El temple rebrà els esbossos al desembre i els remunerarà
La construcció del projecte escultòric monumental a què opten els tres artistes es pot allargar durant més d’una dècada.

Els detalls d’encàrrec testifiquen la complexitat de la missió, que inclou un centenar d’escultures figuratives. Miquel Barceló, Cristina Iglesias i Javier Marín dedicaran mesos a l’elaboració de l’esbós encomanat. La Sagrada Família confirma que té prevista una remuneració per als tres projectes, si bé declina quantificar-la per respectar els acords de confidencialitat.
Sí que en fixa el calendari. "Les propostes seran entregades a final d’any al patronat i serviran per seleccionar l’artista o artistes que finalment portin a terme la creació", va explicar el president de la junta, Esteve Camps. Nou mesos per perfilar un conjunt escultòric monumental, la construcció del qual pot allargar-se més d’una dècada.
Ahir mateix la vorera del costat muntanya del carrer de Mallorca, entre els carrers de Marina i de Sardenya, es va tancar als vianants mitjançant cintes i tanques. És el primer pas per instal·lar-hi la bastida que permetrà iniciar l’obra vertical. "S’ha començat a preparar l’alçament de les quatre torres" de la façana de la Glòria, va indicar el temple. "Per a aquest 2025, l’objectiu és completar les vuit columnes que sustentaran les estructures".
Barceló, Iglesias i Marín comparteixen prestigi internacional i obra molt destacada. Tot i que tenen estils molt diferents, el seu ús de les textures i les composicions orgàniques recorda poderosament la façana del Naixement de la Sagrada Família, original de Gaudí.
L’artista mallorquí , per exemple, ja té experiència gaudiniana. Entre el 2001 i el 2006 va fer un mural ceràmic de 300 metres quadrats per a la capella del Santíssim de la catedral de Palma, que està presidida per un altar major de Gaudí. El conjunt evoca la resurrecció de Crist mitjançant un motllo de forma humana sobre un fons marí inspirat en el miracle de la multiplicació dels pans i els peixos. L’escultora i enregistradora de Sant Sebastià crea instal·lacions amb gust d’arquitectura i geologia, que li han permès colonitzar tant interiors de museu com espais públics a l’aire lliure.
I entre les creacions del mexicà ressalten el retaule major i el presbiteri de la catedral basílica de Zacatecas, Patrimoni de la Humanitat, igual que la basílica catalana. El 2008, Marín va guanyar el concurs per a aquesta obra, que inclou 11 figures de bronze suspeses.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"