A MONTJUÏC

Consistori i Diputació defineixen el futur de la Casa de la Premsa

L’edifici acollirà un centre de documentació de l’Institut del Teatre el 2029, en lloc de la biblioteca de barri prevista.

Les dues institucions negocien com abordar la rehabilitació de l’immoble

Consistori i Diputació defineixen el futur de la Casa de la Premsa
2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Nou capítol en el lent rescat de la Casa de la Premsa de Montjuïc. Aquest edifici neomudèjar creat per a l’Exposició Internacional del 1929 no acollirà finalment la biblioteca de barri prevista, sinó fons i personal del pròxim Institut del Teatre. L’adquisició municipal d’un gran edifici al carrer Blesa del Poble-sec ha proporcionat un millor emplaçament per a la biblioteca Francesc Boix, circumstància que provoca un efecte dòmino al palauet gairebé centenari de l’avinguda de Rius i Taulet.

L’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona han vist en aquesta conjuntura l’oportunitat per desenterrar un projecte descarrilat durant la gran recessió econòmica. Amb retocs, perquè 15 anys no passen debades. L’ens provincial i el consistori negocien com ajustar i cofinançar la rehabilitació pendent de l’immoble perquè allotgi un gran arxiu sobre arts escèniques que avui és a la seu de l’Institut del Teatre, organisme autònom adscrit a la Diputació.

Les dues institucions confirmen a EL PERIÓDICO el nou rumb, que es va abordar en una "reunió tècnica" feta la setmana passada amb representants de totes dues i de l’empresa municipal BIMSA. La regidora Raquel Gil va comunicar les línies mestres aquest cap de setmana a l’associació de veïns i periodistes de la Casa de la Premsa, que vetlla per aquest espai des del 2016, i altres entitats del Poble-sec.

"Som encara en una fase molt tècnica, embrionària, però sí que hi ha compromís polític de la Diputació de col·laborar amb l’Ajuntament en aquest projecte", corroboren portaveus de l’ens. "Hi ha un preprojecte de fa anys i s’està mirant si és vàlid; partim d’un estudi econòmic que llavors va valorar en set milions d’euros el cost de l’obra", afegeixen.

Fonts municipals coincideixen que les dues institucions "treballen en un acord" i valoren "la possibilitat que sigui la seu d’un centre d’investigació i documentació vinculat a les arts escèniques". "La proposta és en estudi des del punt de vista de la viabilitat tècnica i de l’encaix del programa funcional que haurà de tenir l’espai", remarquen. La Casa de la Premsa i l’Institut del Teatre estan a tres illes, a sis minuts a peu.

Un exili cronificat

Notícies relacionades

L’Institut del Teatre de Montjuïc allotja des de fa un quart de segle gran part dels fons del Museu d’Arts Escèniques (MAE), un patrimoni excepcional que està format per vestuari, escenografies, cartells, llibres i tot l’imaginable sobre la història teatral catalana. Va estar mig segle en el Palau Güell del carrer Nou de la Rambla, però l’obertura al públic de la icona va comportar una mudança forçosa i una pèrdua de visibilitat molt notable. El museu físic, com a tal, va deixar d’existir. I el centre de documentació va quedar repartit entre les seus de Barcelona, Terrassa i Vic.

Segons exposa la seva web, avui la presència del MAE en l’Institut del Teatre barceloní aflora per dues vies principalment. D’una banda, una biblioteca i un arxiu atenen consultes d’alumnat, docents i públic especialista. I, de l’altra, una part molt petita dels fons es mostra en tres petits espais expositius, a més d’un museu virtual i propostes itinerants.