Les millors botigues de barri de Barcelona
Els premis Barcelona Comerç reconeixen l’establiment més innovador, el més compromès socialment, la trajectòria, el més destacat de proximitat i la projecció internacional.
Del boom de la nova era de la merceria amb el lema do it yourself (fes-ho tu mateix) a la vocació d’impulsar l’univers de les conserves amb visió social, passant pel culte als pastissos que han devorat diverses generacions, la tradició d’una saga farmacèutica de barri i la passió pels gelats artesans. L’elenc de guanyadors dels premis Barcelona Comerç 2024 inclou negocis molt dispars i en diversos districtes, reconeixent la innovació, la trajectòria o el compromís social, amb el focus posat en els botigues de proximitat. Els elegits formen part dels 23 eixos de barri que aglutina aquesta macroassociació de comerciants, que continua batallant per la qualitat i varietat de l’oferta, el tracte personalitzat i el petit comerç com a motor de dinamització.
Merceria Dos Punts.
Alba Zarco va créixer i resideix a Horta, i allà és on fa ja vuit anys que es va atrevir a obrir una botiga de llanes en un moment en què les merceries estaven en extinció i freqüentades sobretot per àvies. Però ella va saber enfocar el negoci a tots els públics, proposant les tasques com a divertiment familiar i decorant el seu aparador de manera original a cada canvi d’estació. Aquest ritual es va popularitzar al barri i a les xarxes socials, i l’auge del do it yourself durant la pandèmia va esperonar la tendència.
Fa tallers monogràfics a preus assequibles, fidelitza el seu client amb punts, treu partit a les xarxes socials, va digitalitzar el seu negoci i la venda online i propulsa diferents accions comunitàries amb gran èxit. Així que el sector ha reconegut el seu treball de fons amb el premi a la Innovació. És al carrer d’Horta, 34.
La Conservera BCN.
La botiga que tripula César Martínez, president de la cooperativa de treball Cop de Foc, és un dels tentacles d’aquesta iniciativa amb un enfocament transversal sobre l’alimentació i el seu paper gastronòmic, social, cultural, educatiu i de salut. Al muntar la botiga fa tres anys (Bailèn, 58) va pensar en un petit paradís de les conserves, on la qualitat, l’artesania, la traçabilitat i els valors a la cadena de producció ho fossin tot, juntament amb el sabor.
Explica que ara suma més de 300 referències en llaunes i pots, que comparteixen aquests valors. Hi ha preus per a totes les butxaques, però amb una selecció afinada que l’allunya de l’oferta d’un súper. Però a més ofereixen delicioses amanides i platets preparats. També tastos i activitats, i projectes socials com els menús per a persones grans. Aquesta implicació social i consciència transformadora, així com amb el respecte al producte i les tradicions els ha valgut el guardó al Compromís Social.
Farmàcia Franquesa.
Cent un anys d’història i quatre generacions dels Franquesa avalen l’evolució de la popular farmàcia de Gran de Sant Andreu, 260. Sumen sis farmacèutics de la saga des de 1923, tot i que l’establiment datava d’abans (1842). Aquesta llarga tradició els ha suposat adaptar-se a les noves tendències (creant una línia de cosmètica amb olis vegetals des de fa tres dècades) i comptar amb una pàgina web des del 2005 que els ha permès vendre els seus preparats fora de Barcelona. Mantenen el tracte cordial marca de la casa amb els seus veïns, promouen el reciclatge i participen molt activament en l’activitat comunitària de l’eix. S’han emportat el premi a la Trajectòria del Comerç.
Obrador Delacrem.
Les cues a les portes de l’establiment del passeig de Sant Joan, 50, ho diuen tot. El 2010, Massimo Pignata va impulsar a Barcelona la marca basada en gelats 100% artesanals, amb productes frescos, menys sucre i amb sabors d’acord amb cada temporada. L’èxit va propiciar l’obertura el 2019 de l’obrador ara premiat, amb les seves temptadores creacions preservades en els pozzeti (cubs tapats) a la vitrina, obert 363 dies a l’any. Cada proposta té la seva recepta, amb opcions sempre de proximitat (DelaTerra). Al seu receptari no falten moniatos, castanyes, pomes, formatges, herbes i més comprats a productors. La gestió eficient i el servei també han tingut a veure en la seva elecció com a millor comerç de Proximitat.
Foix de Sarrià.
Notícies relacionadesL’arxifamosa pastisseria del número 57 de Major de Sarrià, fundada el 1886, i a l’edifici del qual va néixer el poeta J.V.Foix, apareix en les guies de Barcelona i forma part de la ruta dolça de la ciutat, juntament amb la que van obrir el 1923 a la plaça de Sarrià. L’escriptor va regentar el negoci molts anys i després va cedir la direcció al seu cosí Jordi Madern i Mas, sense que la pastisseria decaigués mai en qualitat i incorporació de tècniques i novetats.
Com a icona local i per preservar la imatge i identitat dels establiments Foix de Sarrià, projectant la imatge i identitat de Barcelona, s’ha emportat el guardó més internacional.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.