Els primers jocs d’aigua de BCN segueixen tancats

Els rajos d’aigua del parc d’Antoni Santiburcio, inaugurats el 2018 i tancats als 15 dies per un brot de gastroenteritis, segueixen sense bany infantil.

Els primers jocs d’aigua de BCN segueixen tancats
2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

"Per fer això no feia falta fer res", es queixa un grup de quatre mares usuàries del parc d’Antoni Santiburcio de Barcelona, en terrenys de les antigues casernes de Sant Andreu. Es refereixen a una font totalment seca, formada per 13 canals i 234 sortidors inserits en un terra pavimentat. Una vintena de nens ronden per aquest espai pavimentat i es refresquen amb pistoles d’aigua, a falta de millor alternativa contra la calor de l’estiu.

Aquesta instal·lació, en realitat, va néixer l’agost del 2018 com uns jocs d’aigua. Presentats amb tota solemnitat com a "primer refugi d’aigua a la ciutat", van durar 15 dies. El consistori els va tancar després d’un brot de gastroenteritis en nens que havien estat jugant a la zona. L’Agència de Salut Pública de Barcelona va analitzar l’aigua, però no va poder constatar que en fos la causa. El següent estiu van estar tancades, recorden les veïnes, i el 2020 van reobrir com a font únicament ornamental i amb prohibició de banyar-s’hi.

Per acabar-ho d’adobar, després va venir la sequera. El consistori va assecar el novembre del 2022 totes les fonts de la ciutat. Al decaure l’alerta, a l’abril va començar a reobrir-les a poc a poc, un procés llarg perquè cada instal·lació exigeix una posada al punt prèvia. I aquesta font de Sant Andreu serà de les que més trigaran a reobrir, perquè forma part del grup III, les 72 instal·lacions de més de 100 metres quadrats i més complexes, expliquen a EL PERIÓDICO fonts municipals.

"Per fer bonic"

Notícies relacionades

Mireia Altimir (42 anys), Anna Casals (51), Meritxell Gomar (39) i Cristina Aragonés (43) tenen dos fills cada una i han vingut al parc per passar la tarda a la fresca. Són molt crítiques amb l’historial d’aquesta font, que ha tornat a les converses del parc arran del tancament de la font de Glòries, on es banyaven nens sense permís. "Per fer això, no feia falta que fessin res. Posar unes fonts i que no puguin jugar-hi els nens, amb la calor que fa, no és lògic ni coherent", critiquen.

"És ridícul que sigui una font per fer bonic, arran de terra i amb aquesta distribució. La de Can Fabra té un mur i s’entén de seguida que no hi pots entrar", es queixa una altra. La tercera lamenta que durant els pics de calor "no pots banyar-te enlloc a prop si no és pagant entrada en una piscina plena a vessar". I la quarta adverteix que "amb els nens jugant a futbol i en bici per sobre dels sortidors, s’acabaran espatllant". Les quatre coincideixen que, ja feta la inversió, s’hauria d’"aprofitar més" la instal·lació.