari, flamant fitxatge del CSKA Moscou, va aguantar l’equip en atac en les últimes accions amb 7 dels seus 12 punts en els dos últims minuts. I Juancho Hernangómez, amb un tap final a Bogdanovic, va posar el llaç a un triomf coral, amb sis jugadors de l’equip de Scariolo sumant 9 punts o més.

Croàcia és un equip del qual sempre s’esperen grans coses. Però no acaba de fer el pas. No és una qüestió de talent. És només de determinació. Tot i això, els homes d’Asa Petrovic es van plantar davant la selecció sense els complexos de tornejos passats, impulsats per l’encert exterior de Simon i la classe de dos jugadors de segell NBA com Saric i Bogdanovic, tots dos a una gran altura, que van posar en problemes constants la defensa rival.

Espanya va buscar empara en el joc col·lectiu, en el treball defensiu, que va funcionar per moments, però no al nivell dels tres primers partits, i tampoc va trobar un líder que arrossegués els altres, diluïts els homes interiors per la defensa tancada de Croàcia, que va apostar per negar els espais als germans Gasol, on solen marcar les diferències, i també al jove Willy Hernangómez.

Ja des dels primers minuts es va veure l’exigència que plantejava el pols. Espanya va viure minuts de desconcert abans d’agafar el fil  (10-1, m. 5). Ho va aconseguir quan va sortir la segona unitat amb què compta Scariolo, amb Willy Juancho Hernangómez i Oriola, que va interpretar molt més bé el treball defensiu  que exigia la proposta croata i va trobar més espais en atac amb la presència de Chacho Rodríguez. Espanya no va trigar a recuperar el pas, però no va trobar mai la fluïdesa ni la comoditat amb què ha transitat pel torneig a Cluj.

Dues tècniques en contra

Solament en el segon quart es va veure la millor cara de la selecció (28-38, m. 18) després de fer un pas endavant en intensitat defensiva. Però va ser un oasi en un partit massa travat pels sistemes de Croàcia.

Els problemes per assegurar el rebot, per sortir en transició, i també els dubtes plantejats per la defensa dissenyada per Petrovic, van fer que l’enfrontament es mogués sempre en marges curts i arribés tremendament ajustat als últims minuts, i encara més després de dues faltes tècniques a Pau Gasol i Scariolo, quan semblava tot decidit per a Espanya (63-68, m. 39).

Els quatre tirs lliures anotats per Saric després de les dues tècniques, van elevar encara més la temperatura. Però Espanya va tenir la sang freda per resoldre i encarrilar el seu primer lloc, que li garanteix un encreuament de vuitens més favorable (possiblement Turquia) en la fase final a Istanbul.

«És un partit que ens ve bé per mantenir la tensió, seguir millorant i assentar-nos en el torneig», va admetre Pau Gasol, que no va entrar a valorar la polèmica per la tècnica dels últims instants. «No ens deixaven fer el nostre joc ni ficar pilotes interiors als Gasol. Ha sigut com ens esperàvem que seria, un partit molt dur», va remarcar, per la seva banda, el valencianista Joan Sastre.