Medi ambient
BCN invertirà 1.800 milions fins al 2030 contra el canvi climàtic
L’ajuntament impulsa el pla Clima, el full de ruta per "passar a l’acció" i reduir emissions. Disposa de sis línies, amb mesures amb què es podran estalviar més d’un milió de tones de CO2 durant els pròxims cinc anys.
L’ajuntament preveu multiplicar per cinc la generació d’energia sostenible
Abans del 2030, el 69% dels vehicles municipals ja seran elèctrics.
Barcelona passa a l’acció davant el canvi climàtic. L’ajuntament ha decidit accelerar les mesures i ha impulsat el pla Clima. Serà el seu full de ruta, vertebrat en sis eixos a curt i llarg termini, amb una inversió de 1.850 milions d’euros fins al 2030, cosa que equival a 360 milions d’euros a l’any. L’objectiu d’aquest pla és fer precipitar la transformació de la ciutat amb infraestructures que facin front a fenòmens climàtics extrems i mesures que redueixin les emissions de CO2 fins en un 80%.
"El pla Clima respon a una realitat objectiva que hem pogut veure a València: l’efecte del canvi climàtic. S’està accelerant de manera molt clara, contundent, i de vegades dramàtica". Sota aquesta premissa, l’alcalde, Jaume Collboni, i la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, van presentar ahir el que serà el quart pla estratègic de l’ajuntament i que se sumarà al pla Endreça, el pla Viure i el Pla de barris.
Té sis línies d’actuació, amb les qual el consistori calcula que es podran estalviar més d’un milió de tones de CO2 en els pròxims cinc anys. L’àmbit a què es destinarà una inversió més gran serà la mobilitat (gairebé 1.100 milions), seguit de la transició energètica (268 milions) i el pla de resiliència (234 milions).
El primer eix pretén canviar els patrons de generació i consum d’energia cap a un model sostenible. El compromís és multiplicar per tres la generació d’energia neta fins al 2027 i per cinc fins al 2030. Ho farà en espais com façanes, murs, infraestructures de mobilitat i pèrgoles, que poden generar energia sense perdre la funció original. Un exemple d’això és la gran pèrgola del Port Olímpic. Una altra mesura destacada són les xarxes de calor i fred, que permeten climatitzar edificis de vivendes (com a la Marina del Prat Vermell), equipaments i el sector terciari.
Mobilitat elèctrica
Més d’una quarta part de les emissions es deuen a la mobilitat. Per capgirar-ho, a més de promoure la mobilitat sostenible, una de les prioritats serà electrificar la flota de vehicles municipals, com ja s’està fent amb els busos de Transports Metropolitans de Barcelona, la Guàrdia Urbana i els serveis urbans. L’objectiu és aconseguir un 69% d’electrificació de la flota municipal fins al 2030. Aquesta estratègia implica promocionar l’electrificació del vehicle privat i ampliar la xarxa de punts de recàrrega; així, es vol passar dels 1.000 actuals a 3.000 doblant la potència dels punts de recàrrega lenta i triplicant la potència dels de recàrrega ràpida.
Un altre eix és la resiliència i té per objectiu consolidar la ciutat com un espai adaptat i amb capacitat per afrontar episodis climàtics extrems, com la sequera i les pluges torrencials. Arran de la sequera, l’ajuntament ja va accelerar les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica. La ciutat té en marxa tres grans obres: el desdoblament del col·lector de la Diagonal, la tercera fase del col·lector del carrer Vila i Vilà i el nou dipòsit pluvial de la rambla Prim. El Pla director integral de sanejament preveu construir una trentena de dipòsits pluvials més.
El pla Clima també inclou mesures per fer front a la calor. Existeix la previsió, ja coneguda, de climatitzar totes les 170 escoles públiques de la ciutat. Les obres ja estan enllestides en 24 escoles i es continuarà per les 30 següents que preveu el pla. També s’ampliarà la xarxa de refugis climàtics i els seus horaris. Segons va dir Bonet, l’objectiu és que el 2030 els ciutadans disposin d’un refugi climàtic a cinc minuts caminant, com a màxim, i que hi hagi "un espai d’aigua" a cada districte.
Un dels compromisos del pla és que totes les mesures es desenvolupin atenent la vulnerabilitat per garantir la justícia climàtica a tota la ciutat. En aquest sentit, l’ajuntament vol crear més zones verdes, 216 espais d’ombra i facilitar els usos socials i comunitaris amb garantia de confort tèrmic, a més de desplegar una estratègia per preservar la salut de la gent en aquest context de canvi climàtic.
L’ajuntament es compromet a celebrar la segona Assemblea Ciutadana pel Clima per continuar permetent als ciutadans participar en les decisions polítiques. En la primera edició es van consensuar 34 propostes pel que fa a energia, mobilitat sostenible i model de consum i residus.
- No em sembla bé
- Pimec analitza el sector turístic
- Detenen un home de 36 anys per tocaments a dues menors a Olot
- Seguretat viària Les tres accions que has de complir si et quedes atrapat amb el cotxe a la neu
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradora de SanaMent Com sobreviure al Nadal sense perdre el cap