Informe anual
Els preus pugen en bars i restaurants de Barcelona: menús a 14 euros de mitjana, cerveses a 2,4 i cafès a 1,4
Malgrat els increments, el volum de negoci es va frenar el 2024, després de l’eufòria de consum posterior a la pandèmia, segons un sondeig als hotelers
Barcelona suma gairebé 5.600 bars i restaurants traspassats i 761 noves llicències en cinc anys
Els bars i restaurants a Barcelona duren 12,7 anys: set de cada deu van obrir entre el 2010 i el 2023

A ningú se li escapa que no costa el mateix prendre’s un cafè en plena Rambla que en un bar de barri de Barcelona. Però, malgrat l’esforç de contenció de preus de gran part de l’hostaleria, l’increment de costos de les matèries primeres i els salaris van acabar elevant de nou la factura que van pagar el 2024 els clients de bars i restaurants. Segons l’últim informe anual municipal, els resultats del qual avança EL PERIÓDICO, els menús del dia es van incrementar un 6,3% fins a vorejar els 14 euros (13,93) de mitjana, que en el cas dels restaurants va ser de 17. I productes de màxim consum també van pujar en diferent mesura: el cafè es va incrementar un 4,6% fins a situar-se en 1,4 euros i la cervesa va arribar als 2,4 euros, després de volar un 7,1%. Malgrat que gairebé la meitat dels restauradors se senten safisfets, el volum de negoci es va frenar després de l’eclosió de consum postpandèmia.

Els barcelonins que consumeixen en aquests establiments hauran percebut sobretot l’evolució dels populars menús, la corba dels quals s’eleva visiblement en l’últim lustre, després d’haver resistit fins al 2018 entorn dels mítics10 euros. Però el 2023 ja van escalar fins a 13,1 euros, mentre que ara estan en gairebé 14. Tenint en compte, com passa amb les mitjanes, que la ciutat integra tant locals que amb esforç donen menjar per uns 12 euros (sobretot en barris perifèrics) com d’altres que pel seu emplaçament resulten més cars. En la categoria de restaurant (només ho són el 8,1% dels establiments de la ciutat) arriba als 17 euros de mitjana, mentre que els bars i els bars restaurants són més econòmics.

Cal matisar, en síntesi, que la diferència d’epígrafs es basa en el fet que el bar pot tenir una planxa per escalfar, una fregidora i un microones (per fer un entrepà calent, per exemple, però no per preparar una paella). El bar restaurant afegeix una mica més de cuina, però també té barra; mentre que el restaurant serveix àpats, però no fa de bar perquè no compta amb barra.

Les dades, obtingudes a través de sondejos en profunditat a un miler d’establiments, detallen també que els refrescos s’han encarit un 5,7% fins a arribar a 2,3 euros. En el cas d’un article estrella com és el cafè, la progressió ha sigut suau i continuada des de fa una dècada, quan vorejava l’euro. El mateix passa amb la cervesa, que es va elevar per sobre dels 2 euros el 2020, mentre que el 2023 ja van ser 2,27 euros, fins a arribar als 2,4 de finals del 2024, quan es va fer l’enquesta.

Menys entrega a domicili
Els empresaris fan càbales per ser rendibles al configurar els necessaris menús, dels quals cada local serveix una mitjana de 47 coberts al dia. Les xifres més altes les té l’epígraf de bar restaurant (gairebé la meitat de l’oferta actual), al servir-ne una mitjana de 51. Com ja és habitual, continua caient la quota de clients que paguen en efectiu (només un 21,3%), que en el cas dels restaurants es queda en un 11,5%. Per ampliar el negoci, un 52,% accepten comandes per telèfon i un 17,4% disposen d’entrega a domicili, tot i que aquesta tendència es replega després del ‘boom’ de la pandèmia, al caure 4 punts en un any.
Satisfacció malgrat escurçar-se el benefici
La gran qüestió són les seves previsions en matèria de preus de venda al públic per al «futur immediat». S’imposen amb un 47,8% els hotelers que creuen que pujaran, enfront del 44,5% que opinen que es mantindran. De manera que és previsible que el 2025 acabi amb nous pics.
Les sensacions, no sempre objectives, dels propietaris de bars i restaurants contrasten de vegades amb els resultats de caixa. Així, diuen estar«molt o bastant satisfets» de la marxa del negoci un 46,8% dels empresaris (lleugerament per sota de l’any anterior), enfront del 28% d’insatisfets (cinc punts menys que el 2023 i la xifra més baixa de la dècada) i la resta amb valoració neutra. En canvi, creixen fins al 45,4% els que van guanyar menys diners el 2024, i els que diuen que el seu negoci va progressar es queden en un 29,2%, molt per sota dels dos anys previs, però similar a la prepandèmia. Això s’explica per l’eufòria de consum que va seguir a la crisi de la covid, que ara tendeix a normalitzar-se.
En el cas dels que van millorar, el volum de negoci va créixer una mitjana de 18,6%. Els que van perdre força van veure disminuir la seva caixa una mitjana del 27,3%. De cara al futur, el 35,1% creuen que la cosa millorarà (sobretot motivats pel seu «servei, dedicació i treball»), gairebé empatats amb els que mantenen que s’estabilitzarà. En qualsevol cas, sis de cada deu han fet canvis als seus establiments, sobretot per modernitzar-los (gairebé el 50%), però també per introduir xarxes socials i web. Una quarta part diuen haver alterat horaris i la mateixa quantitat han ampliat la seva plantilla.
Les terrasses preocupen menys
La veu dels restauradors és també un baròmetre del que passa a la ciutat. A l’identificar els problemes més importants dels establiments, en primer lloc (11,4%) citen la dificultat de trobar personal i la seva falta de qualificació, seguit per la poca venda, les despeses i impostos i d’altres. Les terrasses, després d’una etapa convulsa, cauen en la llista preocupacions, al passar a ser esmentades per un 7,8%.
Notícies relacionadesLa regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, destaca l’esforç que s’està fent per millorar la formació en el sector, amb exemples com la nova ESHOB, per facilitar l’accés a estudis especialitzats. Creu que elevar la qualificació professional és clau per incentivar les vocacions i la fidelitat de les plantilles. Però també incideix que el conveni col·lectiu del sector –en negociació– ha d’avançar en aquest sentit «millorant les condicions laborals». Actualment, la mitjana de treballadors per negoci és de sis persones, perquè inclou des de petits bars familiars fins a restaurants amb grans plantilles.
I entre els factors que podrien influir positivament fan referència a efectuar ampliacions, oferir nous serveis, disposar de terrasses i millorar la professionalitat. En canvi, les ombres les atribueixen a problemes a la zona on s’ubiquen (gairebé un 20%), a l’augment de preus i a la pèrdua de clients, sobretot.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els rebesnets del Sabadell no van a l’opa
- El límit salarial del Barça s’enfonsa
- La vida s’obre pasa la Ciutat dels Morts
- Aquest cap de setmana L’arribada d’un raig polar aquest cap de setmana provocarà un descens tèrmic de fins a 10 graus i donarà pas a la tardor de forma abrupta
-
Ofert per
- Trucs per viatjar Això és el que has de fer perquè la teva maleta surti primer a la cinta de l’aeroport
- Advertencia als diumengers: Atenció en les excursions per la muntanya
- Cas excepcional Alegria per als conductors a Espanya: no hauran de passar la ITV a partir de 2025 si el seu cotxe està en aquesta llista
- Barcelonejant Un editor fent d’alcalde
- Exdirectora del Mercat de les Flors Àngels Margarit: «A la nova directora del Mercat li recomano molta paciència»