Sector immobiliari
Només un 22% dels pisos en venda per sota dels 300.000 euros i altres xifres impactants de l’habitatge a Barcelona
Els anuncis de lloguer de llarga durada cauen en picat i amb prou feines n’hi ha un centenar per sota de 1.200 euros
Més de la meitat de barcelonins hauran canviat d’habitatge entre el 2018 i el 2027
Els pisos de segona mà a Barcelona es venen a una mitjana de 380.500 euros
Els lloguers van continuar pujant el 2024 a gairebé la meitat de Barcelona

Els preus de l’habitatge disponible, sigui de lloguer o de venda, segueixen a l’alça a Barcelona segons les radiografies de l’oferta que contínuament emeten els grans portals immobiliaris. Amb el volum de vendes més alt des de la bombolla a Espanya i l’oferta en arrendament en mínims històrics, el mercat immobiliari i els problemes d’accés a l’habitatge suposen un dels principals problemes del moment per als barcelonins. Aquestes són algunes de les xifres de vertigen més actualitzades.
Només un 14,5% dels pisos publicitats a menys de 240.000 euros
Els alts preus dels lloguers, que el 2024 van continuar pujant a la meitat de Barcelona malgrat la limitació de preus vigent –segons els contractes registrats a l’Incasòl–, juntament amb el descens dels interessos en les hipoteques han impulsat molts ciutadans a comprar en lloc de llogar. Un desig que sumat a un dèficit d’oferta ha escalfat els preus. Al portal d’Idealista.com només el 14,5% dels habitatges disponibles (excloent amb el seu filtre les que es venen amb ocupes o inquilins) estan per sota del 240.000 euros. Però si s’eliminen les plantes baixes (que sumen bona part de l’oferta assequible quan no disposen de cèdula d’habitabilitat) aquesta xifra es redueix a només el 8%. Tot just un miler de pisos. Si el tall es fa en els 300.000 euros, l’oferta puja al 22% (el 15% si s’eliminen els baixos). Fins als 500.000 euros estan una mica menys de la meitat de l’oferta. A Habitaclia les xifres són una mica superiors, tot i que no permet eliminar de la recerca els pisos okupats o llogats.
Poc més d’un miler de pisos en lloguer de llarga durada
El comprador que en l’actualitat busqui habitatge de lloguer de llarga durada a la ciutat es trobarà amb menys oferta que mai. El filtre d’Idealista que discrimina els anuncis segons la temporalitat en dona més de 4.000 de caràcter temporal (per mesos, eludint el límit legal de preus de la residència habitual), davant tot just 1.300 immobles per a contractes de més de cinc anys. Aquesta situació és insòlita i afecta sobretot la població amb menys ingressos, ja que són els candidats amb menys opcions davant la forta competència. Els preus més barats ronden els 750 euros en barris perifèrics o al Raval. Per sota de 1.200 euros amb prou feines hi ha un centenar d’opcions anunciades a tota la ciutat, sobre un 10% del total disponible. Una part de l’oferta ja no arriba a anunciar-se perquè les mateixes agències immobiliàries tenen llistes d’espera. Segons Pisos.com a l’abril el metre quadrat va arribar als 30,13 euros, sent la capital de província més cara, i després d’un augment interanual del 13,52%.
Entre el 52% i el 47% de l’oferta de lloguer és de temporada a la capital catalana
Segons l’últim informe de la mateixa plataforma, el lloguer de temporada suposa ja el 47% de l’oferta d’habitatge a la ciutat en el còmput acumulat en un trimestre (no és una foto fixa del moment). Aquesta modalitat d’allotjament, que permet esquivar la limitació de preus fent contractes de mesos, ha crescut un 29% l’últim any a la capital catalana. Com a efecte directe, la borsa de lloguer de llarga durada s’ha reduït un 37% en aquell període, destaquen a Idealista. Altres fonts, com l’observatori de la Fundació de Lloguer Segur, assenyalen que a la província de Barcelona el lloguer de temporada suposa ja el 52% de l’oferta.
Gairebé la meitat dels arrendadors catalans preveuen retirar un pis del mercat per la llei d’habitatge
Malgrat el continu debat públic sobre el problema, 6 de cada 10 catalans encara no estan familiaritzats amb la llei d’habitatge, que tants canvis ha portat al mercat a la comunitat autònoma. Un recent sondeig de Fotocasa Research revela que només un 41% diuen conèixer-la, amb un 7% ben informats i un 34% «de forma superficial». Segons els seus resultats, gairebé 4 de cada 10 catalans (39%) opinen que la llei aprovada el maig del 2023 «dificulta als inquilins llogar un immoble per viure», set punts més que fa un any. Per contra, un 21% creuen que la normativa facilitarà a potencials inquilins poder llogar un habitatge. Un altre 40% no tenen una opinió formada. Similar percentatge assenyala que la regulació fa més difícil per als llogaters posar de lloguer un immoble de la seva propietat, mentre que únicament un 15% sostenen el contrari.
En el costat de la compravenda, un terç dels catalans coneixedors de la normativa afirmen que aquesta dificulta comprar un habitatge (quatre punts més que el 2024), davant l’11% que indiquen que ho facilita, i fins a un 56% no es mullen. I una quarta part dels enquestats a la comunitat pensen que complica vendre un pis, en un moment en què els petits i grans inversors d’habitatge estan fent marxa enrere.
L’oferta disponible de pisos en venda ha caigut un 22% en un any a Barcelona
Un nou informe fet públic aquest dimarts per Idealista sobre el mercat de compravenda destaca la contínua caiguda de l’oferta anunciada, que atribueixen a una alta demanda que està molt per sobre i ‘devora’ el producte que surt al mercat. En el cas de Barcelona hi ha un 22% menys d’opcions per comprar que fa un any. La previsió és que la situació es prolongui durant mesos, davant el dèficit d’habitatges, assenyalen. Aquesta pressió s’ha deixat notar en els preus, que han pujat un 11,7% a la capital catalana l’últim any, i han deixat el metre quadrat en 4.875 euros de mitjana l’abril passat. A Fotocasa situen el creixement en el 9% i el preu mitjà en 5.007 euros per metre quadrat. Segons Pisos.com, el metre quadrat es va situar en 5.240 euros, després de pujar un 10,06% en un any.
La febre de la compravenda i el lloguer exprés: gairebé una cinquena part volen
El macroportal Idealista, que analitza la permanència de l’estoc al mercat, va revelar fa uns dies que a Barcelona un 18% dels pisos que es posen de lloguer es donen de baixa en menys de 24 hores, donada l’enorme demanda. És més, cada pis que surt al mercat a la ciutat té 61 candidats de mitjana competint per aconseguir-lo. En el cas del mercat de venda, el 21% dels habitatges que surten al mercat duren menys d’una setmana, atesa la gran quantitat de compradors que estan pendents de les novetats i a l’espera de comprar.
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"
- Assassinat a Madrid Les ombres un crim
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- investigació L’institut de la Mina descarta que l’atac a un professor el cometés un alumne
- Apunt Girard estima Flick i Lamine
- LA PLANIFICACIÓ DEL BARÇA Trama de successió a la porteria
- Aragó diu que és a punt per rebre els frescos
- Motociclisme Martín vol fer les paus amb Aprilia però insisteix a marxar
- Pugna pel patrimoni artístic El MNAC insisteix en l’"alt risc" que suposa moure les pintures de Sixena