MATEO VALERO: "Podrem dissenyar els primers xips d’Europa"

"Em va considerar un barceloní com qualsevol altre, tot i que no hagi nascut aquí". Mateo Valero va evocar en el seu discurs la seva trajectòria des del seu "petit poble a l’Aragó", Alfamén, fins a la seva "estimada Barcelona" al recollir el premi. L’enginyer i director del Barcelona Supercomputing Center (BSC) va definir la capital catalana com "una ciutat científica", on es fa "ciència capdavantera a escala mundial". Al seu torn, va advocar per una recerca humanista, dedicada a "solucionar els problemes de la societat", i va destacar que Barcelona aspira a ser un dels centres mundials de fabricació de xips, amb potencial per "crear milers de llocs de treball de qualitat".
"Serem capaços de dissenyar els primers xips d’Europa", va augurar Valero. Va recalcar que desenvolupar la tecnologia més avançada "sense la qual no hi ha intel·ligència artificial ni moltes coses importants per a un país avançat" és una de les claus geopolítiques "més importants" de l’actualitat, "a part de les maleïdes guerres que maten nens i el canvi climàtic". El científic va confessar que la seva connexió amb Barcelona va començar abans d’arribar el 1974. "Ve del Barça, soc un culer sense cap tipus de solució", va admetre l’enginyer, que va recordar els seus primers temps a la ciutat, quan disfrutava vagarejant entorn de Santa Maria del Mar i anant al Camp Nou a veure Johan Cruyff.
"Barcelona és la ciutat que a tots els que venim de fora ens captiva tot just veure-la i de seguida ens adopta", va descriure. Valero va fer extensible el premi als més de mil col·laboradors amb qui ha treballat des que va crear el primer centre de computació a Barcelona, fa quatre dècades. "Pel seu talent i el seu amor a la ciència, han permès que el BSC se situï com el primer centre de la seva categoria a Europa i entre els quatre més potents del món", va enaltir. Valero finalment va explicar que, des de Barcelona, el centre que encapçala produeix ciència excel·lent i, sobretot i rellevant: "Resolem problemes de la societat, que hauria de ser l’únic objectiu de la ciència".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- ‘Tot el camp és un clam...’
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí
- ELS LESIONATS DEL BARÇA Lewandowski s’allunya de la Copa i Ter Stegen «ja està llest» per reaparèixer
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Llars espanyoles Tornen els plats de Duralex: un conegut supermercat ven la clàssica vaixella amb nous dissenys
- Oferta d’ocupació El treball que sempre havies somiat: 1.000 euros a la setmana per provar platges i explicar-ho